Polędwica wieprzowa ze szparagami w śmietanie • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz eleganckiego dania? Przygotuj wyśmienitą polędwicę wieprzową ze szparagami w śmietanie oraz aromatycznym ryżem ze świeżą trybulą.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY POLĘDWICĘ
Polędwicę myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Nacieramy olejem, doprawiamy solą, pieprzem i obsmażamy z każdej strony na rozgrzanej patelni. Następnie smażymy dalej pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 25 minut, kilkakrotnie przy tym obracając.
GOTUJEMY SZPARAGI Z WINEM I ŚMIETANKĄ
W międzyczasie szparagi obieramy, końcówki obcinamy. Szparagi kroimy na kawałki o długości 3 cm. W garnku roztapiamy 2 łyżki masła i wrzucamy szparagi. Podlewamy winem i śmietanką. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez ok. 12 minut.
DO RYŻU DODAJEMY TRYBULĘ
Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Trybulę drobno siekamy. Sos ze szparagów w razie potrzeby zagęszczamy mąką ziemniaczaną i doprawiamy do smaku. Trybulę i pozostałe masło dodajemy do ryżu i mieszamy, nakładamy do małych miseczek i wykładamy na talerz. Polędwicę kroimy, układamy ze szparagami w śmietanie.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2637,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
659,4 kcal
Tłuszcz
32,5 g
Węglowodany
45,5 g
Błonnik
31,6 g
Białko
31,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto jogurtowe – przepis
Puszyste, mięciutkie i pełne smaków lata! Ciasto jogurtowe z truskawkami to jeden z tych domowych wypieków, które udają się każdemu i każdemu smakują. Dodaj je do ulubionych!

CIASTKA Á LA LASKI CUKROWE
Świąteczną atmosferę z pewnością podkręcą łatwe w przygotowaniu ciasteczka w kształcie lasek cukrowych. Jak je zrobić? Zerknij do przepisu!

Czekoladowe jajko z niespodzianką
Mus waniliowy i sos brzoskwiniowy ukryty w czekoladowej skorupce wygląda jak prawdziwe jajko! Zobacz, jak przygotować idealny deser na Wielkanoc!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

Wegańskie tacos z szarpanymi boczniakami i surówką
Szarpane boczniaki to fantastyczna, roślinna alternatywa dla tradycyjnego pulled pork. Wypróbuj przepis Kingi na tacos ze świetną surówką z kapusty kiszonej

Placek z cukinii — scarpaccia
Scarpaccia to toskański przysmak z cukinii, który łączy w sobie chrupiącą konsystencję i delikatny, lekko słodkawy smak tego warzywa. Można ją podawać zarówno jako przekąskę, jak i dodatek do dań głównych, a jej przygotowanie jest bajecznie proste Jeśli lubisz cukinię w nieoczywistym wydaniu, scarpaccia na wytrawnie z pewnością przypadnie Ci do gustu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Muffinki jednorożce
Puszyste ciasto, śmietankowy krem i… kształt jednorożca! Muffinki według przepisu Pawła przypadną do gustu każdej małej księżniczce, która kocha słodkości.

Lody smażone z sosem wiśniowo-imbirowym
Czy lody można smażyć? Oczywiście! Odkryj azjatycki deser z Pawłem Małeckim!

Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!