Polędwiczki w pikantnym sosie miodowo-orzechowym z domowymi frytkami i sosem bazyliowym • przepis • składniki • przygotowanie
Polędwiczki przygotowane w niebanalny sposób - w pikanym sosie, z orzechami i miodem. Zachwycisz swoich gości!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ KAWAŁEK FOLII
spożywczej moździerz kawałek papieru do pieczenia blachę do pieczenia rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C (termoobieg) Przygotuj wcześniej Polędwiczki wyjmij z lodówki ok. 20 MINUT PRZED: przygotowaniem, a następnie umyj, osusz i oczyść z błon.
JAJKA WYJMIJ Z
lodówki z wyprzedzeniem, by nabrały temperatury pokojowej.
MARYNATA DO NACZYNIA
wrzucamy 2 łyżki masła orzechowego, dodajemy drobno posiekany czosnek roztarty z odrobiną soli.
DO MASŁA I
czosnku dodajemy posiekaną razem z pestkami ostrą papryczkę chili.
MARYNATĘ DOPRAWIAMY PIEPRZEM,
odrobiną soli, polewamy miodem, dodajemy startą skórkę z cytryny oraz sok z cytryny.
DO MARYNATY WRZUCAMY
drobno posiekaną kolendrę oraz dodajemy oliwę z oliwek. WSZYSTKIE SKŁADNIKI DOKŁADNIE: mieszamy.
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE DOKŁADNIE
obtaczamy w marynacie.
TAK PRZYGOTOWANE POLĘDWICZKI
przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na bok na 15-20 minut (nie wkładamy polędwiczek do lodówki).
NASTĘPNIE ZAMARYNOWANE POLĘDWICZKI
układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia polanym odrobiną oliwy z oliwek.
UŁOŻONE NA BLASZCE
polędwiczki polewamy pozostałą częścią marynaty i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200°C (termoobieg) na 4-5 minut.
NASTĘPNIE WYJMUJEMY POLĘDWICZKI
z piekarnika na 5-6 minut i ponownie pieczemy w temperaturze 220°C (termoobieg) przez kolejne 4-5 minut.
SOS BAZYLIOWY BAZYLIĘ
ucieramy w moździerzu razem z solą.
DO MISECZKI WRZUCAMY
2 żółtka, do żółtek dodajemy wcześniej utartą bazylię oraz musztardę.
CAŁOŚĆ MIESZAMY.
NASTĘPNIE CAŁY CZAS
ubijając żółtka z bazylią i musztardą, stopniowo dodajemy oliwę z oliwek.
MIESZAMY DO UZYSKANIA
gęstej konsystencji.
NA KOŃCU SOS
doprawiamy odrobiną miodu, dodajemy sok z cytryny i mieszamy.
SOS PRZYKRYWAMY FOLIĄ
i wstawiamy do lodówki na 15-20 minut, żeby stężał.
DOMOWE FRYTKI OBRANE
i pokrojone w paski ziemniaki moczymy w wodzie 10 minut, odcedzamy, suszymy i smażymy w rozgrzanym oleju słonecznikowym do momentu, kiedy frytki będą zarumienione (nie smażymy całej ilości frytek od razu).
JEŚLI CHCEMY ZROBIĆ
chrupiące frytki, smażymy je na dwa razy, czyli wysmażone na wpół frytki, odcedzone z oleju, ponownie wrzucamy do mocno rozgrzanego oleju i chwilę smażymy.
WYSMAŻONE FRYTKI DOPRAWIAMY
odrobiną soli i grubo mielonego pieprzu.
JAK PODAWAĆ UPIECZONE
polędwiczki wyjmujemy z piekarnika i kroimy w grube plastry, które układamy na talerzu.
SOS BAZYLIOWY NAKŁADAMY
do miseczki położonej obok mięsa.
OBOK PLASTRÓW POLĘDWICZKI
wykładamy również frytki.
CAŁOŚĆ DEKORUJEMY KILKOMA
kawałkami papryczki chili i listkami kolendry.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3727,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
931,8 kcal
Tłuszcz
58,3 g
Węglowodany
38,8 g
Błonnik
2,5 g
Białko
60,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Domowe precle z czarnuszką
Zawijaj i piecz – z przepisem Kingi na domowe precle to sama przyjemność! Idealne ciasto i chrupka posypka z czarnuszki lub sezamu połączą się w pysznym wypieku!

KLASYCZNA KRUSZONKA I ZAPIEKANE BRZOSKWINIE
Sprawdź, jak przygotować klasyczną kruszonkę, a przy okazji dowiedz się, jak zrobić pyszne brzoskwinie pod chrupiącą kruszonką!

Pierogi z serem i kaszą
Lekki farsz z twarogu i kaszy w połączeniu z dobrze wyrobionym, aksamitnym ciastem: tak powstają idealne, domowe pierogi, które smakują całej rodzinie. Przygotuj i sprawdź, jak szybko znikają z talerza!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Piersi z gęsi w syropie z cytrusów z gnocchi
Smak i aromat pieczonej gęsi, południowych cytrusów i świeżych ziół z pewnością zachwyci Twoich gości!

Bowl proteinowy z pulpecikami z indyka
Szukasz pomysłu na przepyszny obiad, który jednocześnie będzie sycący i pełen protein? Już nie musisz! Przygotuj pulpeciki z indyka z dodatkiem makaronu z czerwonej soczewicy i świeżych warzyw.

Humus bowl i koktajl owocowo-warzywny
Przygotuj domowy humus i skomponuj pożywny, wegański humus bowl według przepisu Karola! Ze szklanką koktajlu owocowo-warzywnego będzie smakował każdemu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chałka drożdżowa z maślaną kruszonką
Słodki drożdżowy warkocz o tradycyjnym, polskim smaku. Pyszne, delikatne pieczywo doskonałe na śniadanie lub deser.

Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!

Policzki wołowe duszone w pomidorach
Rozpływające się w ustach policzki wołowe w aksamitnym sosie to danie, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.