Jabłkowe chipsy z cynamonem • przepis • składniki • przygotowanie
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWANIE PIEKARNIK ROZGRZEWAMY
do 120 stopni.
W MAŁEJ MISECZCE
mieszamy ze sobą cynamon, cukier i gałkę muszkatołową.
Z JABŁEK ODCINAMY
górę oraz dół, a następnie za pomocą tarki lub obieraczki tniemy jabłko na cieniutkie plasterki, które skrapiamy sokiem z cytryny.
PLASTERKI JABŁKA UKŁADAMY
na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
NA KAŻDY PLASTEREK
nakładamy odrobinę zmieszanych ze sobą przypraw i palcami wcieramy je w jabłko.
BLACHĘ WKŁADAMY DO
rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 40-90 minut, w zależności od tego, jak grube były plasterki jabłka oraz jak mocno przypieczone chipsy chcemy uzyskać.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
260 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
65 kcal
Tłuszcz
0,3 g
Węglowodany
16,6 g
Błonnik
0,3 g
Białko
0,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Rosyjska sałatka warstwowa
Przygotuj sałatkę z mnóstwem warzyw, śledziem i majonezowym dressingiem. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i na świątecznym stole!

Ajerkoniakowy tort wielkanocny
Paweł Małecki wie, że tort wielkanocny musi robić wrażenie! Przygotuj tort ajerkoniakowy na migdałowym spodzie z żelką żurawinową i minibezami!

Kaczka w sosie żurkowym
Kaczka w sosie żurkowym z dodatkiem marynowanego pieprzu − oto wielkanocna propozycja Okrasy!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Torciki z nadzieniem z czerwonych owoców
Kiedy sezon na świeże owoce się kończy, czas na deser z mrożonymi. Kruche ciasto wypełnione gęstą masą budyniową pełną owoców.

Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie
Bożonarodzeniowy peklowany indyk faszerowany kaszanką z jabłkami i żurawiną z sosem grzybowym na białym winie

Baklawa grecka
Bardzo słodkie ciasto wypełnione mnóstwem bakalii i orzechów. Tradycyjny grecki smak, który jest w zasięgu Twojej ręki!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pesto z papryki
Pesto z papryki to świetny dodatek do różnego rodzaju dań. Soczysty kolor i intensywny smak pesto genialnie sprawdza się jako sos do makaronu, marynata do mięsa lub klasyczna pasta na kanapki. W jaki sposób przyrządzić pesto na bazie papryki? Poznaj nasz sposób!

Sałatka cezar z sosem majonezowym
Klasyka w wydaniu Karola Okrasy – sałatka cezar z sosem skomponowanym na bazie majonezu. Musisz koniecznie spróbować tej wersji!

Bruschetta z pomidorami
Chrupiące pieczywo, oliwa z pierwszego tłoczenia i soczyste, świeże pomidory — brzmi jak pomysł na danie idealne, czyli bruschettę z pomidorami. Prostota i wyjątkowy smak tych