Dutch baby z karmelizowanymi gruszkami i bitą śmietaną • przepis • składniki • przygotowanie
Niezwykle słodkie śniadanie dla całej rodziny czy może ciekawy deser? To Ty decydujesz! Skuś się na dutch baby, czyli pieczonego naleśnika z dodatkiem karmelizowanych gruszek i bitej śmietany.

Czas przygotowania
35 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY CIASTO
Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 200°C, aby dobrze się rozgrzała. Jajka z cukrem dajemy do kielicha blendera i przez chwilę je ubijamy. Następnie dolewamy mleko i wsypujemy mąkę oraz sól. Całość blendujemy, pod koniec dodajemy roztopione masło.
PIECZEMY DUTCH BABY
Gorącą blachę wyjmujemy z piekarnika i wykładamy na nią masło klarowane. Czekamy, aż się roztopi, i rozprowadzamy je równomiernie po całej powierzchni naczynia. Następnie na blachę wylewamy ciasto i przekładamy je do piekarnika rozgrzanego do temp. 210°C. Dutch baby pieczemy przez ok. 20-25 minut.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI DO KARMELIZACJI
Gruszki obieramy ze skórki, pozbawiamy je gniazd nasiennych i kroimy na cząstki. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Następnie obie pomarańcze obieramy i filetujemy (wycinamy segmenty pomarańczy bez białych błonek). Na koniec z pomarańczy wyciskamy sok.
KARMELIZUJEMY GRUSZKI
Na patelnię dodajemy cukier i wodę i podgrzewamy je, aż zaczną się gotować, co jakiś czas mieszamy. Kiedy syrop zgęstnieje, na patelnię dodajemy sok z pomarańczy i gruszki. Całość podgrzewamy, aż cukier zacznie się karmelizować. Na koniec do złotobrązowego syropu dodajemy skórkę otartą z pomarańczy, masło i filety z pomarańczy. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę podgrzewamy.
ZAPIEKAMY NALEŚNIK Z GRUSZKAMI
Skarmelizowane gruszki wraz z sosem przekładamy na upieczonego naleśnika. Następnie podgrzewamy go ok. 3-5 minut w rozgrzanym piekarniku.
PODAJEMY NALEŚNIK
Zimną śmietankę przelewamy do zimnego syfonu i wkładamy naboje. Naleśnika kroimy na kawałki i podajemy ze świeżo ubitą śmietaną.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3108,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
388,6 kcal
Tłuszcz
19 g
Węglowodany
46,9 g
Błonnik
3,2 g
Białko
9,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Buraczane brownie z musem malinowo-buraczanym
Sposób Pawła Małeckiego na brownie z buraka! A żeby było jeszcze ciekawiej – ciasto podaje z musem malinowo-buraczanym!

Kotlety jagnięce z miętową gremolatą
Sposób na aromatyczne mięso – kotlety jagnięce natarte świeżym rozmarynem, podane z miętą, czosnkiem i skórką z cytryny.

Nalewka z głogu
Kolor i smak owoców głogu zamknięte w słodkiej nalewce, która przyjemnie rozgrzeje Cię w długie jesienne i zimowe wieczory. Sprawdź, jak przygotować ją krok po kroku z wykorzystaniem przepisu Pawła!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Okrasa łamie przepisy Pieczone ziemniaki z sosem i wędzonym pstrągiem
Kolejny dowód na to, że z kilku prostych składników można stworzyć pyszne danie. Wystarczy kilkadziesiąt minut i gotowe!

Jabłkowy chutney z cynamonem
Chutney z dodatkiem aromatycznego imbiru i cynamonu będzie świetnym dodatkiem do przyrządzonych w bardziej orientalnej marynacie mięs czy warzyw. Koniecznie sprawdź, jak przygotować ten niezwykły sos!

Wegańskie gofry kukurydziane z serkiem z nerkowców
Chrupiące gofry z kremowym serkiem i błyskawicznie marynowanym ogórkiem to danie fantastyczne! Odkryj różnorodność jego tekstury i bogactwo smaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kaczka po pekińsku
Uwielbiasz kuchnię azjatycką? Koniecznie dowiedz się, jak w prosty sposób przyrządzić jej klasyk – kaczkę po pekińsku.

Letnia karpatka z bitą śmietaną i borówkami
Wyśmienite ciasto na lato z lekkim, puszystym ciastem i aksamitnym kremem śmietankowym z dodatkiem soczystych borówek!

Pizza cztery pory roku
Pizza cztery pory roku to danie, w którym znajdziesz mnóstwo różnorodnych smaków. Sprawdź sam!