Gnocchi alla sorrentina – zapiekane gnocchi z pomidorami • przepis • składniki • przygotowanie
Gnocchi alla Sorrentina to danie, które swoim smakiem przeniesie Cię do urokliwego Sorrento leżącego nieopodal Neapolu. W jego składzie znajdziesz ręcznie robione gnocchi zanurzone w aromatycznym sosie pomidorowym zapieczone pod pierzynką z sera mozzarella. W jaki sposób przygotować tę wyjątkową potrawę prosto z wybrzeża Amalfi? Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
GOTUJEMY ZIEMNIAKI
Dokładnie umyj ziemniaki, a potem obierz je z łupiny. Kolejnym krokiem jest pokrojenie ich w drobną kostkę i gotowanie w osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut. Po ugotowaniu ziemniaki nie powinny się rozpadać, a być delikatnie miękkie. Tak przygotowanie warzywa odcedź i odłóż do ostygnięcia.
PRZECIERAMY ZIEMNIAKI NA PURÉE
Ugotowanie ziemniaki włóż do praski do ziemniaków, a następnie zetrzyj je na gładkie purée.
WYRABIAMY CIASTO
Do dużej miski włóż ziemniaczane purée, a potem dodaj sól i jajko. Całość wymieszaj i zacznij powoli dodawać mąkę. Wyrabiaj ciasto rękami przez kilka minut, a potem wyłóż na blat podsypany mąką. Ciasto powinno być elastyczne, ale nie przyklejać się do rąk.
FORMUJEMY GNOCCHI
Podziel ciasto na dwie części, a potem z każdej z nich uformuj wałeczek. Oba wałki pokrój na kawałki o grubości 2-2,5 cm. Jeśli chcesz zbliżyć się do klasyki, możesz odcisnąć na kluseczkach widelec, by utworzyć na ich powierzchni charakterystyczny wzór.
GOTUJEMY GNOCCHI
W garnku zagotuj wodę, a następnie wrzuć do niej kluseczki. Gotuj przez 3-4 minuty albo do momentu, w którym wypłyną na wierzch. Odlej wodę z gotowania do kubka (ok. 40 ml), a potem przecedź kluseczki i odstaw na czas przyrządzania sosu.
PRZYGOTOWUJEMY SKŁADNIKI
Czosnek obierz, rozgnieć nożem i poszatkuj drobno. Pomidory sparz wrzątkiem i obierz ze skóry, a następnie pokrój w drobną kostkę. Bazylię umyj i poszatkuj.
SMAŻYMY SKŁADNIKI
Na patelni rozgrzej oliwę, a następnie usmaż na niej czosnek. Smaż przez chwilę, aby ulotnił swój aromat. Po chwili dodaj pomidory i gotuj na średnim ogniu przez ok. 6-7 minut, co jakiś czas mieszając. Gdy sos lekko zgęstnieje, przypraw go solą oraz pieprzem. Wymieszaj.
DODAJEMY BAZYLIĘ I GNOCCHI
Do duszących się pomidorów dodaj poszatkowaną bazylię oraz gnocchi i zamieszaj. Całość powinna dusić się jeszcze przez 6-7 minut.
KROIMY MOZZARELLĘ
Mozzarellę odcedź, a następnie pokrój ją w plastry.
PIECZEMY GNOCCHI
Zawartość patelni przełóż do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułóż plastry mozzarelli i wsadź do pieca. Zapiekanka powinna piec się ok. 15 minut, a wierzchnia pierzynka z sera powinna się mocno zarumienić.
PODAJEMY GNOCCHI
Gotową zapiekankę wyjmij z piekarnika i pozwól jej chwilę ostygnąć. Po kilku minutach możesz przekładać gnocchi na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2577,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
644,4 kcal
Tłuszcz
18 g
Węglowodany
92,2 g
Błonnik
7,2 g
Białko
25,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Koktajle na detoks
Wyciśnij moc z owoców dzięki przepisowi Darii na dwa oczyszczające koktajle! Idealne po treningu i na początek dnia!

Ryba po japońsku
Ryba po japońsku, czyli ryba w pomidorach z dodatkiem papryki konserwowej i ogórka konserwowego. Danie to łączy w sobie smak umami kojarzący się z kuchnią Dalekiego Wschodu ze smakami znanymi z naszej rodzimej kuchni polskiej. Smażona ryba zatopiona w słodko-kwaśnym sosem z nutą pikantności idealnie sprawdzi się na szybką przekąskę, jak i wigilijny stół. Jak przygotować rybę po japońsku?

Indyjskie chlebki chapatti
Te chlebki sprawdzą się na śniadanie oraz jako dodatek do dań jednogarnkowych!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort czekoladowo-miętowy
Wyśmienite połączenie słodkiej oraz gorzkiej czekolady i orzeźwiającej mięty. Taki deser uświetni niejedną okazję.

Powidła śliwkowe z nutą pomarańczy i cynamonu
Sprawdź przepis na powidła, które zachwycą swoim orientalnym smakiem cynamonu i orzeźwiającą nutą pomarańczy. Pyszne!

Chlebek jabłkowo-cynamonowy
Jabłka nadają mu wilgotności, a dzięki orzechom wspaniale chrupie! Chlebek jabłkowo-cynamonowy według przepisu Pawła wypełni Twoją kuchnię zapachami jesieni. Skusisz się?
🔥 O podobnym poziomie trudności

Idealne jajka na Wielkanoc
Na miękko, na półtwardo, na twardo – bez względu na to, jakie jajka lubisz najbardziej, Kinga podpowie Ci, jak je ugotować! Z przepisem na majonez z awokado i naturalne barwniki ta Wielkanoc nabierze kolorów i smaku!

Wegański twarożek z ziołami
Niech wielkanocny stół zapełni się roślinnymi potrawami! Przygotuj wegański twarożek według przepisu Kingi i ciesz się jego prawdziwie wiosennym smakiem.

Ekspresowy krem z groszku
Pomysł na błyskawiczną zupę dla zabieganych: kremowa kompozycja z zielonego groszku z dodatkiem pysznej mozzarelli!