Pistacjowy sernik baskijski • przepis • składniki • przygotowanie
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZDRABNIAMY SKŁADNIKI NA SPÓD
W pojemniku miksującym termorobota MC Smart umieszczamy ciasteczka i rozdrabniamy je – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 2 + 30 s prędkość 4. Następnie do pojemnika miksującego dosypujemy pistacje i także je rozdrabniamy, tym razem wykorzystując programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 3 + 30 s prędkość 6.
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Do rozdrobnionych składników dodajemy roztopione masło i 1 białko. Całość mieszamy – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 2. Gotową masę na spód przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i dokładnie wyrównujemy.
PIECZEMY SPÓD
Spód pieczemy przez ok. 6-7 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C i studzimy.
MIESZAMY SERY Z JOGURTEM I DODATKAMI
Serek śmietankowy, mascarpone, jogurt grecki, sól, cukier i nasiona z laski wanilii dodajemy do pojemnika miksującego. Składniki mieszamy – wybieramy programgotowanie wg własnych ustawień / czas 2 minuty / prędkość 3, a następniegotowanie wg własnych ustawień / czas 1 minuta / prędkość 4.
ŁĄCZYMY MASĘ SEROWĄ Z JAJKAMI
Po wymieszaniu serów i dodatków z pojemnika miksującego zdejmujemy miarkę i dodajemy kolejno jajka i żółtko, cały czas miksując składniki przy użyciu programugotowanie wg własnych ustawień / czas 3 minuty 15 sekund / prędkość 4.
PIECZEMY SERNIK
Boki tortownicy smarujemy odrobiną masła i przyklejamy do nich dość wysokie ranty z papieru do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przelewamy masę serową. Sernik pieczemy przez ok. 30-32 minuty w temperaturze 225°C.
DEKORUJEMY SERNIK
Wystudzony i schłodzony sernik ozdabiamy kremem pistacjowym i solonymi prażonymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
7779,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
648,3 kcal
Tłuszcz
48,3 g
Węglowodany
41,5 g
Błonnik
2 g
Białko
14,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Malinowa chmurka matcha
Chrupiąca chałka smażona na maśle, maliny w syropie ze szczyptą pieprzu, a do tego delikatny jak chmurka mus z dodatkiem matchy. Ta propozycja od Karola będzie idealna zarówno jako deser, jak i śniadanie.

Kokosowy sernik na bezglutenowym spodzie
Bezglutenowy spód orzechowy i masa serowa z dodatkiem mleczka kokosowego. Zobacz, jak przygotować nowoczesny sernik według Darii!

Sos do pizzy
Nie ma dobrej pizzy bez doskonałego sosu. Ten przepis sprawi, że kawałek ciasta zyska na smaku i charakterze. Wypróbuj go koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tajski łosoś curry w mleczku kokosowym
Curry to jedna z najsłynniejszych potraw kuchni azjatyckiej. Wypróbuj tajską wersję dania!

Biskwity z kremem i owocami
Biskwity, czyli pieczone omlety biszkoptowe, to pyszny pomysł na deser pełen śmietankowego kremu i świeżych owoców. Koniecznie wypróbuj ten przepis na słodką przekąskę!

Jambalaya z kabanosami
Spróbuj jambalayi w podkręconej wersji, z kabanosami! Inspirowana daniem z Nowego Orleanu, zachwyca kompozycją przypraw i dodatków w postaci kurczaka, krewetek w maśle oraz natki pietruszki.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tort piernikowy z kremem z owoców lasu
Czekoladowo-piernikowy biszkopt, krem z owoców lasu i polewa czekoladowa – takie smakowite połączenie znajdziesz w świątecznym torcie Pawła Małeckiego! Spróbuj!

Zupa z cukinii - krem z grzankami
Szybka w przygotowaniu zupa z cukinii z grzankami z serkiem i czosnkiem niedźwiedzim na pewno zachwyci Cię wyjątkowym smakiem!

Banica xxl
Zawijane, wypełnione słonym serem ciasto to esencja kuchni bułgarskiej. Wraz z sałatką stanowi idealny pomysł na obiad.