Kopytka z bułką tartą • przepis • składniki • przygotowanie
Jak przygotować najlepsze kopytka? Kinga Paruzel zdradza swój sprawdzony przepis na ciasto na kopytka!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO NA KOPYTKA
Ugotowane w osolonej wodzie, dobrze odparowane i wystudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy jajko i mąkę. Szybko zagniatamy ciasto. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące, dodajemy 1 łyżkę masła. Część ciasta przekładamy na oprószony mąką blat. Formujemy wałeczek. Tak samo postępujemy z resztą ciasta.
GOTUJEMY KOPYTKA
Wałeczki kroimy ukośnie na grubość 1 cm. Kopytka wkładamy do wrzątku i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
KOPYTKA PODAJEMY Z BUŁKĄ TARTĄ
Na patelni roztapiamy masło. Na maśle rumienimy bułkę tartą. Kopytka kładziemy na talerz i okraszamy bułką tartą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
854,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
213,7 kcal
Tłuszcz
3,5 g
Węglowodany
38,2 g
Błonnik
7,2 g
Białko
7,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Stek z grilla wołowy
Marynowana w zalewie z czerwonego wina, a następnie grillowana wołowina. Taki stek zachwyci bogactwem smaku!

Nalewka z rokitnika z pigwą
Rokitnik i pigwa doskonale nadają się do przygotowania jesiennej nalewki. Wykorzystaj przepis Pawła, by zamknąć w butelce moc tych wyjątkowych i pysznych owoców!

Deser cappuccino
Delikatne kawowe ciastko, podane z kremową śmietanką, oprószoną cynamonem - taki jest deser cappuccino!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pożywne szkolne bułeczki z szynką
Miękkie, puszyste muffiny pełne wartościowych składników. Lekka i sycąca przekąska dla dużych i małych.

Budyń z rabarbarem zapiekany pod kruszonką
Błyskawiczny w przygotowaniu deser z rabarbarem! Wypróbuj ten przepis i ciesz się smakiem rozpływającego się w ustach budyniu, chrupiącej kruszonki i lekko kwaśnego rabarbaru.

Mrożone truskawki w syropie waniliowym
Pyszny smak świeżych truskawek przeplatający się z wyjątkową waniliową nutą – całość zamrożona w wygodnych słoiczkach.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym
Ratatouille z sosem cytrynowo-pomidorowym to świetny pomysł na warzywne, sycące i orzeźwiające danie! Wypróbuj przepis Karola!

Eskalopki z indyka w cieście francuskim z fetą i pieczoną papryką ze smażonymi brzoskwiniami
Delikatny drób i smakowite dodatki zamknięte w chrupiącym cieście. Doskonała propozycja na lekki, ale sycący posiłek!

Łosoś zapiekany z musem z porów i sera
Delikatny i aromatyczny łosoś zapiekany pod musem z porów i gorgonzoli z mascarpone i pistacjami to wyjątkowy pomysł na danie, jak z restauracji.