Krem borówkowy z karmelem • przepis • składniki • przygotowanie
Karmel i borówki? Świetne połączenie, które sprawdzi się, gdy mamy apetyt na unikalny deser. Smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 10
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
KARMELIZUJEMY CUKIER
Na suchej patelni karmelizujemy cukier na złoty kolor. Do foremek wlewamy po łyżce płynnego karmelu (należy przy tym uważać, gdyż karmel jest bardzo gorący).
PRZYGOTOWUJEMY KONFITURĘ Z BORÓWEK
Borówki z cukrem blendujemy na gładką masę. Przelewamy na patelnię i smażymy konfiturę tak długo, dopóki nadmiar płynu nie odparuje. Powinno zostać około 180 g konfitury. Studzimy.
PRZYGOTOWUJEMY KREM BORÓWKOWY
Śmietankę i mleko zagotowujemy. Dodajemy wcześniej przygotowaną konfiturę z borówek i połowę cukru. Blendujemy.
PIECZEMY KREM
Foremki układamy na blasze z rantem i umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 140°C. Na blachę wlewamy gorącą wodę do ½ wysokości foremek.
PODAJEMY KREM
Krem delikatnie wyjmujemy z foremek od razu na talerzyki. Podajemy z owocami leśnymi.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
2321 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
232,1 kcal
Tłuszcz
8,4 g
Węglowodany
34,2 g
Błonnik
6,2 g
Białko
6,2 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Ciasto o smaku coli
Cola i czekolada? Odważne połączenie! Paweł sięgnął po oba składniki, by przygotować dla Was wyjątkowe ciasto. Koniecznie sprawdźcie, jak smakuje!

Wigilijny barszcz czerwony z uszkami – przepis
Tradycyjna polska zupa z ręcznie lepionymi uszkami z delikatnego ciasta. Pyszny smak świąt, który możesz mieć na co dzień.

Kruche ciasto milionera z migdałami
Przed Wami bogate w pyszne składniki kruche ciasto milionera! Pyszne warstwy wypełnione karmelem, czekoladą i migdałami tworzą doskonałą propozycję dla smakoszy. Poznaj przepis i przygotuj to wyjątkowe ciasto.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tajine z kurczaka z figami
Pyszny pomysł na filety z piersi kurczaka – pożywne danie obiadowe wzbogacone o słodki smak fig, migdałów i rodzynek.

Ziemniak pieczony w łupinie z szybkim chilli
Ziemniaki doskonale nadają się do faszerowania. Spróbuj ich w połączeniu z pikantnym chili, z dodatkiem aromatycznego sera cheddar.

Lahmacun, czyli pizza w stylu tureckim
Pyszne, chrupiące ciasto z farszem z mięsa mielonego i pomidorów to danie, które będzie idealnym urozmaiceniem klasycznego grilla. Wypróbuj ten orientalny przepis przy najbliższej okazji!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Śniadaniowy chlebek marchewkowy
Wypróbuj przepis Karola na pyszny chlebek marchewkowy – doskonały zarówno na śniadanie, jaki i przekąskę do szkoły lub pracy!

Wegetariańskie maki sushi
Zrób własnoręcznie wegetariańskie sushi!

Łopatka wieprzowa w sosie chrzanowym
Spróbuj połączenia sosu chrzanowego z karmelizowanymi gruszkami. Doskonale podkreśla smak kruchej i rozpływającej się w ustach łopatki!