Włoskie pierożki balanzoni • przepis • składniki • przygotowanie
Rozsmakuj się we włoskich pierożkach balanzoni. Delikatne ciasto, farsz z mortadelą i pistacjami, aromatyczna oliwa i ser pecorino romano to wyjątkowo pyszne połączenie.

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY CIASTO NA BALANZONI
Do miski dodajemy mąkę i szczyptę soli. W drugiej misce łączymy jajka z łyżką koncentratu pomidorowego. Cały czas mieszając, do mąki dodajemy stopniowo masę jajeczną. Następnie przekładamy ciasto na stolnicę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI FARSZU
Do miski dodajemy ricottę i starty ser pecorino romano, dokładnie mieszamy. Połowę mortadeli bardzo drobno siekamy i dodajemy do serów. Suszone pomidory drobno siekamy i również dodajemy do masy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy pokruszone pistacje. Próbujemy i jeśli będzie potrzeba, ponownie doprawiamy solą i pieprzem.
FORMUJEMY BALANZONI
Stolnicę podsypujemy kaszą manną i wałkujemy ciasto z jednej strony w kształt koła. Ciasto kroimy najpierw w pionie, a później w poziomie, tworząc kwadraty. Z farszu formujemy kulki i układamy na kwadratowych kawałkach ciasta. Formujemy balanzoni – kształtem przypominają duże tortellini lub większe polskie uszka.
GOTUJEMY BALANZONI
Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 3-4 minuty.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Na patelnię dodajemy oliwę, czosnek pokrojony w plasterki i płatki chili. Chwilę smażymy i dodajemy listki bazylii.
PODAJEMY DANIE
Balanzoni przekładamy z garnka bezpośrednio do sosu. Mieszamy i wykładamy na talerz.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1874,5 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
468,6 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
42 g
Błonnik
0,6 g
Białko
24,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Churrosowe tosty francuskie z lodami
Czy to już deser, czy wciąż śniadanie? Oto jest pytanie! Przygotuj te tosty francuskie z lodami, ciasteczkami oraz świeżymi owocami, aby cieszyć się niebiańskim, słodkim smakiem o poranku, ale nie tylko!

Leczo do słoików
Leczo z cukinią do słoików to doskonały sposób na zatrzymanie smaku lata na długie zimowe miesiące. Aromatyczne, pełne warzyw i przypraw danie rewelacyjne sprawdzi się się jako samodzielny posiłek, jak i dodatek do innych potraw. Nasz sprawdzony przepis pozwoli Ci przygotować leczo, które zachwyca smakiem i długo zachowuje świeżość.

Makaron z pieczonymi pomidorami
Pomidory po upieczeniu nabierają wyjątkowego aromatu! Spróbuj ich w połączeniu z makaronem i kozim serem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piwne muffinki z malinami
Niezwykłe piwne muffinki z pysznym kremem i świeżymi malinami. Koniecznie musisz spróbować!

Gumbo — gęsta zupa z Luizjany
Czy jest danie, które lepiej oddaje ducha Luizjany niż aromatyczne, gęste gumbo? To wyjątkowa zupa, łącząca wpływy kuchni kreolskiej i cajun, pełna intensywnych smaków i aromatycznych przypraw. Przyrządzana z mięsa, owoców morza i wielu dodatków. Sprawdź nasz przepis na to niezwykłe danie!

Filet z zębacza smugowego w zielonej pietruszce
Filet z zębacza smugowego zapieczony z zieloną pietruszką to świetna propozycja smacznego obiadu!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Przepiórka w musztardzie i pomarańczach
Sposób na wystawny obiad – przepiórki w marynacie sojowo-musztardowej podane z bagietką i plastrami świeżej pomarańczy.

Ciasteczka migdałowe z lodami pistacjowymi
Domowe lody pistacjowe z delikatnymi, eleganckimi ciasteczkami z migdałów to idealny pomysł na słodki prezent, który przygotujesz z okazji Dnia Matki!

Kiszka ziemniaczana
Kiszka ziemniaczana, znana również jako kaszanka ziemniaczana, to jedno z tych tradycyjnych dań, które przywołują na myśl smaki i aromaty domowej kuchni. To popularna potrawa w wielu regionach świata, zwłaszcza w Europie Środkowej i Wschodniej. W jaki sposób przygotować to pyszne danie? Poznaj nasz przepis na aromatyczną kiszkę ziemniaczaną, czyli kiełbasę z ziemniaków, boczku i innych dodatków!