Przepisy

Dania z kiełbasy: Przepisy i potrawy z kiełbasy

Autor Agata Wasilewska
Agata Wasilewska30.12.20238 min.
Dania z kiełbasy: Przepisy i potrawy z kiełbasy

Dania z Kiełbasy to idealna propozycja dla wszystkich miłośników kiełbasy. W artykule znajdziesz przepisy na smaczne i sycące dania, których głównym składnikiem jest właśnie kiełbasa. Dowiesz się, jak przyrządzić kiełbasę z warzywami, kaszami, w sosach czy też jako zapiekankę. Przedstawione przepisy są proste w przygotowaniu, a gotowe potrawy idealnie nadają się zarówno na obiad, kolację jak i na przekąskę. Zapraszamy do lektury i wypróbowania naszych sprawdzonych przepisów!

Kluczowe wnioski:
  • Artykuł zawiera przepisy na różnorodne dania z kiełbasy jako głównym składnikiem
  • Przedstawione potrawy są proste w przygotowaniu i smaczne
  • Dowiesz się, jak ugotować kiełbasę z warzywami, kaszami, w sosach czy jako zapiekankę
  • Przepisy można wykorzystać na obiad, kolację oraz przekąski
  • Zachęcamy do sprawdzenia naszych sprawdzonych pomysłów na dania z kiełbasy

Kiełbasa z dodatkami warzywnymi

Kiełbasa z warzywami to prosty w przygotowaniu, a zarazem bardzo smaczny pomysł na danie obiadowe. Taka potrawa łączy w sobie smak kiełbasy, którą wszyscy uwielbiamy, z chrupiącymi warzywami. Można przyrządzić kiełbasę z brokułami, kalafiorem, fasolką szparagową, marchewką - w zasadzie z dowolnymi ulubionymi warzywami.

Przygotowanie kiełbasy w wersji warzywnej jest naprawdę proste. Wystarczy pokroić ją w plastry lub kostkę i podsmażyć na patelni. Następnie dodajemy nasze ulubione warzywa (również pokrojone) i smażymy razem przez kilka minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem lub ulubionymi ziołami. Taka kiełbasa z warzywami smakuje rewelacyjnie i na pewno przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom.

Kiełbasa z brokułami i kalafiorem

Brokuły i kalafior są nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe. W połączeniu z kiełbasą tworzą sycącą i pożywną potrawę. Aby przygotować kiełbasę z brokułami i kalafiorem, wystarczy pokroić te warzywa w różyczki, podgotować kilka minut na parze i podsmażyć razem plastry kiełbasy. Całość wystarczy doprawić solą, pieprzem i ewentualnie posypać ziołami.

Można również ugotować makaron (np. tagliatelle) i podać go z tak przygotowaną kiełbasą i warzywami. Będzie to już gotowe, sycące danie obiadowe dla całej rodziny. Dzięki brokułom i kalafirowi będzie nie tylko smaczne, ale i bardzo zdrowe.

Kiełbasa z dodatkiem kaszy i warzyw

Kasza w połączeniu z kiełbasą i warzywami to kolejny świetny pomysł na smaczne, roślinne danie. Możesz wykorzystać dowolny rodzaj kaszy - gryczaną, jęczmienną, kuskus, a nawet ryż. Szczególnie polecamy jednak kaszę pęczak, gdyż ma wyjątkowo łagodny, orzechowy smak.

Aby przyrządzić taką potrawę, gotujemy najpierw wybraną kaszę (według przepisu na opakowaniu). W tym czasie podsmażamy na patelni pokrojoną w kostkę kiełbasę i ulubione warzywa (np. cukinię, fasolkę szparagową, kukurydzę). Gdy kasza będzie gotowa, łączymy wszystkie składniki i chwilę smażymy razem. Doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i ewentualnie szczyptą ostrej papryki. Taka kasza z kiełbasą i warzywami smakuje rewelacyjnie!

Kasza z kiełbasą i warzywami to pomysł na szybkie, roślinne danie, które uwielbiają zarówno dorośli, jak i dzieci.

Kuskus z kiełbasą i cukinią

Kolejną propozycją jest kuskus ugotowany z pokrojoną w kostkę kiełbasą i cukinią. Do tego można dodać cebulę lub czosnek. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, a gotową potrawę posypujemy posiekaną natką pietruszki. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale też kolorowa i ładnie prezentuje się na talerzu. Zachęcamy do wypróbowania!

Czytaj więcej: Mieso mielone z indyka - proste i smaczne przepisy na obiad

Kiełbasa duszona w sosie pomidorowym

Kiełbasa duszona w sosie pomidorowym to klasyczne danie, które z pewnością znają wszyscy. Jednak nie każdy wie, jak przygotować taki sos krok po kroku. Dlatego podpowiadamy, jak ugotować aromatyczną kiełbasę w sosie pomidorowym. Będzie idealna zarówno na obiad, jak i kolację.

