Spaghetti z kurczakiem i serem Grana Padano • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak to klasyk? Nic z tych rzeczy, jeszcze nie wszystko na jego temat zostało powiedziane! Ten przepis to nowe spojrzenie, które na pewno przypadnie Ci do gustu!

Czas przygotowania
45 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKĘ
⅓ sera ścieramy do garnka na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajka i delikatnie mieszamy.
PANIERUJEMY KURCZAKA
1 dużą łyżkę mąki przesypujemy na talerz. Kurczaka kroimy po skosie w cienkie plastry o grubości ok.1-1,5 cm. Doprawiamy pieprzem z obu stron i odkładamy na talerz.
GOTUJEMY MAKARON
Olej rozgrzewamy na patelni, na małym ogniu, tak aby nabrał odpowiedniej temperatury. Makaron gotujemy w garnku do uzyskania miękkości i odcedzamy przez sitko do miski tak, aby zachować wodę po gotowaniu. Ciepły makaron polewamy 1 łyżką oliwy. Mieszamy i odstawiamy.
SMAŻYMY KURCZAKA
Kurczaka panierujemy w pozostałej mące, a następnie w jajku z serem. Smażymy na patelni na małym ogniu po 3-5 minut z każdej strony, do momentu uzyskania złotego koloru. Przekładamy na talerz.
PRZYGOTOWUJEMY SOS
Kapary przekładamy do miski. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki. Anchois drobno kroimy. Oliwki przekrawamy na pół. Suszone pomidory kroimy na grube kawałki.
PODAJEMY KURCZAKA
Kawałki kurczaka układamy w okrąg na brzegach talerza. Na środku układamy makaron z sosem. Mozzarellę kroimy w plasterki i układamy na kurczaku. Makaron skrapiamy pozostałą oliwą.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3092,0 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
773,0 kcal
Tłuszcz
42,7 g
Węglowodany
49,1 g
Błonnik
48,9 g
Białko
48,9 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Minibezy wielkanocne z kremem mango
Lekkie i chrupiące bezy w połączeniu z delikatnym kremem mango idealnie odnajdą się na każdym wielkanocnym stole. Takie nie za słodkie!

Kanapka zielenina z grilla
Grillowane warzywa w duecie z puszystym pieczywem, a do tego świeże oregano i oliwa z oliwek. To kanapka na każdą okazję!

Gnocchi z gorgonzolą
Gnocchi z gorgonzolą to proste w przygotowaniu i pełne wyśmienitego smaku danie. Idealne dla tych, którzy nie lubią czekać za długo na smakowity efekt. Gnocchi, ser gorgonzola i warzywa to naprawdę świetne połączenie. Sprawdź, jakie to pyszne!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Beza migdałowa z truskawkami i bitą śmietaną
Uwielbiasz bezy? Musisz wypróbować ten przepis! Beza z prażonymi migdałami, bitą śmietaną i świeżymi truskawkami to idealny deser na wyjątkowe okazje i nie tylko.

Placuszki z jajkiem i dymką
Puszyste placuszki na bazie maślanki z jajkiem na twardo i świeżą dymką to prosta w przygotowaniu przekąska. Są lekkie i aromatyczne, dzięki czemu sprawdzą się idealne jako dodatek do dań oraz drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Łosoś z kaparami i sosem musztardowym
Obiad w 30 minut? Sięgnij po pyszny przepis na łososia dla zapracowanych!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegańska zupa z ciecierzycy
Prosta zupa z ciecierzycy z nutą wina i rozmarynu to doskonały pomysł na pyszny i aromatyczny wegański obiad.

Tarta z kremem katalońskim
Kruche ciasto ze słodkim, śmietankowo-czekoladowym kremem. Smakowity wypiek inspirowany tradycyjnym hiszpańskim deserem.

Jajka faszerowane pastą z kawioru
Pyszna przekąska na przyjęcie – jajka faszerowane wyśmienitą pastą z kawioru, podane z gałązką koperku i pieczywem.