Ile Kalorii Ma Rosół z Makaronem to pytanie, które zadaje sobie wielu z nas. Rosół to popularna zupa, którą często jadamy z makaronem. Jednak czy zdajemy sobie sprawę z tego, ile kalorii i innych składników odżywczych taki posiłek zawiera? W tym artykule przedstawimy dokładną wartość odżywczą rosołu z makaronem. Dowiesz się m.in. ile kalorii, węglowodanów, białka i tłuszczu dostarcza taka zupa. Przekonasz się też, czy rosół z makaronem to zdrowa potrawa i jak go przyrządzić, by był mniej kaloryczny.
Kluczowe wnioski:- Rosół z makaronem jest wysokokaloryczną zupą - zawiera ok. 150 kcal w 100 g.
- Dużo kalorii pochodzi z makaronu, ale i wywar jest wysokokaloryczny.
- Rosół dostarcza sporo białka i niewiele tłuszczu.
- Aby zmniejszyć kaloryczność warto dodać mniej makaronu.
- Rosół z makaronem może być dobrym i sycącym daniem, jeśli kontrolujemy porcje.
Ile kalorii w 100g rosołu z makaronem
Rosół z makaronem to bardzo popularne danie, które często gości na naszych stołach. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś, ile kalorii ma rosół z makaronem? Przygotowując lub zamawiając tę zupę, warto wiedzieć, jaką dokładnie ilość energii dostarcza naszemu organizmowi.
Przeciętny domowy rosół z włoszczyzną i mięsem drobiowym wraz z makaronem ma około 150 kcal w 100 g. Jest to całkiem sporo, biorąc pod uwagę, że zazwyczaj zjadamy go w dużych porcjach. Cały talerz rosołu z makaronem może dostarczyć nawet 500-600 kcal. Skąd bierze się aż tyle kalorii?
Składniki wpływające na kaloryczność
Rosół sam w sobie jest stosunkowo niskokaloryczny. Jednak przez dodatek makaronu, mięsa i warzyw jego wartość energetyczna znacznie wzrasta. Które składniki mają tu największe znaczenie?
Przede wszystkim makaron. Zwykłe suche makarony (np. świderki, rurki) dostarczają około 350 kcal w 100 g produktu. Po ugotowaniu ich kaloryczność nieznacznie spada, ale nadal jest bardzo wysoka. Im więcej makaronu w rosole, tym więcej kalorii.
Poza tym istotny jest rodzaj mięsa wykorzystanego do wywaru. Rosół z kurczaka będzie nieco mniej kaloryczny niż z wołowiny czy wieprzowiny.
Jaka wartość odżywcza rosołu z makaronem
Rosół z makaronem oprócz dużej ilości kalorii dostarcza również sporo wartościowych składników odżywczych. Jakie dokładnie?
- Białko - zarówno z mięsa, jak i makaronu;
- Węglowodany - głównie z makaronu;
- Witaminy i minerały - z warzyw w rosole.
Dokładne ilości poszczególnych składników odżywczych w 100 g rosołu z makaronem przedstawia poniższa tabela:
Wartość odżywcza | Ilość w 100 g |
Białko | 7-10 g |
Węglowodany | 10-15 g |
Tłuszcz | 5-8 g |
Jak widać, rosół zapewnia przede wszystkim sporą dawkę białka oraz węglowodanów i niewiele tłuszczu. Dostarcza więc wartościowego pożywienia, choć - jak już wiemy - jest też wysokokaloryczny.
Ile węglowodanów w rosole z makaronem
Skąd w rosole z makaronem bierze się tak dużo węglowodanów? Głównym ich źródłem jest oczywiście makaron. Zwykłe suche makarony zawierają około 70-80 g węglowodanów w 100 g. Po ugotowaniu zawartość węglowodanów minimalnie spada, ale nadal jest bardzo wysoka.
