Risotto czekoladowo-jabłkowe • przepis • składniki • przygotowanie
Risotto możesz także przygotować na słodko! Z dodatkiem jabłek i czekolady smakuje doskonale!

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY RISOTTO
Ryż podsmażamy na gorącym maśle aż do zeszklenia. Dodajemy cukier. 400 ml soku jabłkowego mieszamy z 350 ml wody. Dolewamy trochę rozcieńczonego soku do ryżu i, mieszając od czasu do czasu, gotujemy przez ok. 25 minut. Gdy ciecz w garnku znów prawie całkowicie odparuje, ponownie dolewamy trochę rozcieńczonego soku.
KROIMY JABŁKA
Czekoladę deserową drobno siekamy. Jabłka obieramy, kroimy na pół, pozbawiamy pestek i kroimy w plasterki.
GOTUJEMY JABŁKA
Czekoladę deserową i śmietankę dodajemy do risotta, zdejmujemy z ognia i odstawiamy pod przykryciem na 5 minut. Jabłka zagotowujemy z pozostałym sokiem i cukrem waniliowym. Gotujemy przez ok. 5 minut aż do miękkości. Podajemy z risottem i posypujemy startą białą czekoladą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2150 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
537,5 kcal
Tłuszcz
19,6 g
Węglowodany
87,4 g
Błonnik
4,8 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Los burritos, czyli tortilla z mięsno-warzywnym farszem
W studenckiej kuchni wszystkie chwyty dozwolone - spróbuj naleśnikowego burrito!

Pizza z cukinią
Sięgnij po barwy włoskiej flagi – cukinię, pomidory i kozi ser, które dopełnią smaku doskonałej pizzy przygotowanej według przepisu Karola.

Pasta z sosem tuńczykowym
Pasta z sosem z tuńczyka to świetny pomysł na obiad przygotowany przy użyciu robota kuchennego MC Smart. To szybkie i aromatyczne danie, które będzie gotowe w mniej niż pół godziny!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Sos do ravioli
Ravioli to małe, kwadratowe pierożki z ciasta makaronowego wypełnione bogatym nadzieniem, które serwuje się z dodatkiem sosów. Odpowiednie połączenie sosu wraz z nadzieniem tworzy prawdziwą kulinarną magię, dopełniając się wzajemnie. Poznaj nasz pomysł na aromatyczny sosy do ravioli!

Ciabatta z wegańskimi klopsikami
Wegańskie klopsiki z soczewicy możesz podać z ciabattą na śniadanie lub jako dodatek do obiadu. Zobacz, jak je przygotować!

Bułeczki angielskie z konfiturą
Na drugie śniadanie przygotuj pyszne maślane bułeczki według przepisu Pawła Małeckiego. Szczegóły znajdziesz na stronie Kuchni Lidla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańskie uszka nadziewane soczewicą
Idealne, postne uszka, które świetnie sprawdzą się w wigilijnym barszczu. Przygotuj te delikatne pierogi pełne aromatycznego farszu, które zaskoczą wszystkich gości!

Ciasto z profiterolkami
Szukasz nietypowego przepisu na Wielkanoc? Przygotuj ciasto z profiterolkami i zaskocz wszystkich wyjątkowym deserem!

Risotto pomidorowe
Risotto pomidorowe to danie, które zachwyca swoją prostotą i smakiem. Połączenie kremowego ryżu z soczystymi pomidorami to duet idealny, który nigdy się nie znudzi. Chcesz dowiedzieć się, jak przygotować to ponadczasowe danie i to po mistrzowsku? Poniżej zdradzimy Ci przepis na wyśmienite risotto pomidorowe!