Mazurek królewski • przepis • składniki • przygotowanie
Mazurek królewski to klasyk polskich wypieków. Tradycyjną recepturę zdradza babcia Lucyna!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 12
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY JAJKA
Jajka gotujemy na twardo. Ostygnięte obieramy. Żółtka oddzielamy od białek.
UCIERAMY MASŁO Z POZOSTAŁYMI SKŁADNIKAMI
Masło z cukrem pudrem ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy starte żółtka, odrobinę skórki z cytryny, kilka kropli aromatu waniliowego, szczyptę soli oraz zmielone orzechy i migdały. Mieszamy. Dodajemy mąkę, ponownie łączymy składniki. Wyjmujemy ciasto na blat lub stolnicę.
ZAGNIATAMY CIASTO
Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy ponownie do miski i chłodzimy w lodówce przez około 1 godzinę.
UKŁADAMY CIASTO NA BLASZCE
Z przygotowanej ilości uzyskamy dwie blaszki kruchego ciasta. Połowę porcji możemy zamrozić i wykorzystać innym razem. 2/3 pozostałego ciasta rozwałkowujemy na grubość palca. Układamy na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Z 1/3 porcji robimy wałeczki o grubości ołówka. Układamy je na cieście wzdłuż krawędzi formy, a następnie robimy ozdoby. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Pieczemy do zarumienienia przez około 25-30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
PRZYGOTOWUJEMY POLEWĘ Z CZEKOLADY
W niewielkim garnku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Podgrzewamy, cały czas mieszając, aż do uzyskania gładkiej, lśniącej masy.
DEKORUJEMY
Na wystudzone ciasto równomiernie wylewamy ciepłą polewę czekoladową. Dekorujemy mieszanką orzechów oraz suszonymi owocami. Odstawiamy ciasto do momentu zestalenia polewy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9152 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
457,6 kcal
Tłuszcz
31,8 g
Węglowodany
35,8 g
Błonnik
8,6 g
Białko
8,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kanapka na ciepło z kiełbasą nduja i burratą
Szybka w przygotowaniu i pełna smaku – taka jest kanapka z kiełbasą nduja i kremową burratą według przepisu Kingi. Wypróbuj ten przepis i ciesz się ciepłym śniadaniem lub kolacją we włoskim stylu!

Halloweenowa panna cotta
Zobacz, jak przygotować efektowną panna cottę, która sprawdzi się podczas każdego przyjęcia halloweenowego!

Sałatka z makaronem i klopsikami
Doskonała sałatka na obiad bądź przyjęcie – z warzywami, makaronem i klopsikami z pysznym sosem jogurtowym z zielonym pieprzem.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Szynka wieprzowa z szynkowaru
Wykorzystaj mięso z szynki wieprzowej, by przygotować pyszną domową szynkę! Z przepisem Karola i szynkowarem to wyjątkowo proste!

Kremówki
Poznaj przepis Pawła Małeckiego na wyjątkowo puszyste i jednocześnie kruche kremówki! Doskonałe na każdą okazję!

Galaretka truskawkowa ze spienionym jogurtem
Lekki, orzeźwiający deser na bazie truskawek. Ciekawa i łatwa w przygotowaniu alternatywa dla klasycznej galaretki z owocami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Placuszki warzywne z pstrągiem i jogurtem
Miniplacuszki warzywne doskonale smakują jako przekąska lub drugie śniadanie do pracy. Wypróbuj koniecznie!

Ciasto z batatów i mango
Upieczone bataty, mango i orzeźwiający krem limonkowy – przygotuj ciasto z charakterem!

3 sposoby na omlet
Omlet na słodko w stylu azjatyckim oraz z łososiem i awokado – wypróbuj wszystkie trzy przepisy na udany początek dnia!