Pieczarki w panierce • przepis • składniki • przygotowanie
Panierowane pieczarki to prosty, a jednocześnie wyjątkowo smaczny sposób na szybkie danie, które przypadnie do gustu wszystkim fanom chrupiących przekąsek. Jak zrobić pyszne pieczarki w panierce? Poznaj nasz sposób!

Czas przygotowania
30 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PIECZARKI
Pieczarki myjemy i osuszamy. Odcinamy zdrewniałe kawałki nóżki.
WKŁADAMY PIECZARKI DO MĄKI
Osuszone pieczarki obtaczamy w mące, tak aby ściśle do nich przylegała.
PRZYGOTOWUJEMY JAJKO Z PRZYPRAWAMI
Jajka wbijamy do miseczki i dodajemy do nich przyprawy. Wszystko mieszamy.
MOCZYMY GRZYBY W JAJKU
Wkładamy każdą pieczarkę do jajka i moczymy, tak aby jajko dotarło w każdą część grzyba.
PANIERUJEMY PIECZARKI
Na talerz wsypujemy bułkę tartą i panierujemy w niej pieczarki. Panierka powinna dobrze przylegać do powierzchni grzybów - nie może być żadnych prześwitów.
SMAŻYMY PIECZARKI
Na patelni rozgrzewamy masło i olej. Wkładamy kilka pieczarek na patelnię i smażymy z każdej strony, aż zrobią się złote. Potem czynność powtarzamy z resztą pieczarek.
ODSĄCZAMY PIECZARKI Z NADMIARU TŁUSZCZU
Układamy pieczarki na ręczniku papierowym i odsączamy z tłuszczu, a potem przekładamy do miseczki lub prosto na talerze.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2040,9 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
510,2 kcal
Tłuszcz
34,2 g
Węglowodany
39,9 g
Błonnik
2,3 g
Białko
11,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Granola
Suszone owoce, chrupiące owoce, płatki i miód. Poznaj przepis na domową granolę!

Pizza bąbelkowa
Pizza, jakiej jeszcze nie znacie, czyli bąbelkowa. Kulki ciasta nadziane serem brie, podpieczone i idealne do odrywania i jedzenia z ulubionym sosem. Wypróbujcie ten przepis podczas kolejnej imprezy!

Rolada brzoskwiniowa z serkiem mascarpone
Lekka rolada z pysznym kremem z serka mascarpone i brzoskwiń – wypróbuj!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pinsa z szynką prosciutto cotto i burattą
Połączenie pizzy i focaccii, czyli pinsa, to pieczywo, na które mogą trafić Twoje ulubione dodatki! Kinga proponuje połączenie przysmaków w styli włoskim: pomidorów, szynki, burraty i pesto. Sprawdź, jak razem tworzą proste i pyszne danie.

Burger z pasztetem i surówką coleslaw
Przygotuj burgery z pasztetem i domową surówką coleslaw! Sprawdzą się jako drugie śniadanie do szkoły i pracy!

Kiełbaski w papryce
Paprykowe łódeczki z pastą z twarożku podane z kiełbaskami i owinięte plastrem boczku to oryginalny pomysł na grilla.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański green bowl
Miska wypełniona warzywami to świetny pomysł na to, by uzupełnić swoją dietę o cenne składniki. Wypróbuj przepis Karola i wgryź się w pożywny posiłek, który przygotujesz w niecałe pół godziny!

Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami według przepisu mistrza Pawła Małeckiego.

Pasta kanapkowa z oliwkami
Zadbaj o urozmaicenie tego, z czym podajesz chleb! Wypróbuj przepis Pauli na aromatyczną pastę z twarogu z dodatkiem oliwek i szczypiorku.