Kurczak tikka masala • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak tikka masala to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni indyjskiej, które znaleźć można w dosłownie każdej restauracji serwującej kuchnię Indii. Aromatyczne przyprawy, kremowy sos pomidorowy i soczyste kawałki kurczaka tworzą danie pełne głębi. Poznaj nasz przepis!

Czas przygotowania
115 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 2
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTOWUJEMY KURCZAKA
Kurczaka myjemy i osuszamy. Potem kroimy go w kostkę o wielkości ok. 2,5 cm i wkładamy do miski. Zalewamy go jogurtem i oliwą.
DODAJEMY RESZTĘ PRZYPRAW DO MARYNATY
Do kurczaka w jogurcie dodajemy wszystkie przyprawy. Czosnek obieramy z łupiny i drobno siekamy, a potem dorzucamy do przypraw. Papryczkę także drobno siekamy i dodajemy do miski. Na sam koniec wyciskamy sok z limonki i wszystko dokładnie mieszamy. Nakrywamy miskę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.
PODSMAŻAMY KURCZAKA
Wyciągamy kurczaka z lodówki. Nadmiar marynaty zdejmujemy ręcznikiem papierowym. Rozgrzewamy patelnię grillową, a potem obsmażamy na niej kurczaka na średnim ogniu z każdej strony przez 2-3 minuty. Usmażonego kurczaka przekładamy do umytej miski po marynacie.
PODSMAŻAMY CEBULĘ I CZOSNEK
Czosnek oraz cebulę obieramy z łupiny, siekamy i wrzucamy na roztopione w garnku masło. Podsmażamy przez 3-4 minuty, aż cebula się zeszkli.
DODAJEMY POMIDORY I RESZTĘ PRZYPRAW
Do garnka wlewamy pomidory i lekko mieszamy. Dodajemy także wszystkie przyprawy oraz ocet. Mieszamy i gotujemy przez 2 minuty, a potem zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 10 minut, co kilka minut mieszając sos.
DODAJEMY KURCZAKA
Do gotującego się sosu dodajemy podsmażonego kurczaka. Mieszamy wszystko i gotujemy przez kolejne 10 minut, tym razem pod przykryciem. Pod koniec dodajemy śmietanę i mieszamy. Gotujemy jeszcze przez minutę i ściągamy z kuchenki.
PODAJEMY KURCZAKA TIKKA MASALA
Gotowego kurczaka tikka masala podajemy w misce. Siekamy kolendrę i posypujemy nią kurczaka. Pyszne danie jest gotowe!
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1329,2 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
664,6 kcal
Tłuszcz
26,4 g
Węglowodany
31,9 g
Błonnik
7,2 g
Białko
49,3 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Curry z fasolką szparagową i mlekiem kokosowym (MCS)
Masz ochotę na pyszne, aromatyczne curry o pikantnym smaku? Koniecznie spróbuj naszego przepisu i udaj się w kulinarną podróż.

Korzenna zupa dyniowa ze świata magii i czarodziejów
Jesień rozkręciła się na dobre, a na Twojej przenośnej konsoli z Japonii masz grę wprost ze świata magii i czarodziejów? Jeśli tak, warto przygotować przepis na aromatyczną i korzenną zupę dyniową, dzięki której wczujesz się w klimat jeszcze bardziej.

Kaczka z jabłkami w sosie
Karol Okrasa wie, jak upiec kaczkę, aby była chrupiąca i delikatna! Spróbuj i Ty!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Kwaśnica — przepis na góralską zupę
Kwaśnica to jedno z najbardziej charakterystycznych dań kuchni góralskiej, które od wieków cieszy się niesłabnącą popularnością wśród mieszkańców górzystych terenów Polski. Ta wyjątkowa zupa o intensywnie kwaśnym smaku, przyrządzana na bazie kiszonej kapusty i sporej ilości mięsa potrafi rozkochać w sobie już od pierwszej łyżki!

Chili sin carne z mięsem wegańskim
Klasyka kuchni inspirowanej Meksykiem i Teksasem w wegańskiej odsłonie! Wypróbuj przepis na chili sin carne z wegańskim mięsem i ciesz się smakiem jednej z najpopularniejszych potraw na świecie!

Pieczone gołąbki ziemniaczane z grzybami
Gołąbki z farszem z ziemniaków, kaszy i grzybów smakują wyśmienicie! Musisz ich spróbować!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Kurczak curry z ananasem
Soczyste kawałki piersi z kurczaka podsmażone ze słodkim ananasem i przyprawione curry, miodem oraz odrobiną imbiru.

Biszkopciki z galaretką malinową
Chrupiące biszkopciki, malinowa galaretka i polewa czekoladowa – zobacz, jak przygotować pyszny i efektowny deser!

Tarta cytrynowa z jagodami
Do cytrynowych aromatów doskonale pasują słodkie jagody. Tarta z takim nadzieniem będzie przepyszna!