Zupa z białych warzyw z pulpetami • przepis • składniki • przygotowanie
Imbir, kolendra, mleczko kokosowe i orzeszki ziemne. To przepis Karola na zupę krem i pulpety z nutą azjatycką!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PODSMAŻAMY WARZYWA
Seler i pietruszkę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Por oczyszczamy i jego białe części również kroimy na kawałki. Cebulę kroimy w kostkę, a czosnek w plastry. Do garnka wlewamy oliwę, wkładamy warzywa. Doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy warzywa przez kilka minut. Kolendrę ucieramy w moździerzu. Dodajemy mielony imbir, kmin i wszystko razem ucieramy. Przyprawy dosypujemy do warzyw. Mieszamy. Warzywa zalewamy wodą. Gotujemy 25-30 minut do miękkości.
PRZYGOTOWUJEMY PULPETY
Mielone mięso z indyka przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem, imbirem i kminem. Orzechy prażymy w piekarniku lub na suchej patelni. Uprażone orzeszki ziemne rozdrabniamy w moździerzu i dodajemy do mięsa. Ugotowaną kaszę również dodajemy do mięsa. Zagniatamy. Ręce smarujemy oliwą i formujemy malutkie pulpeciki o średnicy 2 cm. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180-190°C przez około 10 minut.
DOPRAWIAMY ZUPĘ
Gdy warzywa są już na wpół ugotowane, dodajemy mleczko kokosowe. Mieszamy całość.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2024,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
506,1 kcal
Tłuszcz
30,1 g
Węglowodany
40,7 g
Błonnik
22,1 g
Białko
22,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sum w śmietanie
Pyszne kawałki gotowanego suma podawane z ciepłym sosem śmietanowym wzbogaconym aromatem chrzanu oraz natką pietruszki.

Roladki z cukinii z twarogiem i szpinakiem w sosie pomidorowym
Lekkie roladki z grillowanej cukinii z kremowym farszem z twarogu i szpinaku, zapiekane w aromatycznym sosie pomidorowym z bazylią, to świetna opcja na lekki obiad lub kolację.

Karp pieczony z grzybami
Karp to obowiązkowe danie na świątecznym stole, z nami przygotujesz go w nowy, pachnący grzybami sposób.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Eskalopki w cieście ze śliwkami
Dla tych, którzy lubią "chrupiące" dania - eskalopki w delikatnym francuskim cieście posypane suszonymi śliwkami.

Szaszłyki z karkówki w marynacie orzechowej z gruszkami i sałatką z rukoli
Szaszłyki z karkówki to jeden z niekwestionowanych klasyków polskiego grillowania. Jednak dzięki kreatywności kulinarnej mistrza kuchni Karola Okrasy, ten popularny przysmak zyskuje zupełnie nowe oblicze. Marynata orzechowa, grillowane gruszki i aromatyczna sałatka z rukoli tworzą kompozycję, która zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Ptysiowa piramida croquembouche
Sprawdź, jak wykonać jeden z piękniejszych francuskich deserów! Pyszną ptysiową piramidę oblaną złocistym karmelem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Jogurtowe bułki bezglutenowe
Bez pieczenia, za to z jogurtem! Bezglutenowe bułeczki według przepisu Kingi to pomysł na szybkie śniadanie pachnące domowym i ciepłym pieczywem.

Pasta jajeczna
Doskonała na śniadanie i kolację, pyszna, łatwa i szybka w przygotowaniu – poznaj przepis na najlepszą pastę jajeczną!

Agarowe galaretki malinowe
Galaretki z owoców i to w wegańskim wydaniu? Oczywiście! Wypróbuj ten przepis i odkryj ich niepowtarzalny smak!