Jajka w sosie tatarskim • przepis • składniki • przygotowanie
Jajka w sosie tatarskim to niezwykle lubiana przystawka, którą zwykle przyrządza się na Wielkanoc. Delikatne jajka idealnie komponują się z wyrazistym, kremowym sosem. Sprawdź jak zrobić pyszne jajka, które staną się smaczną ozdobą twojego stołu nie tylko od święta!

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Ogórki, kapary i grzybki drobno siekamy. Szalotkę delikatnie obieramy i również drobno siekamy (im drobniej, tym lepiej). Wszystko przekładamy do miski.
DODAJEMY ŚMIETANĘ, MUSZTARDĘ I MAJONEZ
Do miski dodajemy śmietanę, musztardę oraz majonez. Mieszamy.
DODAJEMY PRZYPRAWY I ZIOŁA
Zioła myjemy i osuszamy, a potem drobno siekamy. Zostawiamy jednak kilka listków pietruszki do dekoracji jajek. Dodajemy sól oraz pieprz. Wrzucamy do miski także posiekane zioła. Wszystko dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 15 minut.
GOTUJEMY JAJKA
Do garnka wlewamy 700 ml wody i wkładamy jajka. Ustawiamy na kuchence. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 7-8 minut. Potem ściągamy garnek z kuchenki i wylewamy z niego wrzątek. Zalewamy jajka chłodną wodą i studzimy je.
OBIERAMY I KROIMY JAJKA
Wystudzone jajka obieramy ze skorupek i przekrawamy na pół.
SERWUJEMY JAJKA
Sos tatarski wyciągamy z lodówki i przekładamy go na wybrane naczynie do serwowania. Potem układamy na nim połówki jajek i dekorujemy pietruszką. Życzymy smacznego!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1302,3 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
325,6 kcal
Tłuszcz
25,7 g
Węglowodany
8,1 g
Błonnik
0,8 g
Białko
14,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Fasolka szparagowa z bułką tartą
Fasolka szparagowa z bułką tartą to prosty i szybki przepis na pyszny obiad dla całej rodziny. Ten klasyczny polski przysmak idealnie sprawdza się latem, kiedy świeża fasolka jest łatwo dostępna i najsmaczniejsza. Przygotowanie tego dania zajmuje tylko kilkanaście minut, a jego smak przywołuje wspomnienia domowych obiadów z dzieciństwa.

Kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru
Tym razem Paweł przygotował kruche babeczki z musem z pieczonego rabarbaru. Warto spróbować!

Racuchy bez drożdży ze śliwkami
Pyszne i rumiane racuchy bez wyrastania! Wypróbuj ten prosty przepis i przygotuj puszyste placuszki z dodatkiem śliwek.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Arancini – kulki ryżowe
Tradycyjne, nadziewane kuleczki ryżowe we włoskim stylu. Staną się wspaniałą przystawką i hitem każdej imprezy rodzinnej lub ze znajomymi.

Curry z fasolką szparagową i mlekiem kokosowym (MCS)
Masz ochotę na pyszne, aromatyczne curry o pikantnym smaku? Koniecznie spróbuj naszego przepisu i udaj się w kulinarną podróż.

Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby
Wypróbuj rozgrzewające herbaty, doskonałe na jesienne chłody!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciabatta z indykiem
Kanapki wcale nie muszą być nudne! Poznaj sposób Karola na chrupiącą ciabattę z indykiem, boczkiem i warzywami!

Ciasto czekoladowe z bananami
Banany i czekolada to duet stworzony do deserów! Bazujące na nim ciasto zrobisz w kilka chwil. Pyszny smak gwarantowany!

Makaron z wędzonym łososiem w sosie musztardowym
Spróbuj makaronu z łososiem i kapustą w lekko ostrym sosie musztardowym z nutą cytrynową!