Carbonara z boczkiem • przepis • składniki • przygotowanie
Jest i on! Makaron carbonara z małą modyfikacją na rzecz polskich warunków, czyli zamianą guanciale na boczek. To pyszne danie, które zachwyci nawet największych tradycjonalistów.

Czas przygotowania
25 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
SMAŻYMY BOCZEK
Od boczku odkrawamy część tłuszczu, a sam boczek kroimy w drobną kostkę. Następnie smażymy go na suchej i rozgrzanej patelni, aż nabierze złotego koloru i będzie chrupiący. Całość delikatnie studzimy, z patelni zdejmujemy dwie łyżki podsmażonego boczku, który wykorzystamy do dekoracji.
GOTUJEMY MAKARON
Makaron gotujemy w mocno osolonej wodzie ok. 2 minut mniej, niż wskazują instrukcje na opakowaniu, aby był al dente. Zachowujemy ok.0,33 szklanki wody po gotowaniu.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Żółtka mieszamy z pieprzem. Następnie dodajemy do nich lekko przestudzony tłuszcz ze smażenia boczku. Sery ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy je do jajek wymieszanych z tłuszczem i całość dokładnie mieszamy. Następnie do masy dolewamy odrobinę wody i całość dokładnie mieszamy.
ŁĄCZYMY SOS Z MAKARONEM
Na patelnię z podsmażonym boczkiem dodajemy gorący makaron i sos, całość dokładnie mieszamy. W razie potrzeby dolewamy więcej wody, aby sos miał odpowiednią konsystencję.
PODAJEMY DANIE
Makaron przekładamy na talerze, oprószamy serem pecorino i odłożonym wcześniej podsmażonym boczkiem.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2243,7 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
1121,9 kcal
Tłuszcz
70,9 g
Węglowodany
74,8 g
Błonnik
0 g
Białko
43,7 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Sałatka z cukinią, kaszą bulgur i serem kozim
Sałatka pełna aromatów i witamin. To połączenie zaskoczy każdego z was!

Włoskie pierożki balanzoni
Rozsmakuj się we włoskich pierożkach balanzoni. Delikatne ciasto, farsz z mortadelą i pistacjami, aromatyczna oliwa i ser pecorino romano to wyjątkowo pyszne połączenie.

Pasta z bakłażana i marchewki
Wypróbuj prosty i szybki w wykonaniu przepis na pastę z bakłażana i marchewki. To świetna propozycja pasty kanapkowej!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Placki z cukinii z wędzonym boczkiem
Oryginalny pomysł na lekki obiad dla całej rodziny – smakowite placuszki z cukinii z kawałkami podsmażanego boczku.

Sałatka pieczarkowa – przepis
Sałatka z pieczarkami to doskonały sposób na urozmaicenie codziennej diety i na wprowadzenie do niej niecodziennych składników. W tym artykule zdradzimy Ci przepis na genialną sałatkę z pieczarkami, która jest równie dobra co klasyczna, świąteczna sałatka jarzynowa. Połączenie jędrnych pieczarek z kukurydzą, fasolą, jajkiem i sosem majonezowo-musztardowym to prawdziwa poezja smaków.

Łosoś pieczony na ogniu z surówką z czerwonej kapusty
Jak przygotować łososia? Jest naprawdę wiele przepisów, ale ten jest naprawdę wyjątkowy! Łosoś pieczony koło ogniska, w aromatycznej marynacie i podany z surówką z czerwonej kapusty. Musicie tego spróbować na kolejnym biwaku!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Krem marchewkowy z chipsami z buraka
Wyjątkowo ostry krem marchewkowy podany z chipsami z buraka i aromatyczną kolendrą. Wykorzystaj termorobota MC Smart i przekonaj się, jak proste może być gotowanie.

Kompot zimowy
Pełen owoców, żurawiny i aromatycznych przypraw kompot zimowy rozgrzeje każdego w chłodne dni. Zobacz, jak łatwo przygotować ten pyszny i bogaty w witaminy napój. Skorzystaj z naszego przepisu, który idealnie wpisuje się w zimowy klimat.

Burrata z pesto z rukoli
Siostra mozzarelli – burrata – w odsłonie z pesto z rukoli i prażonej cebuli. Podaj ją koniecznie z aromatycznymi grzankami!