Duszona karkówka z cynamonem i musem z pieczonych jabłek • przepis • składniki • przygotowanie
Wyjątkowe połączenie smaków i aromatów inspirowane kuchnią staropolską. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach!

Czas przygotowania
140 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ MOŹDZIERZ NACZYNIE
żaroodporne blachę do pieczenia sitko folię spożywczą papier do pieczenia blender rozgrzej piekarnik do 160 stopni C (termoobieg) lub 180 stopni C (góra-dół) Marynata Siekamy i rozcieramy 1 duży lub 2 małe ząbki czosnku.
WYPARZAMY CYTRYNĘ I
ścieramy skórkę z 1 połowy.
DO MOŹDZIERZA WRZUCAMY
10 g suszonej kolendry, 10 g cynamonu, skórkę startą z 1/2 cytryny, posiekane i roztarte ząbki czosnku oraz 2 łyżki miodu i kilka kropel oleju rzepakowego.
WSZYSTKO UCIERAMY NA
jednolitą masę (ziarna kolendry powinny być dokładnie rozkruszone).
KARKÓWKA KROIMY WZDŁUŻ
3 ząbki czosnku.
UMYTĄ I DOBRZE
osuszoną karkówkę nakłuwamy nożem w kilku miejscach i faszerujemy plasterkami pokrojonego czosnku.
MIĘSO PRZEKŁADAMY DO
miski i nacieramy je marynatą.
MISKĘ Z KARKÓWKĄ
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
WARZYWA PIETRUSZKĘ I
marchew kroimy w plastry, a seler i cebulę w kostkę.
SIEKAMY 2 ZĄBKI
czosnku.
PIETRUSZKĘ, MARCHEW I
seler odkładamy do osobnej miski.
CZOSNEK I CEBULĘ
odstawiamy.
ROZGRZEWAMY PATELNIĘ.
DO WARZYW W
misce dodajemy mąkę (około 25-30 g) i dokładnie je obtaczamy.
NA PATELNIĘ WLEWAMY
olej rzepakowy (ok. 50 ML), DODAJEMY: cebulę i czosnek.
SMAŻYMY DO MOMENTU,
aż cebula i czosnek się zeszklą.
NASTĘPNIE NA PATELNIĘ
wrzucamy warzywa wcześniej obtoczone w mące. WSZYSTKO RAZEM: mieszamy.
DOLEWAMY JESZCZE TROSZKĘ
oleju i dusimy, aż warzywa nabiorą lekko złotego koloru.
ZRUMIENIONE WARZYWA ZALEWAMY
ok. 150 ML CZERWONEGO: wytrawnego wina i czekamy, aż wino wyparuje, a sos zacznie gęstnieć.
CAŁOŚĆ DOPRAWIAMY SOLĄ
i pieprzem. MIESZAMY.
JEŚLI WINO SIĘ
mocno zredukowało, dodajemy wodę.
CAŁĄ ZAWARTOŚĆ PATELNI
przekładamy do naczynia żaroodpornego.
KŁADZIEMY KARKÓWKĘ NA
warzywach, dodajemy kilka gałązek świeżego tymianku.
PRZYKRYWAMY I WKŁADAMY
do piekarnika (160 stopni C – termoobieg).
PIECZEMY 1,5-2
godzin.
MUS Z PIECZONYCH
jabłek Jabłka kroimy na ćwiartki i pozbawiamy gniazd nasiennych.
NA BLASZE UKŁADAMY
papier do pieczenia.
POKROJONE NA ĆWIARTKI
jabłka układamy na blasze wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia, lekko skrapiając olejem.
WKŁADAMY DO PIEKARNIKA
rozgrzanego do 160 stopni C (termoobieg) i pieczemy aż do miękkości.
GDY JABŁKA SĄ
już miękkie, wyciągamy je z piekarnika, przekładamy do wysokiego naczynia i miksujemy na gładką masę.
ZMIKSOWANE JABŁKA PRZEKŁADAMY
do sita i przecieramy do miseczki.
DO MUSU DODAJEMY
około 40 g chrzanu. MIESZAMY.
JAK PODAWAĆ WYJMUJEMY
karkówkę z piekarnika i kroimy ją na plastry.
NAJPIERW NA TALERZ
wykładamy mus i warzywa, a następnie mięso.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY 1-2
gałązkami świeżego tymianku.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2615,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
653,8 kcal
Tłuszcz
43,4 g
Węglowodany
56,8 g
Błonnik
14 g
Białko
40,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Pyry z gzikiem
Klasyka kuchni wielkopolskiej w dwóch wersjach – pyry z gzikiem i boczkiem oraz pyry z wegańskim gzikiem i boczkiem z bakłażana. Wypróbuj obie!

Ryż smażony z warzywami i jajkiem
Jak wykorzystać resztki ugotowanego ryżu? Na przykład przygotować smażony ryż z jajkiem i warzywami! Nie znasz takiego połączenia? Koniecznie sprawdź przepis Kingi! To superdanie zero waste!

Schab po cygańsku
Czy marzy Ci się coś wyjątkowego na obiad? Schab po cygańsku to nietypowa odsłona klasycznego kotleta, która zaskakuje połączeniem intensywnych i nietypowych smaków. To danie jest nie tylko sycące, ale i pełne bogatych aromatów. Sprawdź, jak zrobić schab po cygańsku!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczeń wieprzowa w sosie piwnym
Plastry aromatycznej pieczeni udekorowane wykwintnym piwnym sosem to doskonały pomysł na oryginalny obiad lub przyjęcie.

Gulasz z sarny na winie z pieczarkami
Kawałki szlachetnego mięsa z sarny warto wykorzystać do przygotowania aromatycznego gulaszu na bazie wina. Dodaj do niego pieczarki lub ulubione grzyby i ciesz się smakiem prawdziwych darów

Bułeczki czosnkowe
Bułeczki czosnkowe to przepyszna przekąska, która otula zmysły przyjemnym zapachem czosnku i świeżo upieczonego pieczywa. Ich przygotowanie jest bajecznie proste, o ile posiada się dobry przepis. Chcesz upiec pyszne, pachnące bułeczki czosnkowe? Mamy dla Ciebie najlepszy przepis na ten rodzaj pieczywa. Nie czekaj i zrób je z nami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Podudzia z kurczaka w cytrynie z sałatką z buraków i fety
Delikatne kawałki kurczaka, a do tego słodkie buraki, słony ser feta, kwaśna cytryna. To połączenie smakuje doskonale.

Makowiec na spodzie z bezą i maślaną kruszonką
Kruchy spód, masa makowa, warstwa bezy i złocista kruszonka – to one tworzą wyśmienite ciasto! Goście będą zachwyceni.

Sernik limonkowo-miętowy
Orzeźwiające ciasto, idealne na ciepłe dni? Przygotuj sernik na zimno według Pawła! Z dużą ilością limonki i listków świeżej mięty.