Wegańskie lody czekoladowe z czereśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Idealnie kremowe, domowe i wegańskie lody z czereśniami! To najlepsza propozycja na upalne dni – przygotujesz je zarówno przy użyciu maszynki, jak i bez niej!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SIEKAMY CZEKOLADĘ I DRYLUJEMY CZEREŚNIE
Czekoladę siekamy i umieszczamy ją w dużej misce. Czereśnie drylujemy do osobnej miski.
ŁĄCZYMY MLECZKO KOKOSOWE Z MĄKĄ ZIEMNIACZANĄ
½ szklanki mleka mieszamy z łyżką mąki ziemniaczanej.
GOTUJEMY RESZTĘ MLECZKA KOKOSOWEGO
Resztę mleczka kokosowego przelewamy do rondla. Dodajemy cukier i sól. Zagotowujemy, cały czas mieszając.
DODAJEMY MIESZANKĘ MLECZKA KOKOSOWEGO I MĄKI ZIEMNIACZANEJ
Do rondla dodajemy przygotowaną mieszankę mleczka kokosowego i mąki ziemniaczanej. Ponownie zagotowujemy, często mieszając (masa powinna zgęstnieć i przypominać budyń).
ŁĄCZYMY BUDYŃ Z CZEKOLADĄ
Gorący budyń przelewamy do miski z czekoladą. Odstawiamy na minutę i energicznie mieszamy do momentu powstania aksamitnego kremu.
DODAJEMY CZEREŚNIE
Po wystudzeniu masy dodajemy czereśnie.
WYRABIAMY LODY
Masę umieszczamy w maszynie do lodów i wyrabiamy lub przelewamy do pojemnika i wkładamy do zamrażarki, mieszając co 30 minut do momentu, w którym masa stwardnieje.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3278,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
409,8 kcal
Tłuszcz
26 g
Węglowodany
42,2 g
Błonnik
0,3 g
Białko
2,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chrupiące czekoladki
Przysmak z czekolady, migdałów, płatków crunchy i kokosa. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, schłodzić i gotowe!

Pieczony pstrąg w pomidorach i oliwkach
Upieczony w całości pstrąg, wypełniony aromatyczną pastą pomidorowo-oliwkową o wyraźnej nucie bazylii – smakuje wybornie!

Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Świąteczne risotto
Przygotuj risotto dla całej rodziny! Z indykiem, jabłkiem i duża porcją świeżego tymianku!

Kurczak z Antyli
Świeże spojrzenie na kurczaka. Wypróbuj przepis na pyszny drób z sosem z mleczka kokosowego, pomidorów, ananasa i kurkumy.

Konfitura żurawinowa
Żurawiny dzięki zawartości pektyn świetnie nadają się do przyrządzenia konfitury. Ta z przepisu Kingi zachwyca smakiem i aromatem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki z kukurydzy
Klasyczne i proste placuszki kukurydziane z zaskakującym akcentem – sosem różanym. Przygotuj je na przekąskę i sprawdź, jak łączą się smaki!

Szarpane boczniaki à la pulled pork
Boczniaki są świetnym zamiennikiem mięsa, a do tego smakują wybornie! Odkryj ich możliwości, przygotowując szarpane boczniaki wg przepisu Kingi.

Kokosowa panna cotta w stylu azjatyckim
Masz ochotę na delikatny i pyszny deser? Sprawdź nasz przepis na panna cottę w stylu azjatyckim! Poczuj delikatny smak mleka kokosowego połączonego z owocową świeżością soku z limonki i świeżej marakui.