Warzywa w tempurze • przepis • składniki • przygotowanie
Planujesz imprezę w azjatyckim stylu? Jako przekąskę podaj gościom świeże i chrupiące warzywa w tempurze – z sosami z przepisu Darii smakują doskonale!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY WARZYWA
Cukinię kroimy w słupki, marchewkę wzdłuż na ćwiartki, paprykę w krążki. Pieczarki i różyczki brokułu oraz kalafiora zostawiamy w całości.
PRZYGOTOWUJEMY SOS KOLENDROWY
Czosnek siekamy, chili kroimy na małe kawałki. Wkładamy do misy moździerza i ucieramy. Dodajemy posiekaną kolendrę, sok z cytryny i syrop z agawy. Całość ucieramy. Łączymy z pozostałymi przyprawami i dobrze mieszamy z jogurtem.
PRZYGOTOWUJEMY SOS CURRY
Plastry ananasa blendujemy na gładki mus. Łączymy z jogurtem, majonezem, sokiem z limonki. Dodajemy przyprawy. Całość dokładnie mieszamy. Posypujemy pestkami granatu i posiekaną miętą.
SMAŻYMY WARZYWA W TEMPURZE
Jajko mieszamy z zimnym piwem. Dodajemy suche składniki i mieszamy energicznie, by nie powstały grudki, dodajemy kostki lodu.
PODAJEMY WARZYWA
Warzywa w tempurze podajemy z sosami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
9469,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1578,3 kcal
Tłuszcz
147,7 g
Węglowodany
55,6 g
Błonnik
10,6 g
Białko
10,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Relisz śliwkowy z przyprawami
Relisz śliwkowy sprawdzi się jako dodatek do deski serów, dań kuchni azjatyckiej czy sos do dań z grilla!

Warzywne curry z kiszoną cytryną
Samodzielnie przygotowana pasta curry, pełne smaku warzywa i kremowy sos – Karol zachwyci Cię swoim pomysłem na danie wegetariańskie!

Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym”
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kanapka z klopsikami w sosie pomidorowym z burratą
Chrupiąca i aromatyczna kanapka we włoskim stylu? Bardzo proszę! Rustykalne pieczywo, a na nim klopsiki w sosie pomidorowym i kawałki delikatnej, śmietankowej burraty. Marzenie każdego, kto lubi kanapki.

Kapsalon
Kapsalon to potrawa o egzotycznej nazwie, której powstanie zawdzięczamy Holendrom. Danie to nazywane jest również "niderlandzkim kebabem" i zdobywa coraz większą popularność także poza terenami Holandii. To połączenie soczystego mięsa, chrupiących frytek, sera i świeżych warzyw zachwyca swoją prostotą. Przygotuj wraz z nami tę niecodzienną potrawę i daj się porwać jej boskiemu smakowi!

Grillowane polędwiczki wieprzowe w limonkach
Delikatne polędwiczki z grilla, przesiąknięte aromatyczną marynatą będącą idealną kompozycją limonki i miodu.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Egzotyczny trifle z curry
Przygotuj warstwowy deser prosto z królewskiego stołu. Trifle z mango, kokosem i odrobiną curry na pewno Cię zachwyci.

Wegańska zupa pieczarkowa z czosnkiem
Poznaj przepis Kingi Paruzel na wegańską wersję zupy czosnkowo-pieczarkowej z wegańską śmietaną!

Placek cebulowy
Proste, sycące i smaczne danie na cieście drożdżowym, które jest alternatywą dla klasycznej pizzy. Palce lizać!