Szarlotka królewska • przepis • składniki • przygotowanie
Szarlotka królewska to wyjątkowy deser, który łączy w sobie tradycję z nutą elegancji. Lekkie ciasto, soczyste jabłka i delikatna warstwa kremu śmietankowego sprawiają, że to ciasto zachwyca oczy i podniebienie. Idealna na specjalne okazje, a także jako domowy przysmak. Poznaj nasz sposób na szarlotkę po królewsku!

Czas przygotowania
550 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 7
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
ŁĄCZYMY PROSZEK Z MĄKĄ
Do małej miseczki wsypujemy proszek do pieczenia i mąkę pszenną.
UBIJAMY BIAŁKA
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wlewamy do dużej miski, a żółtka do kubka. Ubijamy białka na sztywną pianę, a potem dodajemy cukier partiami, cały czas miksując. Po każdej partii cukru miksujemy pianę przez minutę.
DODAJEMY ŻÓŁTKA I OLEJ
Do miski z pianą powoli dodajemy żółtka oraz olej i miksujemy na najwyższych obrotach.
ŁĄCZYMY PIANĘ Z MĄKĄ
Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy powoli mieszankę mąki z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż składniki się połączą.
PIECZEMY BISZKOPT
Formę wykładamy papierem do pieczenia i zapinamy ścianki. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy przez 20-25 minut w trybie grzania góra-dół. Przez ten czas powinien ładnie wyrosnąć i się zarumienić.
WYCIĄGAMY BISZKOPT Z PIECA I STUDZIMY
Wyciągamy ostrożnie biszkopt z pieca i odstawiamy go na 15 minut do wystudzenia. Potem podważamy brzegi ciasta nożem i ściągamy boki formy. Odwracamy biszkopt do góry nogami i zostawiamy do całkowitego wystudzenia poza formą, a formę dokładnie myjemy.
PRZYGOTOWUJEMY BISZKOPT POD WARSTWY
Umytą i osuszoną formę układamy na blacie. Smarujemy delikatnie ścianki masłem, a potem wykładamy ją ponownie papierem do pieczenia. Zamykamy formę i przyklejamy papier do ścianek, by ściśle do nich przylegały. Przekładamy do niej biszkopt.
PRZYGOTOWUJEMY JABŁKA
Jabłka myjemy i obieramy ze skórki, wycinamy z nich także gniazda nasienne. Ścieramy je na tarce o dużych oczkach wprost do miski.
GOTUJEMY JABŁKA
Do garnka wrzucamy jabłka i podgotowujemy je najpierw na dużym, a potem na małym ogniu przez 20 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy wodę i mieszamy. Gotujemy, aż płyn się zredukuje. Jeśli jabłka mają w sobie mało soku, wodę można dodać już na początku gotowania. Ugotowane jabłka studzimy.
DODAJEMY GALARETKI
Do ciepłych jabłek dodajemy galaretki. Mieszamy powoli, aż proszek połączy się z jabłkami i odstawiamy na bok. Gdy przestygną, wkładamy je do lodówki na 2 godziny.
PRZEKŁADAMY MASĘ NA BISZKOPT
Lekko zgęstniałą masę jabłkową przekładamy na biszkopt i wyrównujemy ją. Wkładamy ją ponownie do lodówki na 3 godziny.
ROZPUSZCZAMY ŻELATYNĘ
Do umytego kubka wlewamy wrzątek i wsypujemy żelatynę. Rozpuszczamy ją, cały czas mieszając. Studzimy.
UBIJAMY ŚMIETANĘ Z MASCARPONE
Myjemy i osuszamy miskę, a potem wlewamy do niej śmietankę oraz dodajemy mascarpone i cukier puder. Ubijamy masę mikserem na niskich obrotach, a potem stopniowo je zwiększamy. Nie przedłużamy tego procesu, aby śmietanka nie zaczęła się warzyć.
ŁĄCZYMY MASĘ ŚMIETANKOWĄ Z ŻELATYNĄ
Do miski przelewamy żelatynę i dokładamy do niej kilka łyżek ubitej masy. Mieszamy, a następnie przelewamy do pozostałej ubitej śmietany z mascarpone. Całość miksujemy przez chwilę na niskich obrotach, aż żelatyna połączy się ze śmietankową masą.
WYKŁADAMY MASĘ NA CIASTO
Wyciągamy formę z lodówki, a następnie przekładamy masę śmietanową na wierzch jabłkowej. Wyrównujemy masę.
SCHŁADZAMY CIASTO
Ciasto wkładamy do lodówki na 4 godziny, a potem przyozdabiamy startą na tarce czekoladą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
5080,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
725,8 kcal
Tłuszcz
35,9 g
Węglowodany
82,2 g
Błonnik
8,8 g
Białko
11,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Carbonara z boczkiem
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.

Tartaletki ze szpinakiem
Prosta przekąska, którą możesz mieć zawsze pod ręką. Wystarczy opakowanie ciasta francuskiego, kilka dodatków i gotowe!

Pistacjowy sernik baskijski
Kremowy i rozpływający się w ustach sernik o lekko waniliowym smaku z pistacjowymi dodatkami. Spróbuj go raz, a już nigdy nie przygotujesz innego sernika!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tteokbokki — koreańskie kopytka ryżowe
Tteokbokki to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni koreańskiej. Miękkie, sprężyste kluski ryżowe gotowane w gęstym, słodko-ostrym sosie od lat cieszą się ogromną popularnością zarówno w Korei, jak i na całym świecie. Choć często kojarzone są z ulicznym jedzeniem, tteokbokki możesz z łatwością przygotować samodzielnie w domu. Jak je zrobić? Sprawdź nasz przepis!

Schab na kanapki — przepis na pieczony schab na kanapkę
Domowy schab pieczony to doskonała alternatywa dla sklepowych wędlin – pełna smaku, aromatyczna i pozbawiona zbędnych dodatków. Sięgnij po ten przepis i ciesz się pysznym, soczystym pieczonym schabem.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Grzybowa potrawka z wegangurtem
Aromatyczne, krótko smażone grzyby w delikatnym jogurtowym sosie podane z domowymi plackami. Zaskocz bliskich tym wegańskim przepisem i przekonaj się, że nawet najbardziej niespodziewane połączenia mogą smakować wspaniale!

Hummus i tagine z kurczakiem i morelami
Orientalna kuchnia zagości w Twoim domu – przepisy na prawdziwy humus i tagin czekają na Ciebie!

Mus gruszkowy z nutą pomarańczy
Słodki mus gruszkowy z dodatkiem soczystej pomarańczy to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub innych deserów.