Malinianki, czyli bułeczki drożdżowe z malinami • przepis • składniki • przygotowanie
Kochasz jagodzianki, ale sezon na jagody zbyt szybko dobiega końca? Spróbuj malinianek wg przepisu Pawła! Równie pyszne, łączące lekko kwaśne wnętrze i miękkie ciasto drożdżowe ze słodkim kremem waniliowym.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY ROZCZYN
Mąkę przesiewamy do miski, w środku robimy zagłębienie. Drożdże z łyżką cukru ucieramy w osobnej misce i dodajemy do nich mleko. Rozczyn wlewamy do zagłębienia i delikatnie mieszamy go z mąką tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała sucha. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
WYRABIAMY CIASTO
Ciasto przekładamy do misy robota kuchennego. Następnie dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli i żółtka. Całość wyrabiamy przez chwilę i kiedy składniki się połączą, dodajemy masło. Ciasto wyrabiamy, aż stanie się gładkie i elastyczne i będzie się odklejać od miski. Wyrobione ciasto posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu podwojenia objętości.
FORMUJEMY MALINIANKI
Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrabiamy. Następnie formujemy z niego wałek i tniemy go na 9 równych części. Z tak przygotowanych kawałków ciasta formujemy kuleczki.
NADZIEWAMY MALINIANKI
Każdą kulkę ciasta rozpłaszczamy w dłoniach i przekładamy do małej miseczki. Następnie wnętrze wypełniamy kilkoma malinami i odrobiną cukru. Ciasto dokładnie zlepiamy i ponownie formujemy z niego kulkę. Gotowe malinianki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 15-20 minut.
PIECZEMY BUŁECZKI
Każdą bułeczkę smarujemy rozbełtanym białkiem. Tak przygotowane malinianki pieczemy przez ok. 12-15 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru, i po upieczeniu studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM
Mocno schłodzoną śmietankę i mascarpone przekładamy do misy robota kuchennego. Następnie z laski wanilii wyjmujemy nasionka i wraz z cukrem dodajemy je do misy. Całość ubijamy na gładki krem, który następnie chłodzimy w lodówce.
OZDABIAMY MALINIANKI
Pistacje niezbyt drobno siekamy. Schłodzony krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy go na wystudzone malinianki. Następnie każdą bułeczkę ozdabiamy świeżymi malinami i posiekanymi pistacjami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3441,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
860,5 kcal
Tłuszcz
44,2 g
Węglowodany
97,6 g
Błonnik
2,2 g
Białko
20,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Makaron z pesto z bobu
Pyszne pesto przygotowane z bobu i pestek słonecznika to idealna odmiana dla klasycznych przepisów na ten sos. Sprawdź, jak łatwo je przygotować!

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.

Szybkie ciasto dyniowe
Sezonowa dynia smakuje świetnie, gdy upieczemy ją na słodko – na przykład w formie szybkiego ciasta z mąki razowej z dodatkiem cynamonu!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Podudzia kurczaka cajun z zapiekanką z cukinii i koziego sera
Potrawa z francusko-amerykańskimi korzeniami. Najważniejsze w niej to mieszanka ziół - cajun. Będzie pikantnie!

Parzybroda
Znana w wielu częściach kraju parzybroda to zupa z kapustą o ciekawej nazwie i jeszcze ciekawszym smaku. Jest sycąca, prosta i pełna smaków kojarzonych z regionalną polską kuchnią. Spróbuj!

Policzki wołowe duszone w pomidorach
Rozpływające się w ustach policzki wołowe w aksamitnym sosie to danie, które oczaruje każdego, kto go spróbuje.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Pieczony schab wieprzowy z purèe z selera, pieczoną marchwią i sosem z ciemnego piwa
Sycąca i efektowna potrawa kuchni czeskiej. Mięso, warzywa i ciemny, gęsty sos to doskonała kompozycja smaków.

Czereśnie z prażonymi orzechami oblane czekoladą
Owocowe skarby lata w słodkiej i eleganckiej odsłonie przygotujesz dzięki przepisowi Pawła. Sprawdź, jaką niespodziankę kryją jego czereśnie w czekoladzie!

Faszerowana indyczka
Indyczka w nowoczesnym wydaniu pachnie limonką i tymiankiem! Poznaj świąteczny przepis Darii.