Ciasto czekoladowe z wiśniami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz deseru, który łączy intensywny smak czekolady z owocową nutą? To doskonale trafiłeś! Nasze czekoladowe ciasto z wiśniami z pewnością zachwyci ciebie i wszystkich domowników. Poznaj nasz sposób na ten pyszny, niezwykle aromatyczny wypiek!

Czas przygotowania
70 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 5
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ROZTAPIAMY CZEKOLADĘ
Do rondelka wkładamy pokrojoną czekoladę i delikatnie roztapiamy ją na małym ogniu i studzimy.
UCIERAMY MASŁO Z CUKREM
Do miski dodajemy masło oraz cukier i ucieramy mikserem, aż utworzymy jasną masę.
DODAJEMY JAJKO
Do maślanej masy dodajemy jajka i ponownie miksujemy na puszystą masę.
DODAJEMY CZEKOLADĘ I INNE SKŁADNIKI
Do masy z jajkem i masłem dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, mąkę pszenną i migdałową, proszek do pieczenia, sodę, kakao, a także kefir i mieszamy szpatułką, aż wszystkie składniki się połączą.
PRZEKŁADAMY CIASTO DO FORMY
Tortownicę wykładamy papierem, a następnie przekładamy do niej ciasto.
DODAJEMY WIŚNIE
Na wierzchu ciasta układamy wiśnie i delikatnie wciskamy je do środka.
PIECZEMY CIASTO
Wsuwamy tortownicę do pieca i pieczemy przez 40-45 minut. Ciasto powinno być delikatnie wilgotne, dlatego włożona w jego środek wykałaczka niekoniecznie musi wyjść sucha. Po upieczeniu studzimy ciasto i bierzemy się do jedzenia. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4088,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
817,7 kcal
Tłuszcz
40,2 g
Węglowodany
94 g
Błonnik
3 g
Białko
16,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajle owocowe
Poznaj 3 przepisy na kolorowe koktajle! To świetny pomysł na lekkie śniadanie lub przekąskę w ciągu dnia!

Rosół z kaczki
Szukasz przepisu na najlepszy rosół? Przygotuj go na bazie drobiowego mięsa i pieczonych warzyw, korzystając z receptury Karola Okrasy!

Pasztet z soczewicy
Aromatyczny wegański pasztet z dwóch rodzajów soczewicy, ryżu i siemienia lnianego. Pokrojony w grube plastry może być świetnym składnikiem obiadu. Nada się także na kanapki.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Winna gruszka zapiekana w cieście francuskim
Łatwy w przygotowaniu i niezwykle efektowny – taki jest deser z tego przepisu. Elegancko podane gruszki zachwycą każdego!

Potrawka z kurczaka z fasolą
Fasola, smażony boczek i kurczak skąpane w aromatycznym sosie curry. Pyszna angielsko-indyjska kompozycja smaków.

Kaczka w sosie pieczarkowo-szalotkowym z sałatką z salami z orzechami
Jak zamienić całą kaczkę w smakowite, pieczone danie z niesamowitym sosem? Tego właśnie dowiesz się z tego przepisu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Miodownik z kremem z kaszy manny
Paweł Małecki zdradza swój przepis na doskonały miodownik! Z karmelizowanymi orzechami i kremem z kaszy manny.

Muffiny jaglane na dwa sposoby
Pyszne muffiny – idealne na drugie śniadanie lub lunch! Do szkoły i do pracy!

Tartaletki limonkowe
Pyszne tartaletki, wypełnione kremem limonkowym, z opalaną włoską bezą. Znakomita słodka przekąska na imprezowe okazje!