Pieczywo domowe

Ciasto marchewkowe na zakwasie - przepis

Autor Dagmara Zielińska
Dagmara Zielińska31.08.20235 min.
Ciasto marchewkowe na zakwasie - przepis

Marchewka to warzywo, które kryje w sobie wiele skarbów smaku i zdrowia. W połączeniu z chlebowym zakwasem tworzy wyjątkowe ciasto, które zachwyca smakiem i prostotą przygotowania. Poznaj tajniki wypieku marchewkowego pysznego ciasta na zakwasie i ciesz się jego wspaniałym aromatem oraz doskonałą teksturą.

Składniki na ciasto marchewkowe

Mąka i zakwas

Podstawą ciasta marchewkowego jest mąka - najlepiej razowa lub graham, która doda ciastu charakterystycznego smaku i sprawi, że będzie sycące. Do mąki dodajemy zakwas chlebowy, czyli naturalną kulturę bakterii i drożdży fermentujących ciasto. Zakwas sprawi, że ciasto będzie pulchne i delikatne. Możesz użyć gotowego zakwasu lub przygotować go samodzielnie.

Jaja i olej

Kolejne ważne składniki to jaja, które zapewnią ciastu pulchność oraz olej roślinny, najlepiej słonecznikowy lub rzepakowy. Tłuszcz ten doda ciastu wilgotności i podkreśli słodycz marchewki.

Marchewka i bakalie

Gwiazdą ciasta jest oczywiście marchewka - im bardziej dojrzała i słodsza, tym lepiej. Marchewkę można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub zmiksować, by nadać jej kremową konsystencję. Dodatkowym smacznym akcentem mogą być też bakalie - rodzynki, żurawina suszona czy pokrojone daktyle.

Przygotowanie ciasta marchewkowego

Mieszanie składników mokrych i suchych

Przygotowanie ciasta marchewkowego zaczynamy od podzielenia składników na mokre i suche. W misce łączymy mąkę, zakwas, soda oczyszczoną i bakalie. W drugiej misce mieszamy ze sobą marchewkę, jaja i olej. Następnie stopniowo dodajemy składniki suche do mokrych, cały czas mieszając.

Wyrabianie ciasta

Gdy wszystkie składniki się połączą, zaczynamy wyrabiać ciasto na gładką masę. Można to zrobić ręcznie lub za pomocą miksera. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Wyrabiamy je przez około 5-10 minut.

Dekorowanie wierzchu ciasta

Przed włożeniem ciasta do formy, możemy ozdobić jego wierzch posiekanymi orzechami lub pestkami. Dekoracja nie tylko ładnie wygląda, ale też wnieść dodatkowy smak i strukturę.

Pieczenie ciasta marchewkowego

Nagrzewanie piekarnika

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni z termoobiegiem. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Kształt formy nie ma znaczenia, może być okrągła lub prostokątna.

Pieczenie ciasta

Ciasto wlewamy do przygotowanej formy i wyrównujemy jego powierzchnię. Pieczemy około 50-60 minut, do momentu kiedy patyczek włożony w środek ciasta wyjdzie suchy. Gotowe ciasto powinno mieć złocisty kolor.

Studzenie upieczonego ciasta

Po wyjęciu z piekarnika, ciasto studzimy w formie przez około 15 minut. Następnie wyjmujemy je z formy i studzimy dalej na kratce. Pozwoli to na odparowanie wilgoci.

Podawanie ciasta marchewkowego

Ciasto marchewkowe na zakwasie - przepis

Krojenie ciasta na kawałki

Ostudzone ciasto kroimy na porcje za pomocą ostrego noża. Można pokroić je na kwadratowe lub trójkątne kawałki. Ciasto dobrze też kroi się ciągnąć na mniejsze porcje.

Podawanie na zimno lub ciepło

Ciasto marchewkowe możemy podawać na zimno, posypane cukrem pudrem. Ale znakomicie smakuje również lekko podgrzane i polane lukrem, polewą czekoladową lub serem mascarpone.

