Informujemy, że strona www.multicooker.pl korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z polityką plików cookies.
Strona jest dostępna tylko dla osób w wieku 16 lat.

OK, ZAMKNIJ

18 Października 2017

Jak parzyć herbaty i zioła?

Herbata to napój o wielu właściwościach. Żeby jednak w pełni z nich korzystać, należy parzyć ją w odpowiedni sposób.

Zdrowotne właściwości herbaty

Herbata i napary ziołowe, w zależności od składu, mają zróżnicowane właściwości zdrowotne. Wpływają pozytywnie na układ krążenia, na trawienie, poprawiają metabolizm, opóźniają procesy starzenia, sprawiają, że lepiej działa układ krążenia. Z regularnego picia naparów płynie wiele korzyści. Zielona herbata działa energetyzująco na organizm, więc świetnie sprawdza się w zastępstwie kawy. Czystek pomaga walczyć z infekcjami, skrzyp polny znacząco poprawia kondycję paznokci. Żeby korzystać ze zbawiennych właściwości herbat i naparów z ziół, można nie tylko je pić, ale także stosować bezpośrednio na skórę czy włosy - kąpiel w rumianku łagodzi skórę alergiczną, płukanka z pokrzywy pomaga zniszczonym włosom. W zasadzie korzyści płynących z picia herbaty i używania jej ekstraktów jest całe mnóstwo, można wyliczać je bez końca - każdy znajdzie właściwość, która pomoże mu zwalczyć jego dolegliwość.

Sposoby parzenie herbat i ziół

Żeby wydobyć z naparu wszystkie jego zalety, należy w odpowiedni sposób go zaparzać. Na przykład krótko parzona zielona herbata pobudza, dłużej zaparzana - wycisza i uspokaja. Czas parzenia czarnej herbaty to dwie do trzech minut. Nie każdy jednak lubi napar o dużej intensywności, a czarna herbata najszybciej nabiera gorzkawego, nieco ciężkiego posmaku. Białą herbatę możemy parzyć nawet dłużej - do pięciu minut, ale w niższej temperaturze, około 85 stopni. Smakosze, którzy lubią Pu-Erh wiedzą, że jest on gotowy do wypicia nawet po jednej minucie parzenia (oraz po wystygnięciu, Pu-Erh zaparzamy w niemal 100 stopniach Celsjusza). Rooibos, choć tak naprawdę nie jest herbatą, a naparem uzyskiwanym z owoców czerownokrzewu przypomina herbatę wyglądem i sposobem parzenia. Wystarczy od trzech do pięciu minut i woda o temperaturze prawie 100 stopni, żeby napój był gotowy. Zupełnie inny jest proces przygotowywania yerba mate. Susz zalewa się wodą o temperaturze około 75 stopni i zostawia się nawet na 24 godziny.

Z kolei zioła, takie jak pokrzywę, czystek, melisę, miętę czy skrzyp polny należy parzyć od dziesięciu do piętnastu minut, w szklanym, bądź porcelanowym naczyniu, pod przykryciem. Taki sposób pozwoli wydobyć z ziół całe bogactwo.

Idealnym urządzeniem dla miłośników ziół i herbat, dbających o precyzję zaparzania jest czajnik REDMOND SkyKettle M170S-E . Czajnik posiada zakres wyboru temperatur - panel umożliwia wybór jednej z pięciu konkretnych wartości, natomiast aplikacja mobilna poza wyborem tych wartości, pozwala zatrzymać gotowanie w każdym momencie i podgrzać wodę do dowolnej temperatury. Aplikacji mobilnej umożliwia, zdalne uruchamianie czajnika, oraz śledzenie zmiany temperatury wody podczas gotowania. Jej dodatkową funkcją jest też możliwość uruchomienia budzika - dzięki temu, woda na poranną kawę czy herbatę może być gotowa już w chwili, gdy sennym jeszcze krokiem wchodzimy do kuchni. Urządzenie daje też możliwość podtrzymywania temperatury wody na wybranym poziomie, dzięki czemu nie trzeba pilnować aby woda nie ostygła, zanim zdążymy zaparzyć herbatę. Korpus czajnika wykonany jest ze stali nierdzewnej, dzięki czemu sprzęt nie wydziela żadnych zapachów. Czajnik elektryczny Redmond występuje w dwóch kolorach - białym i czarnym, co z łatwością pozwoli dopasować go do każdej kuchni.

Czytaj także:

Znaleziono 0 jaj oraz 0 Króliki! Twój rabat — 0%!