Risotto alla milanese • przepis • składniki • przygotowanie
Klasyka inspirowana kuchnią Mediolanu, wzbogacona o kilka dodatków, wg przepisu Karola Okrasy! Przygotuj wykwintne risotto z szafranem na wyjątkową okazję!

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZESMAŻAMY WARZYWA I SZYNKĘ
Zmiażdżony (nieposiekany) czosnek, szalotkę pokrojoną w drobną kostkę i szynkę parmeńską pokrojoną w paski delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju z gałązką rozmarynu.
DODAJEMY RYŻ I DOLEWAMY WINO
Dodajemy ryż, mieszamy i podgrzewamy, aż zrobi się szklisty. Dodajemy szafran, a całość zalewamy winem. Gotujemy, często mieszając, aż wino odparuje.
GOTUJEMY RISOTTO
Ryż zalewamy porcją bulionu i gotujemy, często mieszając. Gdy wchłonie większość płynu, dolewamy kolejne porcje wywaru i gotujemy, aż ryż będzie al dente.
PRZYGOTOWUJEMY DODATKI
Pomidory kroimy na cząstki i pozbawiamy je gniazd nasiennych. Miąższ ze skórką kroimy w grubą kostkę, przekładamy do miski. Dodajemy grubo posiekaną bazylię i oliwę. Oprószamy pieprzem. Mieszamy.
ZAGĘSZCZAMY I DOPRAWIAMY RISOTTO
Gdy podlejemy ryż ostatnią porcją bulionu i odparujemy część płynu, dodajemy masło pokrojone na drobne kawałki. Mieszamy.
PODAJEMY RISOTTO
Sparzone wrzątkiem różyczki brokułu przekrawamy na pół i układamy na rozgrzanej patelni z oliwą – płaską stroną do dołu. Przesmażamy z jednej strony na złoty kolor.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2794,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
465,8 kcal
Tłuszcz
27,2 g
Węglowodany
37,6 g
Błonnik
14,8 g
Białko
14,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zapiekanka z mięsa mielonego z marchwią i serem owczym
Ser feta i marchewka to doskonałe dodatki do mięsa mielonego, z którym tworzą pyszną zapiekankę. Przygotuj na spotkanie ze znajomymi!

3 sposoby na winegret
Szybkie, niezawodne i smaczne! Sprawdź 3 sposoby na winegret!

Kutia w pieczonych jabłkach i gruszkach
Nie w każdym domu gości na święta, ale gdy ją przygotujesz i spróbujesz – na pewno będzie już zawsze gościć u Ciebie! Kutia w zapiekanych jabłkach – brzmi smacznie, a to dopiero początek!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Korzenne ciasteczka na Halloween
Zobacz, jak mistrzowski duet Pawła i Jowity przygotowuje smaczne ciasteczka korzenne i ozdabia je w halloweenowym stylu!

Greckie pierożki z serem graviera
Genialne pierożki z ciasta kruchego na bazie jogurtu greckiego faszerowane oryginalnym, wyrazistym serem graviera.

Zupa krem z kawałkami kurczaka
Łatwa w przygotowaniu zupa krem z kawałkami ugotowanego kurczaka. Pycha!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Goxua, czyli deser w stylu hiszpańskim na bogato
Wyjątkowy deser na wyjątkowe okazje! Pyszny krem z dodatkiem skórki cytryny i wanilii, przekładany biszkoptami nasączonymi ponczem rumowym. Koniecznie sprawdź, jak smakuje ten naprawdę bogaty deser!

Barszcz biały z kiełbasą
Wyrazista, chrzanowa zupa z dodatkiem kiełbasy. Przepis, który czerpie pełnymi garściami z tradycji kuchni polskiej.

Czekoladowy placek ze śliwkami
Wykorzystaj sezon na śliwki i przygotuj mocno czekoladowe ciasto z nutą cynamonu!