Najpierw kroimy kiełbasę w krążki lub plasterki i podsmażamy na patelni przez ok. 3-4 minuty. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. Teraz czas na krojone pomidory z puszki (lub świeże). Całość zalewamy niewielką ilością bulionu i gotujemy jeszcze przez kilka minut na małym ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie suszoną bazylia bądź oregano.

Tak przygotowana kiełbasa duszona w sosie pomidorowym smakuje rewelacyjnie. Podajemy ją z ulubionym dodatkiem - może być ryż, ziemniaki, kasza, makaron lub po prostu pieczywo. Smacznego!

Kiełbasa z pomidorami i papryką

Do sosu pomidorowego świetnie pasuje również papryka. Szczególnie polecamy czerwoną, żółtą oraz zieloną. Papryka dodaje potrawie atrakcyjnego koloru i lekko słodkiego smaku. Przygotowanie jest analogiczne jak w przypadku zwykłego sosu pomidorowego. Pokrojoną w paski paprykę dodajemy na patelnię razem z kiełbasą i cebulą. Reszta pozostaje bez zmian.

Składnik Ilość
Kiełbasa wiejska 400 g
Pomidory z puszki 400 g
Cebula 1 sztuka
Papryka czerwona 1 sztuka
Papryka zielona 1 sztuka
Oliwa z oliwek 3 łyżki
Sól, pieprz, zioła Do smaku

Powyżej znajdziecie składniki oraz proporcje na przygotowanie kiełbasy duszonej w sosie pomidorowym z papryką. Smacznego!

Kiełbasa smażona z cebulą i papryką

Dania z kiełbasy: Przepisy i potrawy z kiełbasy

Kolejną świetną opcją na danie z kiełbasą jest wersja smażona. Można ją przygotować na wiele sposobów, jednak my polecamy wariant z cebulą i papryką. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyca. Oto przepis, jak usmażyć kiełbasę z cebulą i papryką tak, by była chrupiąca i apetyczna.

Kroimy kiełbasę w plastry lub kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Smażymy ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i paprykę (najlepiej różne kolory) i smażymy wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Przyprawiamy solą oraz pieprzem do smaku. Na sam koniec można dodać ulubione zioła - np. majeranek, tymianek, oregano lub bazylia. Podajemy z chlebem, ziemniakami lub ryżem.

Kiełbasa smażona z cebulą i papryką to proste w przygotowaniu, sycące danie, które każdy polubi!

Zapiekanka z kiełbasą i warzywami

Zapiekanka z kiełbasą to kolejna świetna propozycja na obiad dla całej rodziny. Dodatek ulubionych warzyw sprawi, że będzie nie tylko sycąca, ale i bardzo zdrowa. Poniżej przedstawiamy sprawdzony przepis, jak przygotować taką zapiekankę krok po kroku. Z pewnością wszystkim przypadnie do gustu.

Na dno naczynia żaroodpornego układamy plasterki kiełbasy. Na to wykładamy pokrojone warzywa - może być kalafior, brokuły, marchewka, fasolka szparagowa i inne. Z wierzchu posypujemy tartym żółtym serem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 20-30 minut, do momentu rozpuszczenia się sera i lekkiego zrumienienia warzyw. Podajemy z chlebem, zagryzając chrupiącym pleczykiem.

Zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami

Świetnym uzupełnieniem kiełbasy będą także pieczarki. Smażymy je na patelni i wykładamy razem z plasterkami kiełbasy do naczynia do zapiekania. Całość posypujemy serem i zapiekamy w piekarniku. Tak przygotowana zapiekanka będzie niezwykle aromatyczna i apetyczna. Polecamy!

Składnik Ilość
Kiełbasa wiejska 500 g
Pieczarki 300 g
Cebula 1 sztuka
Ser żółty 100 g
Przyprawy Do smaku

Powyższa tabelka przedstawia składniki i proporcje na przygotowanie pysznej zapiekanki z kiełbasą i pieczarkami. Smacznego!

Kiełbasa w cieście z sosem grzybowym

Na koniec proponujemy coś dla prawdziwych smakoszy, czyli kiełbasę w cieście podaną z aromatycznym sosem grzybowym. Brzmi niezwykle apetycznie? Mamy dobrą wiadomość - jest równie prosta w przygotowaniu, co pyszna w smaku. Wystarczy postępować zgodnie z naszym sprawdzonym przepisem.

