Sałatka z bagietką, malinami i dressingiem z maślanki • przepis • składniki • przygotowanie
Dressing z maślanki? Tak, ale tylko w połączeniu z malinami, świeżą sałatką i chrupiącą bagietką.

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODPIEKAMY BAGIETKĘ
Bagietkę grubo kroimy, a następnie podpiekamy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180°C przez 5 minut.
KROIMY WARZYWA
Ogórek obieramy, kroimy wzdłuż na pół i pozbawiamy pestek. Kroimy w drobną kostkę. Seler oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki. Listki pietruszki obrywamy i siekamy. Mieszamy z maślanką, sokiem wyciśniętym z cytryny oraz otartą skórką. Dodajemy olej i miód, doprawiamy solą i pieprzem. Dressing mieszamy z ogórkiem, selerem i bagietką, a następnie odstawiamy na 10-15 minut do przegryzienia się smaków.
MIESZAMY SKŁADNIKI
Maliny przebieramy. Sałatę myjemy, osuszamy i rwiemy na kawałki. Oba składniki dodajemy do sałatki i mieszamy. Posypujemy startym parmezanem, doprawiamy do smaku i podajemy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1128,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
564,2 kcal
Tłuszcz
24,8 g
Węglowodany
70,5 g
Błonnik
10,9 g
Białko
19,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Brownie z czekoladowymi kulkami
Łatwy przepis na pyszne brownie z dodatkiem czekoladowych kulek, które dodają mu chrupkości. Spróbuj tego chrupiącego połączenia!

Czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami
Czy święta mogą być jeszcze bardziej słodkie? Odpowiedzią na to pytanie jest czekoladowy mikołaj faszerowany ciepłymi lodami. Zaskocz dzieci (lub dorosłych!) i podaj tę wyjątkową słodką przekąskę przy najbliższej okazji.

Sernik na zimno z mango i nasionami chia
Orzeźwiający sernik na zimno o smaku mango i cytryny z kokosową nutą. To świetny pomysł na deser w ciepły dzień i nie tylko!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Gofry z jogurtem i truskawkami
Niech zapach domowych gofrów wypełni cały dom! Te według przepisu Kingi będą wyjątkowo puszyste i chrupiące. Podaj je z jogurtem greckim i truskawkową frużeliną – takie połączenie zasmakuje wszystkim!

Dyniowa zapiekanka z chrupiącą serową kruszonką - MCS
Dyniowa zapiekanka to idealne danie na jesienne wieczory. Sezonowe warzywo pysznie łączy się z chrupiącą powłoką serowej kruszonki. Danie sprawdzi się idealnie na obiad, kolację czy wizytę gości.

Crostini z serem Brie i smażonymi figami
Chrupiące i pełne smaku grzanki z rozpływającym się w ustach serem brie i smażonymi figami. Skuś się na to wyjątkowe danie i zaskocz bliskich przekąską, która ich zachwyci.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zielona szakszuka
Zielona wariacja na temat szakszuki – z brukselką, szpinakiem, jajkami i serem feta. Koniecznie spróbuj na śniadanie!

Bezglutenowy keks świąteczny
Wilgotny i aromatyczny, a do tego bezglutenowy – keks w stylu angielskim będzie pysznym dodatkiem do świątecznej kawy. To ciasto z powodzeniem możesz przygotować wcześniej. Spróbuj!

Słodki dżem z pomidorów
Ta pomidorowa wariacja na temat przetworów kusi soczystym kolorem i wyjątkowym smakiem zamkniętym szczelnie w słoiku.