Przechowywanie resztek ciasta

Resztki ciasta można przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce do 3-4 dni. Można je również zamrozić pokrojone na porcje i wykorzystać w późniejszym czasie.

Warianty smakowe ciasta marchewkowego

Z dodatkiem bakalii i orzechów

Klasyczne ciasto marchewkowe możemy wzbogacić o dodatkowe bakalie i orzechy. Świetnie smakują w nim pokrojone daktyle, suszone morele, żurawina czy płatki migdałów.

Z polewą czekoladową lub cytrynową

Ciasto można polać gęstą polewą czekoladową, co doda mu mocnego, czekoladowego smaku. Ale równie dobrze komponuje się z cytrynową polewą, która podkreśli słodycz marchewki.

Z owocami sezonowymi

Latem świetnym dodatkiem będą świeże truskawki, maliny lub borówki. Zimą zaś można użyć kandyzowanych owoców, np. skórki pomarańczowej czy cytrynowej.

Zalety ciasta na zakwasie marchewkowym

Zdrowe składniki

Ciasto marchewkowe przygotowywane jest ze zdrowych, naturalnych składników. Zawiera dużo błonnika, witamin i minerałów z marchewki, jaj oraz mąki razowej.

Smaczne i sycące

Połączenie marchewki i przypraw korzennych daje niezwykły, apetyczny smak. Ciasto jest wilgotne i bardzo sycące.

Łatwe w przygotowaniu

Mimo swoich walorów smakowych i zdrowotnych, ciasto marchewkowe jest proste i szybkie w przygotowaniu. Idealna propozycja, gdy brakuje czasu na pieczenie.

Podsumowanie

Ciasto marchewkowe na zakwasie to prawdziwy skarb dla łasuchów i zwolenników zdrowego odżywiania. Prosty przepis, niewiele składników, a tak wiele korzyści - złocista, wilgotna struktura, wyrazisty smak i aromat marchewki i przypraw. Do tego mnóstwo witamin, błonnika i składników mineralnych. Taki wypiek to strzał w dziesiątkę na słodki weekendowy deser, urodziny czy imieniny. Koniecznie wypróbuj!

Najczęstsze pytania

Zakwas chlebowy na ciasto marchewkowe fermentuje zwykle przez 3-5 dni w temperaturze pokojowej. Im dłużej, tym lepszy smak i działanie.

Zakwas przygotowuje się z mąki żytniej lub razowej i wody, w stosunku 1:1. Mieszankę przechowuje się w ciepłym miejscu, codziennie mieszając, aż zacznie pachnieć kwaśno i burczeć.

Do ciasta marchewkowego najlepiej użyć mąki razowej, graham lub żytniej, które wzbogacą smak. Można też zastosować mieszankę mąk.

Ciasto marchewkowe piecze się w 180 stopniach około 50-60 minut, do suchego patyczka. Czas pieczenia zależy od wielkości formy.

Po upieczeniu, ciasto marchewkowe powinno odstać w formie 15 minut, a następnie studzić się na kratce jeszcze minimum godzinę. Im dłużej, tym będzie smaczniejsze.

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Ciasto na Pizzę Lidl - gotowe, pyszne, proste w przygotowaniu
  3. Mrożenie sernika: jak zamrozić sernik?
  4. Idealna przyprawa do gyrosa domowego - przepis i składniki
  5. Szufla do pizzy - Łopata do pizzy
Autor Dagmara Zielińska
Dagmara Zielińska

Cześć, kulinarni pasjonaci! Jestem Dagmara i serdecznie witam Was na blogu poświęconym sztuce gotowania i przepisom. Uwielbiam eksperymentować w kuchni i dzielić się moimi ulubionymi daniami, trikami kulinarymi i inspiracjami kulinarnymi. 

Udostępnij post

Napisz komentarz