Migdałowy tort weselny z truskawkami • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz pomysłu na tort weselny? Spróbuj migdałowego z kremem maślanym i mnóstwem świeżych truskawek!

Czas przygotowania
360 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 50
Poziom trudności
trudny
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY DOLNE CIASTO
Migdały drobno mielimy. Jajka rozbijamy i oddzielamy żółtka od białek. Białko ubijamy z solą na sztywno. Żółtka, cukier, cukier wanilinowy i olej mieszamy, aż cukier się rozpuści. Łączymy mąkę, migdały i proszek, dodajemy mleko i krótko mieszamy. Dodajemy ubite białka i ponownie mieszamy. Ciasto przelewamy do natłuszczonej formy 30 x 30 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez ok. 50 minut, aż do zarumienienia. Wyjmujemy, studzimy i wyciągamy z formy.
PIECZEMY GÓRNE CIASTO
Górne ciasto przygotowujemy w ten sam sposób co dolne. Przelewamy do natłuszczonej, mniejszej formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170°C przez 45-50 minut. Studzimy i wyjmujemy z formy.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ BUDYNIOWĄ
Łączymy 200 ml mleka z 50 g cukru i 3 opakowaniami budyniu. Kruszymy 200 g masy marcepanowej i miksujemy z 800 ml mleka, a następnie zagotowujemy. Dodajemy rozrobiony budyń i zagotowujemy całość, mieszając, aż zgęstnieje. Przelewamy do miski, natychmiast przykrywamy wierzch folią spożywczą i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Procedurę powtarzamy jeszcze dwa razy z pozostałą ilością składników.
PRZYGOTOWUJEMY KREM MAŚLANY
375 g masła w temperaturze pokojowej i 175 g cukru pudru ubijamy z połową ekstraktu migdałowego na gęsty, jasny krem. Dodajemy łyżkami połowę całkowicie schłodzonej masy budyniowej i ubijamy. Resztę masła, cukier puder i ekstrakt migdałowy również ubijamy i dodajemy pozostałą część masy budyniowej. Jedną czwartą kremu odkładamy.
SMARUJEMY TORT KREMEM
Truskawki oczyszczamy i kroimy w cienkie plasterki, kawałki z krawędzi odkładamy na bok. Każde ciasto kroimy na dwie części. Duży, dolny spód przekładamy na dużą paterę lub deskę. Smarujemy 6 łyżkami kremu na maśle. Przykrywamy drugą połową i smarujemy dookoła kremem na maśle. Proces powtarzamy z mniejszym ciastem, a następnie układamy je na środku dużego ciasta (najlepiej robić to we dwoje).
DEKORUJEMY TORT
Plasterki truskawek układamy jeden obok drugiego dookoła krawędzi obu ciast. Odłożony krem przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdy i wyciskamy duże kleksy wokół górnej krawędzi dolnego ciasta. Wierzch górnego ciasta obkładamy plasterkami truskawek, tak aby na siebie nachodziły. Następnie ponownie wyciskamy kleksy kremu wokół krawędzi. Z reszty kremu wyciskamy na truskawkach serce lub inicjały pary młodej i dekorujemy małymi płatkami kwiatów. Do tortu podajemy pozostałe truskawki, również odłożone kawałki odkrojone z brzegów.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
25920 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
518,4 kcal
Tłuszcz
31,7 g
Węglowodany
53,7 g
Błonnik
6,4 g
Białko
6,4 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Szarlotka z jabłek i gruszek na kruchym orzechowym cieście
Jak upiec pyszną szarlotkę? To proste. Wystarczy skorzystać z naszego przepisu i cieszyć się jej smakiem. Idealne połączenie kruchego orzechowego ciasta, bezy, jabłek i gruszek sprawi, że przygotujesz wyśmienitą szarlotkę. Dzięki pomocy termorobota MC Smart zrobisz to sprawnie i szybko!

Ciasto czekoladowa chmura
Obłędnie delikatne, kruche i wyjątkowe ciasto o głębokim smaku czekolady. Przygotujesz je bez mąki, z wykorzystaniem kilku prostych składników. Słodycz idealna!

Coq au vin – kurczak duszony w winie
Potrawka z kurczaka we francuskim stylu? Taki jest coq au vin, czyli kurczak duszony w czerwonym winie. Aromatyczny sos z dodatkiem pieczarek, marchewki i pomidorów skusi każdego. Sprawdź przepis Karola i przygotuj wspaniałą ucztę!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pieczona karkówka z piekarnika - na dziko
Skorzystaj z przepisu Karola i przyrządź pyszną pieczoną karkówkę, która z pewnością zasmakuje Twojej rodzinie.

Ciasto michałek
Czy kiedykolwiek marzyłeś, żeby ulubione cukierki zamienić w ciasto? Ciasto michałek to spełnienie tych słodkich pragnień – intensywnie czekoladowe, z dodatkiem kawałków słynnych polskich pralinek, które nadają mu wyjątkowy smak i konsystencję. To doskonały wybór na każdą okazję, a jego przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać!

Sernik z mlekiem skondensowanym
Sernik z mlekiem skondensowanym to wyjątkowo kremowy i aksamitny deser, którego koniecznie powinieneś spróbować! To idealna propozycja dla wszystkich miłośników serników, którzy szukają czegoś niecodziennego. Spróbuj sernika z naszego przepisu i zakochaj się w jego smaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Babeczki z jabłkami w kształcie róży
Doskonały przepis na deser zarówno dla dzieci, jak i dorosłych – babeczki z nadzieniem jabłkowym w kształcie efektownych róż!

Uda confit i soczysta pierś z kremowym purée ziemniaczanym i sosem z glazurowanej szalotki
Przepyszna kaczka w dwóch odsłonach. Połączenie drobiu, aromatycznego sosu i delikatnego purée, które zachwyci każdego!

Ravioli z surimi i olejem porowym
Czy z paluszków surimi da się przygotować wykwintne danie restauracyjne! Orson udowadnia, że tak! Spróbuj ravioli z farszem z surimi z dodatkiem oleju porowego.