Pizza al tonno • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyczna pizza z tuńczykiem, cebulą, mozzarellą i oliwkami. Aromatyczne, apetyczne danie w stylu włoskim!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
CEBULE OBIERAMY.
PÓŁ CEBULI KROIMY
w cienkie krążki, resztę w kostkę. CZOSNEK OBIERAMY I: siekamy.
PODSMAŻAMY Z POKROJONĄ
w kostkę cebulą na gorącej oliwie z oliwek.
DODAJEMY PRZETARTE POMIDORY
i wino, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem i gotujemy na wolnym ogniu przez 6-8 minut, a następnie lekko studzimy.
TUŃCZYKA, MOZZARELLĘ I
oliwki osączamy. MOZZARELLĘ KROIMY W: plastry.
PIZZĘ SMARUJEMY CIENKO
sosem i na wierzch kładziemy mozzarellę.
ROZKŁADAMY TUŃCZYKA, OLIWKI
i krążki cebuli i pieczemy, jak wskazano w przepisie podstawowym.
PRZEPIS NA CIASTO
do pizzy znajdziesz tutaj.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1574,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
393,7 kcal
Tłuszcz
26,2 g
Węglowodany
17,1 g
Błonnik
21,4 g
Białko
21,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Francuskie ptysie serowe
Wytrawne ptysie z serem pleśniowym to doskonały pomysł na przekąskę podczas każdego przyjęcia.

Szparagi zawijane w szynkę z dipem z parmezanu
Zobacz, jak przygotować łatwą i szybką przekąskę! Szparagi w szynce parmeńskiej ze śmietanowym dipem z parmezanem i bazylią!

Gnocchi z ricotty
Delikatne gnocchi z sera ricotta podane z aromatycznym i mocno usmażonym guanciale to idealny pomysł na szybki obiad lub kolację we włoskim stylu. Sprawdź, jak smakują!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Orzeźwiająca sałatka z makaronem i ogórkiem
Idealna sałatka na lato powinna zaspokajać głód i orzeźwiać jednocześnie. Właśnie taką sezonową kompozycję, pachnącą świeżymi ziołami, przygotujecie dzięki przepisowi Kingi!

Bazyliowy pstrąg z grilla
Delikatne mięso ryby podanej w całości, pachnące obłędnie świeżą bazylią to doskonały przepis na zdrowe danie z grilla.

Smażony filet z pstrąga z wytrawną salsą truskawkową
Pstrąg, cebula i truskawki? To może się udać! Sprawdź zaskakujące danie od Karola Okrasy i odkryj rybę w zupełnie innym wydaniu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Sałatka z kurczakiem i prażoną cebulką
Szybka i sycąca sałatka z soczystym kurczakiem z airfryera, świeżymi warzywami i chrupiącą prażoną cebulką. Idealna na lekki obiad lub kolację – świetnie smakuje podana z bagietką.

Ciasto drożdżowe z borówkami
Klasyczne ciasto drożdżowe ze świeżymi borówkami i kruszonką z dodatkiem mąki migdałowej. Wypróbuj ten przepis i ciesz się słodkim smakiem polskiego lata!

Koreczki z kiełkami
Imprezowa przekąska dla tych, którzy lubią sobie zdrowo pochrupać! Koreczki z kiełkami przygotujesz z samych warzyw i delikatnego serka śmietankowego, który podkreśli ich smak. Są proste i pyszne: sprawdź!