Aromatyczna konfitura pomarańczowa • przepis • składniki • przygotowanie
Pyszna konfitura o intensywnym, cytrusowym zapachu. Dodaj ją do ulubionego deseru lub herbaty i ciesz się smakiem!

Czas przygotowania
150 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 45
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ TARKĘ 2-3
słoiki o pojemności 250 ml duży garnek Przygotowanie Ocieramy skórkę z 4 pomarańczy (tylko wierzchnią, pomarańczową warstwę, bez białego miąższu).
POZOSTAŁE POMARAŃCZE OBIERAMY
ze skórek (dokładnie, nie pozostawiając białych, gorzkich części).
OWOCE KROIMY W
kostkę.
CUKIER I WODĘ
gotujemy.
DO POWSTAŁEGO SYROPU
wrzucamy pokrojone pomarańcze, oraz otartą skórkę.
GOTUJEMY POD PRZYKRYCIEM
około 30-40 minut.
ZDEJMUJEMY GARNEK Z
palnika i studzimy (najlepiej całą noc).
KONFITURĘ SMAŻYMY NA
małym ogniu około 1-1,5 godziny - pomarańcze zrobią się szkliste i zaczną nabierać ciemnego koloru.
DODAJEMY SOK Z
limonek i smażymy do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
GORĄCĄ KONFITURĘ PRZEKŁADAMY
do wyparzonych i osuszonych słoików.
BRZEGI SŁOIKÓW BARDZO
dokładnie wycieramy i zakręcamy.
WYPEŁNIONE SŁOIKI UMIESZCZAMY
w garnku z wodą (po włożeniu słoików woda powinna sięgać trochę powyżej połowy ich wysokości).
SŁOIKI W GARNKU
nie mogą się dotykać!
WODĘ W GARNKU
doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 10 minut na małym ogniu (pod przykryciem).
SŁOIKI WYJMUJEMY Z
garnka, odwracamy do góry dnem i studzimy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2142 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
47,6 kcal
Tłuszcz
0 g
Węglowodany
12 g
Błonnik
0,6 g
Białko
0,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Marchewki w glazurze
Pieczone marchewki w słodko-pikantnej glazurze, do tego kremowa burrata i świeża bazylia – prosty sposób na efektowne danie, którym zaimponujesz gościom!

Słodki chlebek skubany
Chlebek, który kryje w sobie odrobinę słodyczy. Schowane w środku jabłka z cynamonem sprawią, że nie poprzestaniesz na jednym kęsie. Sprawdź koniecznie!

Zapiekanka chlebowo-musztardowa z szynką
Niebanalny pomysł na szybki posiłek: zapiekanka z jajek i chleba, przekładana serami, delikatną szynką oraz musztardą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Marakuja curd
Marakuja Curd to fantastyczny dodatek do deserów, babeczek i kruchych tart. Jego egzotyczny smak sprawia, że słodkości nabierają wyjątkowego charakteru.

Keto chleb – przepis na chleb o niskiej zawartości węglowodanów
Chleb ketogeniczny z siemienia lnianego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych wypieków, szczególnie dla osób stosujących dietę niskowęglowodanową. Bogaty w błonnik chleb naszego autorstwa jest pożywny, a jego przygotowanie jest niezwykle proste. Poznajcie nasz przepis na pyszny keto chleb z dodatkiem różnych ziaren!

Ciasto drożdżowe z figami i żurawiną
Nietypowe ciasto drożdżowe, przełożone masą, ze świeżymi figami oraz z dużą ilością suszonej żurawiny!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak duszony w pesto orzechowym z salsą z bakłażana
Niebanalny pomysł na kurczaka. Wspaniały aromat orzechów i oryginalny sos sprawiają, że to danie jest wyjątkowe.

Roladki z kurczaka faszerowane serem pleśniowym
Pomysł na szybki obiad: delikatne filety z piersi kurczaka zwinięte w apetyczne panierowane roladki z serem pleśniowym.

Zupa cygańska
Zupa cygańska to wyjątkowe danie, które łączy w sobie bogactwo smaków i aromatów kuchni romskiej. Ta rozgrzewająca i sycąca zupa jest doskonałym wyborem na chłodniejsze dni. Zupa cygańska jest znana z użycia różnorodnych warzyw, aromatycznych przypraw oraz soczystych kawałków mięsa. Sprawdźcie, jak ją zrobić!