Wegański makowiec na bezglutenowym spodzie • przepis • składniki • przygotowanie
Kinga z pomocą swojej bratanicy pokaże Ci, jak przygotować pyszny makowiec z mnóstwem bakalii, na bezglutenowym, kruchym spodzie.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY SPÓD MAKOWCA
Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąki, cukier i sól. Dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy kruszonkę. Następnie dodajemy ocet oraz wodę i całość zagniatamy. Odkładamy 2 łyżki ciasta do dekoracji. Pozostałą ilość przekładamy do formy wyłożonej papierem i dokładnie dociskamy. Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy ceramicznymi kulkami lub grochem czy fasolą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C przez 15 minut. Następnie wyjmujemy formę z piekarnika, zdejmujemy obciążenie i pieczemy ciasto kolejne 10-15 minut.
GOTUJEMY MASĘ MAKOWĄ
Mak przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na małym ogniu, mieszając. Dodajemy żurawiny, pokruszone na mniejsze kawałki orzechy, skórkę pomarańczową, syrop klonowy, rum i olej kokosowy. Gotujemy całość ok. 30 minut. Gotową masę odstawiamy do wystudzenia.
PIECZEMY CIASTO
Pozostałą ilość ciasta wałkujemy na cienki placek pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Foremką do wykrawania wycinamy gwiazdki, które wkładamy na kilka minut do zamrażalnika. Na upieczone ciasto wykładamy masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdkami. Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
6985 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
698,5 kcal
Tłuszcz
42,0 g
Węglowodany
68,8 g
Błonnik
17,5 g
Białko
17,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Kluski z makiem
Własnej roboty kluski oraz słodki mak z orzechami i skórką pomarańczową – coś wspaniałego!

Pizzerinki w stylu francuskim
Niezwykle proste i jeszcze smaczniejsze pizzerinki z pysznymi dodatkami w stylu francuskim. Skuś się na tę przekąskę, która świetnie sprawdzi się na imprezie i nie tylko.

Makaron penne z kurczakiem i szparagami w sosie śmietanowym
Lubisz szparagi? Wypróbuj przepis na błyskawiczne danie w stylu włoskim, które wydobywa wszystkie zalety szparagów.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Toscakaka z migdałami i dżemem z borówek
Słodkie migdały w karmelu i sól morska – skandynawskie połączenie smaków, które sprawdzi się również na Twoim stole.

Marmolada z fig i wanilii
Słodki smak fig komponujący się z nutą wanilii to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów czy nawet mięs.

Kapusta włoska faszerowana mięsem
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych gołąbków? Włoska kapusta wypełniona pysznym farszem to strzał w dziesiątkę!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tarta rabarbarowa
Rozsmakuj się w przepysznej tarcie rabarbarowej. Kruchy spód, aksamitna panna cotta z rabarbarem, a do tego wstążkowe dekoracje.

Przysmak z Saragossy (pomarańczowe wianuszki)
Wybierz się w kulinarną podróż i przygotuj z nami pyszne pączki w stylu hiszpańskim z pomarańczowym lukrem.

Drożdżowe zajączki
Drożdżowe zajączki z nutą wanilii i szafranu osłodzą każde świąteczne biesiadowanie przy wspólnym stole!