Oprócz makaronu pewną ilość węglowodanów dostarczają też ziemniaki lub inne warzywa dodane do wywaru. Jednak to właśnie makaron odpowiada za większość węglowodanów w gotowym daniu.
Podsumowując, w 100 g domowego rosołu z makaronem znajdziemy zazwyczaj 10-15 g węglowodanów. W dużej miseczce może być ich już około 50-70 g. To sporo, jeśli weźmiemy pod uwagę, że dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na węglowodany wynosi około 130 g.
Ile białka zawiera rosół z makaronem

Rosół z makaronem jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka. Zarówno mięso drobiowe, wołowe czy wieprzowe, jak i jaja, makaron czy fasola zawierają białko wysokiej jakości.
W 100 g domowego rosołu z makaronem znajdziemy zwykle 7-10 g białka. W całej porcji może być go już 20-30 g. Taka ilość w zupełności pokrywa zapotrzebowanie organizmu na ten składnik.
Warto jednak pamiętać, że ilość białka w zupie zależy od rodzaju mięsa i ilości makaronu. Im więcej sera, jajek, kurczaka czy indyka, tym więcej wartościowych protein.
Jakie witaminy znajdują się w rosole z makaronem
Rosół z makaronem może być też źródłem cennych witamin i minerałów, jeśli przy jego przygotowaniu wykorzystamy odpowiednie warzywa. Jakie konkretnie składniki i w jakich ilościach znajdziemy w tej zupie?
Przede wszystkim są to witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, kwas foliowy), a także witamina C, witamina E i witamina K. Z minerałów najwięcej jest potasu, fosforu, magnezu i żelaza.
Oczywiście dokładne ilości witamin i minerałów w rosole zależą od użytych składników. Im więcej warzyw, tym większa zawartość cennych mikroelementów.
Jak zmniejszyć kaloryczność rosołu z makaronem
Rosół z makaronem, choć pożywny i smaczny, jest dość kaloryczny. Jak zatem obniżyć jego wartość energetyczną bez rezygnacji z ulubionej zupy?
Oto kilka wskazówek, jak zmniejszyć kaloryczność rosołu z makaronem:
- Zredukuj ilość makaronu - to on dostarcza najwięcej kalorii.
- Użyj chudszych rodzajów mięs np. kurczaka zamiast wołowiny.
- Dodaj dużo jarzyn, które dostarczą witamin i błonnika.
- Ogranicz tłuste dodatki typu śmietana czy olej.
- Dobierz chudszy makaron np. razowy lub pełnoziarnisty.
Stosując te zasady, można przygotować smaczny i zdrowszy rosół z makaronem, który będzie mniej obciążał naszą sylwetkę.
Podsumowanie
Rosół z makaronem to bardzo popularne danie, które często ląduje na naszych stołach. Jednak mało kto zastanawia się nad tym, ile dokładnie kalorii dostarcza taka zupa. Tymczasem przeciętny rosół z makaronem ma około 150 kcal w 100 g. A talerz rosołu może mieć nawet 500-600 kcal! To całkiem sporo.
Skąd bierze się aż tyle kalorii w tej zupie? Przede wszystkim z makaronu, który sam w sobie jest bardzo kaloryczny. Ale i wywar z mięsem czy warzywami dostarcza sporo energii. Dlatego zanim nabierzemy sobie ogromną porcję ulubionego rosołu, warto pamiętać ile dokładnie kalorii ma taki posiłek.
Mimo wysokiej kaloryczności, rosół z makaronem dostarcza też cennych składników odżywczych. To dobre źródło białka, węglowodanów oraz witamin i minerałów. Jednak aby zmniejszyć jego wartość energetyczną, warto zredukować ilość makaronu, sięgnąć po chudsze mięso i dodać więcej warzyw.
Podsumowując, smaczny i sycący rosół z makaronem może być dobrym daniem pod warunkiem, że będziemy kontrolować jego porcje i kaloryczność. Warto mieć świadomość, jaką dokładnie ilość kcal taki posiłek nam dostarcza.