Puszyste pianki w czekoladzie • przepis • składniki • przygotowanie
Poznaj przepis na puszyste pianki w czekoladzie – z mocnym espresso i aromatyczną wanilią!

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 30
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ KAWOWĄ
Żelatynę namaczamy w wodzie. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem, dodajemy nasionka wydrążone z laski wanilii. Białka podbijamy. Cały czas ubijając białka, dolewamy do nich stopniowo gorący syrop cukrowy. Żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i łączymy z espresso. Gdy białka będą już ubite na sztywno, dodajemy do nich żelatynę połączoną z espresso i jeszcze chwilę ubijamy. Masę przekładamy do formy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około 1,5 godziny.
ZANURZAMY PUSZYSTE PIANKI W CZEKOLADZIE
Czekoladę rozpuszczamy i temperujemy (zobacz trik). Czekoladę rozsmarowujemy na folii i układamy na wierzchu pianek, tak samo postępujemy z drugą stroną. Nóż rozgrzewamy nad ogniem i kroimy pianki w dowolne kształty. Każdy kawałek zanurzamy w czekoladzie i odkładamy na papier do pieczenia. Wkładamy do lodówki. Z papieru do pieczenia formujemy rożek i wlewamy do niego czekoladę. Odcinamy końcówkę i dekorujemy pianki. Ponownie umieszczamy w lodówce.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3134 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
313,4 kcal
Tłuszcz
14,7 g
Węglowodany
38,1 g
Błonnik
6,7 g
Białko
6,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Mus truskawkowy
Prawdziwy raj dla fanów truskawek! Przygotuj ten orzeźwiający mus, gdy masz ochotę na coś naprawdę smacznego i prostego!

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sernik chałwowy
Paweł Małecki przygotował deser, który pokochają wszyscy fani chałwy! Sernik chałwowy na kakaowo-orzechowym spodzie!

Mięciutkie rogaliki drożdżowe
Świeże, puszyste i pachnące rogaliki drożdżowe to ten rodzaj wypieków, któremu trudno się oprzeć. Przygotowanie takich rogalików nie jest tak skomplikowane, jak mogłoby się wydawać, a z naszym przepisem na pewno Ci się to uda. Gotów na kulinarne przygody? Upiecz mięciutkie, drożdżowe rogaliki wraz z nami!

Zupa rybna
Lekka i warzywna, ale z charakterem! Popłyń pod prąd z zupą rybną Karola i wpisz ją na stałe w swój kulinarny harmonogram obiadowy.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gołąbki z mięsem mielonym w sosie z pomarańczy
Gołąbki możesz przygotować na wiele sposobów. Spróbuj tych z mięsem w sosie z pomarańczy i dodatkiem szałwii.

Tort Bellini
Efektowny tort bez pieczenia? Poznaj przepis!

Makowa panienka — ciasto makowe z kremem i dżemem
Makowa Panienka to wyjątkowe ciasto, które urzeka zarówno swoim wyglądem, jak i smakiem, łącząc delikatność biszkoptu z wyrazistym makiem. Jeśli szukasz przepisu, który zaskoczy Twoich gości i stanie się ozdobą świątecznego stołu, makowa panienka to doskonały wybór!