Cordon bleu po hiszpańsku z sałatką • przepis • składniki • przygotowanie
Cordon bleu inspirowany kuchnią hiszpańską czyli roladki z piersi kurczaka z serem manchego i salami chorizo, podawane ze smakowitą sałatką.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ FOLIĘ SPOŻYWCZĄ
tłuczek pędzelek mikser naczynie żaroodporne piekarnik rozgrzany do 200°C (góra/dół) Cordon Bleu Umyte i osuszone piersi kurczaka rozbijamy za pomocą tłuczka między płatami folii spożywczej.
SER MANCHEGO OBIERAMY
ze skórki i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm.
ROZBITE PIERSI KURCZAKA
doprawiamy solą i pieprzem, następnie na każdą pierś kładziemy po 2 plasterki sera manchego, po 3-4 plasterki salami chorizo i za pomocą folii spożywczej rolujemy (muszą powstać nam roladki). NA PATELNI ROZPUSZCZAMY: masło.
PŁATKI KUKURYDZIANE ROZDRABNIAMY
za pomocą miksera (kawałki płatków powinny być jeszcze widoczne).
ROLADKI DOPRAWIAMY Z
wierzchu solą i pieprzem, następnie przekładamy do naczynia z pokruszonymi płatkami i za pomocą pędzelka smarujemy je rozpuszczonym masłem, jednocześnie obtaczając je w płatkach.
CORDON BLEU UKŁADAMY
w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C (góra/dół) na 25-30 minut.
SOS NA PATELNI
rozgrzewamy niewielką ilość oliwy z oliwek, dodajemy pieczarki pokrojone w półtalarki, doprawiamy je solą i smażymy do momentu, aż puszczą wodę.
DODAJEMY 2 ZĄBKI
czosnku, posiekane, chwilkę smażymy, zalewamy białym winem i śmietaną.
DODAJEMY CURRY,
mieszamy.
GOTUJEMY DO MOMENTU,
aż sos się zredukuje.
DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem. ODSTAWIAMY.
SAŁATKA KOPER WŁOSKI
siekamy, gotujemy chwilę we wrzącej wodzie, następnie odcedzamy i hartujemy w misce z lodem.
WINEGRET
SOK Z: 1/2 limonki, 1 łyżeczka musztardy dijon, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oliwy z oliwek mieszamy za pomocą trzepaczki.
KOPER WŁOSKI MACZAMY
w winegrecie, przekładamy do miski.
DODAJEMY WYKROJONE SEGMENTY
pomarańczy i posiekaną kolendrę.
CAŁOŚĆ MIESZAMY. DOPRAWIAMY SOLĄ I
pieprzem.
CORDON BLEU WYCIĄGAMY
z piekarnika.
NA TALERZ WYKŁADAMY
sos oraz pokrojone mięso.
DEKORUJEMY KOLENDRĄ.
SAŁATKĘ WKŁADAMY DO
małych miseczek.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4402,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1100,7 kcal
Tłuszcz
70,4 g
Węglowodany
48,6 g
Błonnik
64,3 g
Białko
64,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Nuggetsy z kurczaka
Domowe nuggetsy z kurczaka? To świetny sposób na dobry i jakościowy obiad, który swoim smakiem nie odbiega od gotowych dań z restauracji typu fast food, ale jego jakość jest znacznie lepsza. Chcesz wiedzieć, jak przyrządzić chrupiące nuggetsy z kurczaka, które zachwycą wszystkich domowników? Poznaj nasz sposób na te soczyste kawałki mięsa w chrupiącej panierce!

Magdalenki na 2 sposoby
Pod jedną nazwą kryją się dwa rodzaje ciasteczek popularnych w dwóch różnych krajach. Wypróbuj przepis na magdalenki w stylu francuskim oraz hiszpańskim i zabierz je ze sobą na piknik!

Wegetariańska naan pizza
Pyszne chlebki naan podane w formie pizzy wegetariańskiej: z delikatną cukinią, kukurydzą, pomidorami i mozzarellą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

New York rolls
Rollsy inspirowane przepisem prosto z Nowego Jorku, czyli zawijasy z ciasta francuskiego nadziewane dwoma różnymi kremami. Spróbuj odtworzyć ten popularny na całym świecie smakołyk w domu!

Pieczony łosoś z piekarnika z sałatką chlebową
Staropolski sposób na łososia, czyli ryba o słodko-kwaśnym smaku, oryginalna sałatka i dopełniająca całość piwna polewka.

Dżem wiśniowy z imbirem i rumem
Pyszna propozycja do świeżego pieczywa lub rozgrzewający słodki dodatek do herbaty lub ciast w sam raz na zimowe dni.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Zupa fasolowa tradycyjna
Jaka jest najlepsza zupa na sezon jesienno-zimowy? Syta i rozgrzewająca! Taka właśnie jest nasza tradycyjna zupa fasolowa. Zapoznaj się z przepisem, który udowadnia, że biała fasola to bardzo atrakcyjny składnik dań, w tym właśnie tej zupy!

Pyzy ziemniaczane
Ziemniaczane pyzy to świetny dodatek do wielu dań. Zobacz, jak je przygotować!

Pieczarki faszerowane brązowym ryżem i serem camembert
Pieczarki portobello doskonale nadają się do faszerowania – spróbuj ich w połączeniu z brązowym ryżem, warzywami i serem camembert.