Torcik wiśniowy • przepis • składniki • przygotowanie
Chcesz zachwycić swoich gości deserem? Upiecz torcik wiśniowy według przepisu Pawła!

Czas przygotowania
240 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT
Białka ubijamy na pianę, podczas tego stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Do ubitych białek dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Gotową masę przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
PIECZEMY BISZKOPT
Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170°C (termoobieg) lub 180°C (bez termoobiegu) na 30-35 minut, aż nabierze złotego koloru. Wyciągamy z piekarnika i studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY PONCZ DO NASĄCZANIA
Wodę z cukrem oraz sokiem z cytryny zagotowujemy, odstawiamy do wystudzenia. Do zimnego ponczu wlewamy wiśniówkę.
PRZYGOTOWUJEMY WIŚNIE W ŻELU
Żelatynę zalewamy 50 ml wody. Do garnka wsypujemy umyte i wydrylowane wiśnie, wlewamy wino, dodajemy cukier i gotujemy przez kilka minut. Dodajemy namoczoną żelatynę. Gdy wiśnie zmiękną, z mąki ziemniaczanej i pozostałych 50 ml wody robimy zawiesinę i wlewamy do gotujących się wiśni. Energicznie mieszając, doprowadzamy do zagotowania. Odstawiamy do wystudzenia. Przygotowane wiśnie w żelu dzielimy na dwie części.
PRZYGOTOWUJEMY MUS
Żelatynę namaczamy w 50 ml mleka. Pozostałe 100 ml mleka zagotowujemy z nasionkami z laski wanilii. Do gorącego mleka dodajemy namoczoną wcześniej żelatynę, mieszamy do momentu całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy pokruszoną białą czekoladę i ponownie mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia. Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy i stopniowo łączymy z wcześniej przygotowaną masą z białej czekolady (małymi porcjami dodając śmietankę do masy).
PRZEKŁADAMY BISZKOPT WIŚNIAMI
Wystudzony biszkopt wyrównujemy, ścinając z niego górną warstwę. Umieszczamy go w czystej tortownicy (w której był pieczony). Za pomocą pędzla skrapiamy biszkopt ponczem. Na środku biszkoptu rozkładamy pierwszą warstwę wiśni w żelu, pozostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Całość wstawiamy do lodówki na ok. 20 minut.
DODAJEMY MUS
Wyjmujemy z lodówki, przygotowujemy mus waniliowy z białą czekoladą, a następnie przekładamy go na biszkopt z wiśniami. Dokładnie wyrównujemy. Wstawiamy do lodówki na ok. 1-1,5 godziny do całkowitego zestalenia się musu. Gdy mus będzie zestalony, układamy na nim ponownie wiśnie, pozostawiając 1-centymetrowy odstęp od brzegu. Czekoladę mleczną grubo siekamy i posypujemy nią krawędź tortu. Dekorujemy świeżymi wiśniami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4279,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
356,6 kcal
Tłuszcz
14,8 g
Węglowodany
46,6 g
Błonnik
5,6 g
Białko
5,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rolada pomarańczowa
Pulchny biszkopt z nutą przypraw korzennych, sprężysta cytrusowo-śmietanowa masa i słodka polewa – połączenie doskonałe.

Udziec z sarny pieczony w rękawie
Pieczona sarnina to wykwintne danie, które, odpowiednio przygotowane, zachwyci głębią smaku i delikatnością. Przekonaj się, testując przepis na udziec z sarny pieczony w rękawie!

Krem z białych szparagów i pora
Białe szparagi, ziemniaki i por łączą się w delikatnym jak chmurka kremie. Ta wiosenna zupa wg przepisu Kingi otwiera sezon na wyjątkowe pyszności!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kawowa panna cotta z wiśniami
Wypróbuj przepis na panna cottę z kawą i syropem z wiśniami! To doskonały deser na każdą okazję.

Tort lodowy
Idealny na letnią imprezę urodzinową! Wypróbuj przepis Pawła na wspaniały tort lodowy z warstwami w dwóch smakach. To idealne ciasto dla fanów biszkoptu, czekolady, truskawek i… słodkości na chłodno!

Ciasto kokosowo-ananasowe
Niesamowicie intensywne i różnorodne w smaku ciasto z musem czekoladowym, kokosowym i kremem angielskim. Lekkie i pyszne.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaczka duszona z kapustą i suszonymi śliwkami
Jak smakuje połączenie kaczego mięsa, owoców, kapusty, miodu i cynamonu? Doskonale! Przekonaj się!

Tatar na dwa sposoby
Poznaj dwa sposoby Karola Okrasy na siekany tatar wołowy – podwędzany na sianie i klasyczny!

Królik duszony w sosie z pieczarkami
Delikatne mięso królika duszone w piwie z dodatkiem sosu pieczarkowego – niezwykle pełne smaku danie na każda okazję!