Sylwestrowa pasta z pieczonego bakłażana i krokiety ziemniaczane • przepis • składniki • przygotowanie
Szukasz szybkiej i prostej przekąski na sylwestra? Przygotuj chrupiące ziemniaczane krokiety i podaj je z pastą z pieczonego bakłażana. Niech poczęstują się wszyscy goście!

Czas przygotowania
120 min
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PIECZEMY BAKŁAŻANY
Bakłażany przekrawamy na pół, końcówki odcinamy. Miąższ nacinamy w kratkę, tak by nie przeciąć skórki. Oprószamy 1 szczyptą soli, skrapiamy dużą ilością oliwy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
PRZYGOTOWUJEMY PASTĘ
Miąższ bakłażanów łączymy w naczyniu blendera z pastą z orzeszków ziemnych, czosnkiem, pieprzem, sokiem z cytryny i suszonymi pomidorami. Blendujemy na gładką, jednolitą masę.
PODAJEMY PASTĘ
Pastę podajemy w miseczce. Dekorujemy czosnkiem pokrojonym w plasterki i polewamy z wierzchu olejem po suszonych pomidorach.
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ
NA KROKIETY
PRZYGOTOWUJEMY MASĘ NA KROKIETY
Purée ziemniaczane łączymy w misce z roztrzepanym jajkiem. Dodajemy odsączone i drobno posiekane kapary, posiekany szczypiorek i łososia pokrojonego w drobną kostkę. Dokładnie mieszamy, by rozprowadzić składniki w masie.
PANIERUJEMY I SMAŻYMY KROKIETY
Mąkę kukurydzianą przesypujemy na blat i układamy na niej masę ziemniaczaną, tworząc rulonik. Rulonik wałkujemy, by w całości obtoczyć go w mące.
PODAJEMY KROKIETY
Usmażone krokiety wyławiamy za pomocą łyżki cedzakowej i odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z pastą z bakłażana.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
4113,6 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
4113,6 kcal
Tłuszcz
315 g
Węglowodany
284,6 g
Błonnik
42,9 g
Białko
64,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto orzechowe z jabłkami i śliwkami
Jabłka i śliwki smakują najlepiej jesienią - przygotuj z nich smaczne ciasto z orzechową nutą.

Jagodowe mascarpone
Delikatny deser łączący smak jagód z kremowym serkiem. Podany w wysokich pucharkach i ozdobiony owocami oczaruje gości!

Placek z rabarbarem
Gdy sezon na rabarbar w pełni – wykorzystaj nasz przepis na placek z rabarbarem!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Czekoladowy pudding z croissantów
Słodkie maślane rogaliki w nietypowej odsłonie to pomysł na pyszne śniadanie. Z nim rozpoczniesz dobrze każdy dzień!

Kotlet de volaille z masłem pieprzowym
Idealny de volaille to chrupiąca panierka na zewnątrz i płynne masło w środku – właśnie taki kotlet przygotujesz dzięki przepisowi Karola. To pyszny pomysł na klasyczny, rodzinny obiad!

Chatka Puchatka — ciasto bez pieczenia
Chatka Puchatka, znana również jako Chatka Baby Jagi, to kultowe ciasto bez pieczenia, które było niezwykle popularne w czasach PRL-u. Ciasto zachwyca swoim pysznym smakiem, prostotą przygotowania oraz charakterystycznym kształtem przypominającym domek. Jak je zrobić? Przekonajcie się sami!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Chili con carne z wędzonym boczkiem
Znakomite mięso, charakterne chili i kilka sekretnych składników – oto podstawa sycącego chili con carne według przepisu Karola. Rozgrzej się nim w chłodne, jesienne dni!

Czekoladowe nicecream
Banany, awokado, kakao i syrop klonowy – to połączenie tworzy świetną przekąskę, która doskonale sprawdzi się kiedy masz ochotę na coś słodkiego.

Wolno grillowane żeberka BBQ
Nagrodą za cierpliwość będzie świetny smak! Wolno grillowane żeberka BBQ wg przepisu Karola Okrasy zostaną gwiazdą każdej imprezy przy grillu!