Potrawka piwna z łopatki wieprzowej z pieczoną kalarepą • przepis • składniki • przygotowanie
Karol Okrasa zna nie jeden przepis na doskonałą potrawkę! Spróbuj tej z piwem, łopatką wieprzową i pieczoną kalarepą.

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY ŁOPATKĘ WIEPRZOWĄ
Łopatkę wieprzową kroimy w grubą kostkę (2 x 2 cm), marynujemy w soli, pieprzu oraz imbirze przez ok. 20 minut. Na patelni powoli rozpuszczamy pokrojoną słoninkę. Łopatkę wieprzową obtaczamy w mące i smażymy na słonince na ładny kolor. Mięso przekładamy do garnka, a na tej samej patelni smażymy czosnek w plastrach, cebule i kiszone ogórki pokrojone w kostkę. Wszystko razem z tłuszczem dodajemy do mięsa. Pokrojone na cząstki pieczarki przesmażamy z dodatkiem masła, przekładamy do garnka.
GOTUJEMY POTRAWKĘ
Zalewamy patelnię piwem (partiami, by nie wykipiało), dolewamy odrobinę wody, dodajemy goździki, liście laurowe, ziele angielskie i wszystko razem przekładamy do mięsa. Gotujemy ok. 2 godzin na wolnym ogniu, aż mięso będzie miękkie. Wyjmujemy mięso, a sos redukujemy do konsystencji lekko zawiesistej, doprawiamy miodem, solą i pieprzem.
PIECZEMY KALAREPY
Kalarepki zawijamy w folię aluminiową z jedną gałązką tymianku i odrobiną masła oraz oleju. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 160°C przez ok. 1,5 godziny. Wyjmujemy i kroimy na cząstki. Potrawkę piwną podajemy z pokrojoną na cząstki kalarepką.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3031,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
505,2 kcal
Tłuszcz
32,9 g
Węglowodany
29,7 g
Błonnik
20,6 g
Białko
20,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szaszłyki z jagnięciny
Jeśli szukasz przepisu na pyszne szaszłyki z jagnięciny lub jesteś na diecie białkowej, wypróbuj szybki i prosty przepis Darii.

Buraczki z chili
Buraczki w ostrej marynacie świetnie sprawdzą się w roli dodatku do klasycznego obiadu. Zobacz, jak łatwo je przygotować – niech Twoja spiżarnia zapełni się samym dobrem!

Pomarańczowa gorąca czekolada
Gorąca czekolada z aromatem pomarańczy i cynamonu, czyli świetny napój na chłodny dzień i nie tylko.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Torcik serowy à la tiramisu
Przygotuj deser Pawła Małeckiego, inspirowany włoskim tiramisu!

Krem z buraka z wędzonym twarogiem i wędzoną śliwką
Krem z buraka z wędzonym twarogiem i śliwką? Takie nietypowe połączenie znajdziecie w przepisie Karola.

Chleb brioche z musem figowym
Klasyka francuskich wypieków – drożdżowy chlebek brioche podany z musem figowym. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Słodko-słony bezowiec
Niepowtarzalne, bardzo pyszne połączenie słodkiego karmelu i soli. Wypróbuj je w swojej kuchni i zaskocz swoich gości!

Makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem
Sprawdźcie przepis na makaron z kurczakiem, suszonymi pomidorami i szpinakiem! Przygotujcie go sobie z pomocą termorobota MC Smart. Będzie sprawnie, wygodnie, a co najważniejsze – smacznie!

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.