Ciasto dyniowe • przepis • składniki • przygotowanie
Dynia smakuje doskonale zarówno w daniach wytrawnych, jak i słodkich wypiekach! Poznaj przepis na ciasto dyniowe z aromatem korzennych przypraw.

Czas przygotowania
90 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY SKŁADNIKI CIASTA
Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem i nasionkami wydrążonymi z laski wanilii na puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy żółtka. Mąkę przesiewamy wraz z przyprawą korzenną i proszkiem do pieczenia, mieszamy. Sypkie składniki dodajemy na przemian ze 140 g purée z dyni do utartego masła. Wszystko dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i ubite na sztywno białka.
PIECZEMY CIASTO
Gotowe ciasto przekładamy do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem przez 55-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy ciasto jest upieczone.
POLEWAMY CIASTO POLEWĄ
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Sok łączymy z 40 g purée z dyni i dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Jeśli masa nie będzie chciała się połączyć, delikatnie ją podgrzewamy. Wystudzoną polewą polewamy również wystudzone ciasto.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4182 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
418,2 kcal
Tłuszcz
22,1 g
Węglowodany
49,3 g
Błonnik
6,6 g
Białko
6,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Syrop z mięty
Syrop z mięty to wyjątkowy napój, który doskonale orzeźwia i nadaje się do przygotowania wielu koktajli, lemoniad czy jako dodatek do deserów. Jego intensywny, świeży smak sprawia, że jest on chętnie wybierany latem, ale można go również wykorzystać w zimowych herbatkach. Przygotujmy razem ten aromatyczny syrop!

Leczo z kurczakiem
Masz ochotę na coś pysznego, rozgrzewającego i prostego w przygotowaniu? Leczo z kurczakiem to doskonała propozycja! Pełne warzyw, lekkie, a jednocześnie sycące danie, z pewnością pokochają wszyscy domownicy. Zrób z nami leczo w niecodziennej odsłonie!

Zupa wiśniowa
Zupa wiśniowa to niezwykłe danie, które łączy w sobie orzeźwiający smak wiśni z delikatnym aromatem przypraw. Obecna zarówno w polskiej, jak i w innych europejskich kuchniach, zupa ta jest idealnym wyborem na letnie dni. Tradycyjnie podawana na zimno, z dodatkiem śmietany lub makaronu, zupa wiśniowa doskonale sprawdza się w roli deseru, jak i obiadu. Odkryjcie tajniki jej przyrządzania!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Cannelloni z mięsem mielonym - przepis
Niech na Twoim stole zawita danie w stylu włoskim. Przygotuj cannelloni – zapiekane makaronowe rurki z mięsem.

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!

Wytrawne ciasto z pomidorami
Sposób na łatwy obiad? Ciasto z dodatkiem twarogu, kolorowe pomidory i duża ilość sera!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tortelloni i brokuły w sosie śmietanowym
Zobacz, jak przygotować śmietanowy sos z szynką i pieczarkami, idealny do tortelloni z każdym rodzajem nadzienia!

Chia parfait z domową granolą
Domowa granola to świetny dodatek do śniadania lub deseru, dlatego warto zrobić od razu większą porcję! Zobacz, jaką wersję granoli przygotował nasz cukiernik – Paweł Małecki – i jak smakowicie ją połączył z innymi dodatkami.

Krem z twarogu z truskawkami i rabarbarem
Krem twarogowy z kruchymi migdałowymi ciasteczkami i truskawkami – doskonały smakołyk w letnie dni!