Kanapka kubańska • przepis • składniki • przygotowanie
Kanapka kubańska to prawdziwa uczta dla miłośników mięsa i wyrazistych smaków. Ten klasyczny przysmak łączy w sobie chrupiącą bagietkę z soczystą pieczenią wieprzową, szynką, serem, piklami i musztardą. To nie jest zwykła kanapka – naprawdę warto jej spróbować!

Czas przygotowania
620 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
BLENDUJEMY SKŁADNIKI NA MARYNATĘ
Czosnek obieramy z łupiny i wrzucamy do miski. Wszystkie składniki na marynatę wkładamy do miski i blendujemy na gładką masę.
DODAJEMY SOK POMARAŃCZOWY
Wyciskamy sok z pomarańczy i również dodajemy do miski z marynatą. Ponownie blendujemy.
MARYNUJEMY MIĘSO
Mięso myjemy i osuszamy, a potem wkładamy je do naczynia żaroodpornego i polewamy je marynatą. Przewracamy mięso na drugą stronę i wsmarowujemy marynatę w mięso. Przykrywamy pokrywką i wstawiamy do lodówki na 8 godzin. Co 1-2 godziny przewracamy mięso na drugą stronę. Na pół godziny przed końcem marynowania rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
PIECZEMY MIĘSO
Do naczynia z mięsem dolewamy bulion i przykrywamy je. Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut. Potem zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy przez 1,5 godziny, przewracając co pół godziny na drugą stronę. Pod koniec pieczenia przewracamy mięso na drugą stronę i pieczemy bez pokrywki (przez ok. 15 minut).
WYCIĄGAMY PIECZEŃ
Gdy pieczeń się upiecze, wyciągamy ją z pieca i odkładamy na talerz. Powinna odpocząć przez jakieś 15 minut. Sos z pieczeni możemy zamrozić i użyć do innego obiadu.
KROIMY PIECZEŃ
Gotową pieczeń kroimy na plastry, a potem każdy dzielimy na mniejsze porcje.
PRZYGOTOWUJEMY PIECZYWO
Bagietki kroimy na pół, a potem przekrawamy je wzdłuż. Smarujemy je musztardą i układamy plaster sera.
DODAJEMY MIĘSNE DODATKI
Na serze układamy kawałki pieczeni, a potem po 2 plastry szynki.
DODAJEMY SER I OGÓRKI
Układamy na mięsnych dodatkach kolejny plaster sera i ogórki.
SKŁADAMY KANAPKI
Przykrywamy kanapki drugą połową bagietki i przyciskamy je. Podsmażamy na patelni z odrobiną masła.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4826,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1206,5 kcal
Tłuszcz
49,1 g
Węglowodany
76,2 g
Błonnik
4,7 g
Białko
37 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Lody śliwkowo-orzechowe z miodem
Oryginalny smak lodów stworzonych z połączenia kompotu śliwkowego z wyczuwalną nutą miodu oraz orzechów włoskich.

Wegański strudel z grzybami na sałatce
Gdy ten niesamowity wypiek zagości na Waszym świątecznym stole, wszyscy docenią Twój kunszt kulinarny. Zaskocz domowników i gości doskonałą mieszanką wegańskich smaków i aromatów zawartych w pysznym cieście, nadzieniu, sałatce i dressingu!

Śródziemnomorska sałatka z serem i oliwkami
Pyszna propozycja dla fanów kuchni śródziemnomorskiej, a jednocześnie pasjonatów lekkiego jedzenia – kolorowa sałatka!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Calzone orkiszowe
Calzone, to nic innego, jak duży pieróg z ciasta drożdżowego – tutaj w wersji z mąki orkiszowej z nadzieniem grzybowym!

Pieczony kurczak z pistacjami
Inspirowany kuchnią amerykańską przepis na drób. Udka z orzechowym farszem i pieczone ziemniaki rozpływają się w ustach!

Wegańska chałka
Najlepsza wegańska chałka, jaką można zrobić, i zarazem najpyszniejsza, jaką jadłeś. Wypróbuj ten przepis na roślinną wersję klasyka. Zawsze się udaje i zawsze smakuje!
