Domowe lody truskawkowo-rabarbarowe • przepis • składniki • przygotowanie
Kwintesencja lata: rabarbar i truskawki! Tym razem w formie domowych lodów wg przepisu Pawła. Sprawdź, jak łatwo przygotować je w maszynie, i ciesz się tym prostym, sezonowym deserem.

Czas przygotowania
40 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ TRUSKAWKOWO-RABARBAROWĄ
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy na ćwiartki. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki. Na suchej patelni prażymy rabarbar z cukrem. Gdy lekko zmięknie i odda sok, dodajemy pokrojone truskawki.
PRZYGOTOWUJEMY BAZĘ LODÓW
Do wystudzonej konfitury truskawkowo-rabarbarowej dodajemy śmietankę i sok z cytryny. Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką, jednolitą masę. Bazę wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
WYRABIAMY LODY W MASZYNIE
Zmrożony wkład do maszyny do lodów umieszczamy w urządzeniu. Do środka wlewamy schłodzoną masę. Włączamy urządzenie i wyrabiamy masę ok. 15 minut.
SCHŁADZAMY LODY
Lody przekładamy do plastikowego pojemnika, pojemnik zamykamy i wkładamy do lodówki, by lody lekko się zestaliły.
PODAJEMY LODY
W pucharkach umieszczamy świeże truskawki pokrojone na ćwiartki. Schłodzone lody przekładamy do pucharków. Dekorujemy listkami świeżej mięty.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
861,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
143,6 kcal
Tłuszcz
11,2 g
Węglowodany
10,7 g
Błonnik
1,7 g
Białko
1,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Tort z babeczek
Słodkie babeczki z nutą pomarańczy udekorowane kremami w dwóch smakach – zobacz, jak przygotować z nich tort na każdą okazję!

Jabłkowe chipsy z cynamonem
Okazuje się, że chipsy mogą być zdrowe. Wypróbuj nasz sposób na korzenne chipsy z jabłek.

Ekspresowe konfitury: malinowa i borówkowa
Świeże, sezonowe owoce świetnie sprawdzą się jako baza prostej i szybkiej domowej konfitury! Przygotuj ją w 10 minut dzięki przepisowi Pawła – z malin lub borówek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.

Penne z indykiem i mleczkiem kokosowym
Mielone mięso i jasny sos lubią towarzystwo makaronu. Tym razem Karol wybrał indyka i mleczko kokosowe, by stworzyć pyszne, kremowe penne z limonkową nutą!

Koktajl truskawkowy i truskawki w czekoladzie
Dla fanów truskawkowych smaków - doskonały koktajl oraz truskawki w chrupiącej czekoladzie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Steki z kalafiora z sałatką z jarmużu
Warzywne steki? To możliwe! Wypróbuj przepis Kingi i przygotuj pyszne steki z kalafiora!

Burger z łososia
Burger z łososia podany w owsianym pieczywie fińskim, z dodatkiem aromatycznego sosu chrzanowego i sałatki z ogórka. To świetny przepis na odrobinę lżejszą wersję domowego fast foodu.

Twaróg z imbirem i owocami
Doskonała porcja witamin i orzeźwienia w postaci twarogu z owocami i rozgrzewającym imbirem.