Wielkanocna babka z pomelo • przepis • składniki • przygotowanie
Babka to wypiek, który musi pojawić się na wielkanocnym stole! Wykorzystaj przepis Pawła i spraw, by cała kuchnia wypełniła się cytrusowym zapachem pomelo – głównego składnika tego pysznego ciasta!

Czas przygotowania
120 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 16
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Masło pokrojone w kostkę ucieramy w naczyniu robota na średnich obrotach, stopniowo dodając cukier puder. Zwiększamy obroty i ubijamy całość na kremową, napowietrzoną masę.
FILETUJEMY POMELO
Skórkę z umytego pomelo ocieramy do miseczki za pomocą ręcznej tarki o drobnych oczkach. Końcówki owocu odcinamy. Usuwamy z pomelo pozostałości skórki (i jej białą, gorzką część).
ŁĄCZYMY SUCHE SKŁADNIKI CIASTA
Mąkę przesianą przez sito łączymy w misce z budyniem, proszkiem do pieczenia i skórką otartą z pomelo. Mieszamy.
PIECZEMY BABKĘ
Ciasto przekładamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką.
DEKORUJEMY BABKĘ
Pomelo kroimy na cząstki. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem przesianym przez sitko i przekładamy na paterę. Dekorujemy pomelo pokrojonym w ćwiartki i świeżą miętą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4921,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
307,6 kcal
Tłuszcz
15,6 g
Węglowodany
38,3 g
Błonnik
4,0 g
Białko
4,0 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fudge z kolorowymi drażetkami
Poznaj przepis Pawła i wzbudź zachwyt nie tylko u najmłodszych! Przygotuj fudge z piankami i kolorowymi drażetkami.

Makaron tagliatelle ze szpinakiem i łososiem
Ryba i szpinak to duet doskonały. W połączeniu z makaronem tworzy przepyszne danie, w którym rozsmakuje się każdy.

Bieszczadzkie fuczki
Fuczki są tak proste w przygotowaniu jak placki ziemniaczane, ale zawierają sekretny składnik: kiszoną kapustę! To ona sprawia, że zwykłe danie zamienia się w lokalny przysmak – z serca Bieszczadów. Spróbuj koniecznie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!

Słoneczna tarta brzoskwiniowa
Kruche ciasto, kremowe, waniliowe wnętrze i soczyste brzoskwinie! Słoneczna tarta to deser, który serwujemy prosto z lodówki.

Parmigiana di melanzane – przepis na zapiekankę z bakłażanem
Parmigiana di Melanzane jest jednym z wielu klasycznych dań kuchni włoskiej. Minimalistyczne danie składające się z bakłażana, pomidorów, sera oraz ziół podbiło serca miłośników kulinariów z całego świata. Poznaj przepis na pyszną zapiekankę z bakłażanem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Leczo z pieczarkami
Leczo z pieczarkami i cukinią to idealna propozycja na szybki, kolorowy i aromatyczny obiad, który smakuje wyśmienicie o każdej porze roku. To danie pełne warzyw, a jednocześnie sycące, które świetnie sprawdzi się zarówno solo, jak i w towarzystwie ryżu, kaszy czy ziemniaków. Poznaj sposób na wyśmienite leczo z pieczarkami!

Tort migdałowo-miodowy z suszonymi figami i żurawiną
Pełne bakalii ciasto wzbogacone słodką masą z karmelizowanych migdałów. Złocisty, aromatyczny i niezwykle pyszny deser.

Kotleciki z soczewicy
Aromatyczne kotleciki z soczewicy z pysznym dipem koperkowo-ogórkowym to idealny pomysł na obiad dla całej rodziny! Spróbuj tego wegetariańskiego dania pełnego warzyw!