Lodowy trifle jeżynowo-bananowy • przepis • składniki • przygotowanie
Wyborny deser lodowy z bitą śmietaną łączący różnorodność smaków: słodką nutę banana oraz cierpki smak jeżyn.

Czas przygotowania
55 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 8
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
ZAGNIATAMY Z 75
g brązowego cukru, płatkami owsianymi i mąką, a następnie rozpłaszczamy na grubość ok.
0,5 CM NA
blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
PIECZEMY W ROZGRZANYM
piekarniku w temperaturze 170°C przez 20 minut, aż będzie chrupiące.
STUDZIMY NA BLASZE,
a następnie łamiemy na duże kawałki i umieszczamy w dużej, płaskiej misce.
SKRAPIAMY SOKIEM. JEŻYNY PRZEBIERAMY I
myjemy.
BANANA OBIERAMY, KROIMY
w cienkie plasterki.
OBA SKŁADNIKI MIESZAMY
z pozostałym cukrem i rozkładamy na chrupiącej warstwie.
WKŁADAMY CO NAJMNIEJ
na 1 godzinę do lodówki.
MIGDAŁY GRUBO SIEKAMY
i podsmażamy na patelni bez dodatku tłuszczu, studzimy.
PRZED PODANIEM ŚMIETANKĘ
ubijamy na sztywno i przekładamy do woreczka do wyciskania z końcówką w kształcie gwiazdy.
NA OWOCACH UKŁADAMY
kulki lodów, pomiędzy nimi wyciskamy rozetki ze śmietany i podajemy posypane migdałami.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4042,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
336,9 kcal
Tłuszcz
21 g
Węglowodany
33,9 g
Błonnik
4,8 g
Białko
4,8 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Zawijane tortille na patyku
Szybka w przygotowaniu i pyszna przekąska, które świetnie sprawdzi się na każdej imprezie. Przygotuj zawijane tortille na patykach i odkryj przed swoimi gośćmi nowy sposób na szaszłyki.

Wegańskie kofty z grilla
Pyszne wegańskie kofty w stylu greckim, czyli specjalnie formowane kotleciki grillowane na szpikulcu. Idealne jako obiad lub dodatek do sałatek.

Grillowane grzanki z serem
Dzieci też mogą polubić dania z grilla, gdy przygotujesz dla nich pyszne grzanki z mozzarellą.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Trifle z kremem stracciatella i śliwkami w czerwonym winie
Klasyczny i niezwykle prosty w przygotowaniu deser, czyli trifle, ze śliwkami gotowanymi w czerwonym winie. Dzięki wykorzystaniu kremu stracciatella i ciasteczek cantuccini nabiera prawdziwie włoskiego charakteru.

Pieczona cukinia z dressingiem z pepperoni
Wypróbuj przepis na sałatkę z pieczonej cukinii z ostrym dressingiem, pomarańczami, oliwkami i serem feta!

Śniadaniowa granola
Zobacz, jak przygotować domową granolę, która zachowa świeżość nawet przez kilka tygodni! Z dodatkiem pysznych owoców i jogurtu jest doskonała na śniadanie!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krokiety z szynką serrano
Krokiety z szynką serrano to jedne z najbardziej typowych tapas w Hiszpanii. Wypróbuj ten przepis i wprowadź hiszpańskie klimaty do swojej kuchni.

Penne z wegetariańskim bolognese
Bolognese z mnóstwem warzyw, pełnych słońca pomidorów i aromatycznych przypraw. Bez mięsa smakuje równie wyśmienicie.

Keftedes, czyli pulpeciki po grecku
Mniej znana strona greckiej kuchni. Wypróbuj przepis na pyszne pulpeciki z soczystych pomidorów i mielonego mięsa.