Pieczony kurczak z musem z bakłażana i pesto • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak pieczony w cytrusach, a do tego doskonały mus z bakłażana oraz pesto z bazylii i pistacji. Koniecznie wypróbuj przepis!

Czas przygotowania
165 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KURCZAKA MYJEMY, OSUSZAMY I DZIELIMY NA PORCJE
uda, podudzia i piersi z kostką. Mięso doprawiamy białym mielonym pieprzem i solą. Skórę oprószamy samą solą.
BAKŁAŻANY MYJEMY, PRZEKRAWAMY NA
pół. Od strony miąższu nacinamy w grubą kratkę. Doprawiamy solą i polewamy oliwą. Na blaszce wyłożonej pergaminem układamy bakłażany i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180-200⁰C. Pieczemy przez mniej więcej 1 godzinę. Upieczony miąższ oddzielamy od skórki, siekamy i przekładamy na talerz. Dymki kroimy w grubszą kostkę. Wraz z posiekaną papryczką pepperoni dodajemy do bakłażana. Dodajemy odrobinę soli, białego pieprzu, oliwy z oliwek, drobno posiekaną miętę i sok wyciśnięty z połowy cytryny. Całość mieszamy i odstawiamy na bok.
DO NACZYNIA BLENDERA PRZEKŁADAMY
pęczek umytej, osuszonej bazylii. Dodajemy 1 ząbek czosnku, orzechy pistacjowe, pokrojony w kostkę ser grana padano oraz oliwę. Miksujemy. Pesto przekładamy do miseczki.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5790,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
965,1 kcal
Tłuszcz
73,5 g
Węglowodany
27,8 g
Błonnik
51,8 g
Białko
51,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kolorowa sałatka owocowa z dressingiem z arbuza
Sezon owocowy trwa. Zobacz, jak przygotować sałatkę owocową z dodatkiem dressingu z arbuza.

Pudding chia z owocami leśnymi
Leśne smaki w słodkim wydaniu? Ten pudding można opisać w samych superlatywach: superproste przygotowanie i supersmak! Sprawdź i się przekonaj!

Tarta z musem jabłkowym
Pieczone jabłka i cynamon to duet idealny, który tym razem Paweł połączył z kruchym ciastem. Sprawdź, jak smakuje ta delikatna tarta i zachwyć gości sposobem jej podania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z czosnku niedźwiedziego, wędzonych żeberek i młodej kapusty
Czosnek niedźwiedzi, wędzone żeberka i młoda kapusta. Ta pyszna kompozycja Karola Okrasy doskonale smakuje w letnie dni.

Konfitura cytrynowa
Orzeźwiający smak cytryn zamknięty w małym słoiczku! Konfitura sprawdzi się jako dodatek do ciast, deserów i pieczywa.

Tiramisu z jabłkami
Znasz smak oryginalnego tiramisu? Tym razem przygotowaliśmy dla Ciebie wersję z jabłkami. Wypróbuj koniecznie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Fit tarta karmelowo-orzechowa
Fit tarta karmelowo-orzechowa. Ten przepis szybko dołączy do Twoich ulubionych przepisów! Doskonałe połączenie smaków orzeszków ziemnych, wiórków kokosowych i masła orzechowego zachwyci każdego, a tartę przygotujesz szybciej za pomocą termorobota MC Smart. Zobacz ten świetny przepis na bezglutenową tartę!

Wegetariańskie kofty z soczewicy
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Falafel w chlebie pita
Klopsiki z ciecierzycy, tahini i chleb pita – zobacz, jak łatwo przygotować falafel w swojej kuchni!