Pączki w wersji fit • przepis • składniki • przygotowanie
Pączki w wersji fit? Sprawdź przepis Kingi na pączki w nowoczesnej wersji – z mąki orkiszowej i pieczone w piekarniku. Pycha!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 6
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
WYRABIAMY CIASTO
Do drugiej miski wsypujemy pozostałą mąkę i cukier, wlewamy pozostałe mleko, dodajemy szczyptę soli, wyrośnięty zaczyn oraz jajka. Całość mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy i wyrabiamy ok. 5 minut, aż ciasto zrobi się gładkie i lśniące. Po tym czasie ciasto przekładamy do miski, przykrywamy lnianą ściereczką lub ręcznikiem papierowym i odstawiamy na ok. 1 godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
WYCINAMY KRĄŻKI Z CIASTA
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, uderzamy w nie pięścią, przekładamy na blat posypany mąką i ponownie wyrabiamy. Następnie wałkujemy na grubość ok. 1 cm. Za pomocą metalowego krążka wycinamy kółka. Na każde z nich kładziemy łyżeczkę powideł, sklejamy i formujemy kulkę.
GARUJEMY PĄCZKI
Pączki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika, aby garowały. Na dno piekarnika wstawiamy blaszkę z zagotowaną, parującą wodą, dzięki czemu pączki szybciej wyrosną. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
PRZYGOTOWUJEMY PARĘ DO GOTOWANIA PĄCZKÓW
Na dno garnka wlewamy ok. 5 cm wody. Na garnek kładziemy gazę lub lnianą ściereczkę i mocno obwiązujemy dookoła sznurkiem. Wierzch garnka przykrywamy metalową miską i włączamy palnik.
GOTUJEMY PĄCZKI NA PARZE
Wyjmujemy pączki z piekarnika i przekładamy je na garnek z gotującą się wodą. Przykrywamy metalową miską i parujemy pączki ok. 5 minut.
PRZYGOTOWUJEMY LUKIER
Do miski przekładamy krem kokosowy, dodajemy pozostałe składniki i wszystko dokładnie mieszamy.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3983,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
663,9 kcal
Tłuszcz
38,7 g
Węglowodany
69 g
Błonnik
5,1 g
Białko
10,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasteczka marchewkowo-bananowe
Doskonałe ciasteczka na drugie śniadanie! Łatwe, szybkie w wykonaniu. Można je chrupać na przerwie w szkole!

Gniazdka z bułek ze szparagami i jajkiem
Idealne połączenie smaków i składników, czyli gniazdka z pełnoziarnistych bułek wypełnione szparagowym farszem i zapiekane z jajkiem. Idealne na śniadanie, lunch i kolację. Spróbuj!

Pajęcze muffiny według Lempiank
Wspaniałe muffiny z kawałkami białej czekolady i orzechów laskowych, które dzięki pajęczym dekoracjom będą idealną słodką przekąską na Halloween. Czy odważysz się ich spróbować?
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Rolada serowa — z kurczakiem i pieczarkami
Szukasz efektownego dania, które zachwyci gości i jednocześnie jest proste do przygotowania? Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami to idealna propozycja – połączenie delikatnego mięsa, soczystych pieczarek zawiniętych w ciasto z żółtego sera tworzy harmonijną kompozycję smaków. Odkryj nasz przepis!

ROZGRZEWAJĄCY KOMPOT RABARBAROWO-TRUSKAWKOWY
Rozgrzewający kompot z rabarbarem i truskawkami z dodatkiem aromatycznych przypraw – goździków, kardamonu i imbiru. Wypróbuj przepis Pawła Małeckiego!

Crème brûlée z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem
Nie bój się urozmaicania klasyki. Spróbuj crème brûlée w zupełnie nowym wydaniu – z trawą cytrynową, wiśniami i imbirem!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegetariańskie kofty z soczewicy
Kto powiedział, że pyszne danie z grilla to musi być mięso? Na pewno nie Kinga! Koniecznie wypróbuj jej najnowszy przepis na wegańskie kofty podawane na chlebkach naan.

Risotto z kurczakiem
właśnie tam powstało połączenie kremowego ryżu, soczystego kurczaka, wytrawnego wina,

Kaszotto ze szparagami, groszkiem cukrowym i krewetkami
Smaki i aromaty warzyw, bulionu oraz wytrawnego wina łączą się w pysznym kaszotto Darii. Jeśli lubisz krewetki, pokochasz ten przepis!