Rozgniatamy widelcem kiełbasę, by stała się bardziej miękka. Następnie obtaczamy ją w rozmąconem jajku i podsmażamy na patelni przez ok. 3 minuty. Przekładamy do naczynia z ciastem naleśnikowym i smażymy na złoty kolor ok. 2-3 minuty z każdej strony. Tak przygotowaną kiełbasę w cieście podajemy z aromatycznym sosem grzybowym. Można też dodać ulubione warzywa lub frytki. Smacznego!

  • Kiełbasę w cieście przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut
  • Zachwyci wszystkich amatorów tego rodzaju potraw swoim wyjątkowym smakiem

Mamy nadzieję, że powyższe inspiracje na dania z kiełbasą przypadną Wam do gustu. Zachęcamy do wypróbowania przedstawionych przepisów i życzymy smacznego!

Podsumowanie

W powyższym artykule przedstawiliśmy kilka pomysłów na smaczne dania z kiełbasą. Dowiedzieliście się co zrobić z kiełbasą, by przygotować sycący obiad lub kolację. Pokazaliśmy, jak połączyć kiełbasę z warzywami, kaszami, sosem pomidorowym czy przygotować w formie zapiekanki.

Zaprezentowane potrawy z kiełbasy są nie tylko smaczne, ale i bardzo proste w przygotowaniu. Kiełbasa została połączona z chrupiącymi warzywami, kaszami oraz aromatycznymi sosami. Dzięki temu powstały sycące, a zarazem zdrowe dania, które spodobają się każdemu.

Mamy nadzieję, że artykuł dostarczył Wam inspiracji do gotowania i pozwolił dowiedzieć się, jakie możliwości drzemią w tak prostym produkcie jak kiełbasa. Zachęcamy do wypróbowania przedstawionych przepisów. Kiełbasa w połączeniu z ulubionymi składnikami zamieni się w wyśmienity posiłek dla Was i Waszych bliskich.

Jeśli spodobały Wam się zaprezentowane dania z kiełbasą, koniecznie skorzystajcie z pozostałych przepisów na naszym blogu kulinarnym. Codziennie publikujemy nowe inspiracje, które urozmaicą Wasze menu i sprawią, że gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze. Smacznego i do zobaczenia w kolejnych wpisach!

Najczęstsze pytania

Do duszenia w sosach najlepsze są kiełbasy grube, wędzone, o wyraźnym smaku. Polecamy więc kiełbasy wiejskie, myśliwskie, kabanosy. Można wykorzystać również parówki, jednak mają one delikatniejszy smak.

Tak, kiełbasa sojowa lub vege doskonale łączy się z warzywami, tworząc smaczne, roślinne danie obiadowe. Wystarczy pokroić ją w kostkę lub plasterki i podsmażyć z ulubionymi warzywami - w ten sposób powstanie sycący, wegański obiad.

Wszystko zależy od rodzaju i jakości kiełbasy. Oczywiście zawiera sporo soli i tłuszczu, więc nie należy jeść jej codziennie. Jednak dobrej jakości kiełbasa wiejska czy szynka nie jest szkodliwa, jeśli spożywana w umiarze. Ważne, by wybierać produkty bez konserwantów i wypełniaczy.

Do kiełbasy pasuje praktycznie każda kasza, jednak ze względu na delikatny, orzechowy smak szczególnie polecamy kaszę gryczaną lub pęczak. Świetnie będzie też smakować z jęczmienną, gerczaką czy kuskusem.

Zapiekankę z kiełbasą i warzywami pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 180 stopni, aż ser się rozpuści i warzywa będą miękkie. Im więcej składników, tym dłuższy czas pieczenia. Trzeba jednak uważać, by kiełbasa się nie przypaliła.

Oceń artykuł

rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
rating-fill
Ocena: 0.00 Liczba głosów: 0

5 Podobnych Artykułów:

  1. Kamień do pizzy z łopatką: Przewodnik po pieczeniu pizzy w Multicookerze
  2. Ciasto na Pizzę Lidl - gotowe, pyszne, proste w przygotowaniu
  3. Ile pieprzu do kiełbasy, ile przypraw na 10 kg kiełbasy - Wskazówki i przepis
  4. Ile litrów gazu mieści się w 11 kg butli? Odpowiedź może zaskoczyć!
  5. Przyprawy do Pieczonych Ziemniaków - Najlepsze Przyprawy do Ziemniaków Pieczonych
Autor Agata Wasilewska
Agata Wasilewska

Cześć! Uwielbiam przygotowywać smaczne, proste dania kuchni polskiej i śródziemnomorskiej. Na blogu dzielę się przepisami, fotografuję i opisuję krok po kroku moje autorskie potrawy. Stawiam na świeże, sezonowe składniki i naturalne smaki. Pokażę Wam jak udekorować potrawy, aby wyglądały apetycznie i kolorowo. Zapraszam do odwiedzin na moim blogu!

Udostępnij post

Napisz komentarz

Polecane artykuły