Piernik staropolski przekładany domowym marcepanem i powidłami • przepis • składniki • przygotowanie
Długo dojrzewający piernik staropolski z domową masą marcepanową i pysznymi, bardziej nowoczesnymi dodatkami to idealny pomysł na świąteczny deser! Podejmij wyzwanie i przygotuj to wyjątkowe ciasto.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY PRZYPRAWY Z TŁUSZCZEM
W garnku roztapiamy smalec i masło. Kiedy tłuszcze się roztopią, dodajemy do nich miód, cukier trzcinowy, przyprawę do piernika i kakao. Wyłączamy ogień, całość dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
ŁĄCZYMY PRZYPRAWY Z SUCHYMI SKŁADNIKAMI
Do miski przesypujemy mąkę, sodę oczyszczoną, sól i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy, dodajemy przygotowany wcześniej tłuszcz z przyprawami, maślankę i jajka. Ciasto dokładnie mieszamy, a następnie zagniatamy na gładką masę.
WYRABIAMY CIASTO NA PIERNIK
Gotowe ciasto przekładamy do oprószonego mąką naczynia, z góry także oprószamy je mąką i przykrywamy. Ciasto przechowujemy w lodówce przez ok. 2 tygodnie. Wyjmujemy je ok. 2 godzin przed pieczeniem i ponownie przez chwilę wyrabiamy.
PIECZEMY PIERNIK
Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i wałkujemy na blacie podsypanym mąką na prostokąty o wymiarach blachy do pieczenia. Następnie nawijamy je na wałek i przekładamy na papier do pieczenia, docinamy brzegi, aby prostokąty były naprawdę równe. Tak przygotowane ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15-18 minut w piekarniku z funkcją termoobiegu rozgrzanym do 170°C.
PODPRAŻAMY MIGDAŁY
Migdały przekładamy do misy urządzenia Monsieur Cuisine Smart i przykrywamy pokrywą bez miarki. Wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień, temperaturę 100°C, czas 5 minut, prędkość 1 i obroty w prawo, aby delikatnie podprażyć migdały.
MIELIMY MIGDAŁY
Migdały rozdrabniamy na mąkę: wybieramy w programgotowanie wg własnych ustawień, prędkość 8, czas 20 sekund i obroty w prawo.
WYRABIAMY MASĘ MARCEPANOWĄ
Do mąki migdałowej dodajemy cukier, syrop klonowy i skórkę otartą z pomarańczy. Zamykamy pokrywę urządzenia, wybieramy programugniatanie/miękkie ciasto, czas 4 minutyi wyrabiamy, co jakiś czas zbierając masę ze ścianek urządzenia.
FORMUJEMY BLAT MARCEPANOWY
Marcepan rozwałkowujemy w prostokąt o wielkości podobnej do blatów piernika i przycinamy jego boki.
PODGRZEWAMY POWIDŁA
Powidła podgrzewamy na suchej patelni, aby stały się odrobinę bardziej płynne.
PRZEKŁADAMY PIERNIK
Jeden z blatów piernika smarujemy kremem migdałowym. Na nim układamy rozwałkowany marcepan i smarujemy go kremem z orzechów laskowych. Na tym układamy kolejny blat piernika, mocno go dociskamy i smarujemy podgrzanymi powidłami. Na powidłach układamy ostatni blat piernika.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ CZEKOLADOWĄ
Śmietankę zagotowujemy i wyłączamy ogień. Wrzucamy do niej połamaną na mniejsze kawałki czekoladę i odstawiamy na chwilę, aby się rozpuściła. Następnie dodajemy masło i całość dokładnie mieszamy.
OBLEWAMY PIERNIK POLEWĄ I DEKORUJEMY
Boki piernika ścinamy, aby były jak najbardziej równe. Ciasto oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy ulubionymi dodatkami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
18620,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1862,1 kcal
Tłuszcz
95,4 g
Węglowodany
229,3 g
Błonnik
10,3 g
Białko
31,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort czekoladowy z kremem maślanym i konfiturą
Klasyczny tort czekoladowy, przekładany maślanym kremem czekoladowym i pyszną konfiturą. Prawdziwie dekadencki deser, który świetnie sprawdzi się podczas świętowania mniejszych i większych okazji.

Dacquoise orzechowo-truskawkowy
Przepyszny torcik z orzechów laskowych z kremem o delikatnym smaku cytryny i wanilii i ze świeżymi truskawkami.

Sałatka z tuńczykiem – pomysł na lunchbox
Zastanawiasz się, co zapakować dzieciom do lunchboxu? Skorzystaj z pomysłu DJ i wypełnij śniadaniowe pudełko pyszną sałatką z tuńczykiem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa chrzanowa
Delikatna i szybka w przygotowaniu zupa, sprawdzi się zarówno od święta, jak i na co dzień!

Zupa pomidorowa z fetą w stylu greckim
Co na pierwsze danie? Delikatna, lekka, łatwa w przygotowaniu i trochę inna zupa pomidorowa. Pomidorki koktajlowe, krojone i suszone, a do tego inne warzywa, zioła oraz cały zestaw składników, który „zapracuje” na wspaniały smak tej alternatywnej dla klasycznej pomidorówki propozycji. Sprawdź koniecznie!

Tortille Junajtedillo
W tym daniu wszystkie smaki kleją się niczym piłka do nogi! Tortille Junajtedillo to mistrzowska kombinacja składników w dwóch wariantach: z kurczakiem i z guacamole.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Domowe pastrami
Długo wędzone, domowe pastrami z mięsa wołowego nada charakter każdej kanapce! Przygotuj je samodzielnie według przepisu Karola i podaj w burgerze inspirowanym kuchnią Ameryki!

Rolada czekoladowa à la kłoda
Inspirowana tradycyjnym francuskim przepisem na świąteczne ciasto rolada czekoladowa à la kłoda to świetny pomysł na dekadencki deser!

Strucla makowo-orzechowa
Strucla na cieście drożdżowym wypełniona słodką masą z maku, orzechów, miodu i rodzynek. Smakowity sposób na makowiec!