Wegańskie nuggetsy z surówką i roślinnym sosem „serowym” • przepis • składniki • przygotowanie
Rodzinny obiad, który zatrzyma przy stole na dłużej? Przygotuj warzywne nuggetsy w trzech idealnych panierkach z sałatką coleslaw i warzywnym sosem!

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 3
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
MIKSUJEMY SKŁADNIKI
Fasolę dokładnie odsączamy i przekładamy do misy blendera. Dodajemy różyczki brokułu, cebulę, słodką i wędzoną paprykę, musztardę, płatki owsiane i pieprz. Całość blendujemy na gładką, jednolitą masę.
PRZYGOTOWUJEMY PANIERKI
Napój sojowy przelewamy do miski. Dodajemy mąkę tortową i szczyptę soli. Całość mieszamy trzepaczką do jajek. Jeśli dodamy zbyt dużo mąki, uzupełniamy ciasto napojem sojowym tak, aby ciasto wyglądało jak gęsta śmietana.
FORMUJEMY I PANIERUJEMY NUGGETSY
Za pomocą łopatki silikonowej nabieramy uzyskaną masę, z której następnie formujemy niewielkie kawałki nuggetsów. Kotleciki zanurzamy w masie z napoju sojowego, a następnie obtaczamy w wybranej panierce.
SMAŻYMY NUGGETSY
Nuggetsy smażymy na złoty kolor z obu stron na patelni z dodatkiem oleju. Po usmażeniu przekładamy do odsączenia na papierowe ręczniki.
PRZYGOTOWUJEMY WARZYWA
Kapustę białą i czerwoną szatkujemy. Marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki za pomocą obieraczki do warzyw. Jabłko dokładnie myjemy i razem ze skórką kroimy w kostkę. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Cebulę dymkę siekamy drobno. Wszystkie warzywa mieszamy na jednym, głębokim talerzu.
DOPRAWIAMY SAŁATKĘ
W mniejszej miseczce mieszamy jogurt roślinny i wegański majonez. Doprawiamy sokiem z ½ cytryny. Częścią soku z pozostałej połówki cytryny skrapiamy warzywa. Majonez z jogurtem przekładamy na talerz z warzywami i dokładnie mieszamy. Dodajemy żurawiny.
PODSMAŻAMY CEBULĘ, CZOSNEK I BATAT
Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Oba składniki smażymy w garnku z dodatkiem oliwy przez ok. 2-3 minuty.
DODAJEMY POZOSTAŁE SKŁADNIKI
Dodajemy suszone pomidory, kurkumę, słodką i wędzoną paprykę, orzechy nerkowca. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3653,1 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
405,9 kcal
Tłuszcz
11,9 g
Węglowodany
65,9 g
Błonnik
14,1 g
Białko
14,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Chachumbar – indyjska sałatka z pomidorów i ogórków
Świeże warzywa pokrojone w kostkę i wymieszane z aromatycznym dressingiem na bazie kuminu rzymskiego oraz kolendry.

Domowy keczup
Do burgerów, do frytek, na kanapki! Domowy ketchup wg przepisu Karola smakuje doskonale z każdą przekąską, a co najważniejsze – dobrze znasz jego skład!

Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Twoje dzieci uwielbiają naleśniki? Zobacz, jak sprawić im frajdę i przygotować je w kolorze żółtym i zielonym, z farszem z piersi kurczaka i warzyw!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Zupa z pulpecikami z łososia
To doskonała propozycja dla najmłodszych, na którą z przyjemnością skuszą się także dorośli! Pełna aromatycznych warzyw, z dodatkiem genialnych pulpecików. Koniecznie przygotuj tę zupę dla swoich bliskich!

Frittata z makaronem i szparagami
Sycąca zapiekanka makaronowa ze szparagami i jajkiem. Zawsze tak samo smaczna – jako obiad, przekąska, a nawet śniadanie!

Ciasto korzenne z pomarańczową nutką
Łatwy w przygotowaniu, bardzo aromatyczny wypiek z suszonymi morelami i warstwą gęstego lukru. Rozpływa się w ustach!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Ciasto salceson z jabłkami
Salceson z jabłkami Kingi, to nie pomysł na wytrawną przekąskę, lecz szybkie i proste w przygotowaniu ciasto! Wypełnione dużą ilością jabłek i orzechów z pewnością zasmakuje wielbicielom słodyczy.

Sałatka z grillowanym bakłażanem
Bakłażan lubi grillowanie i świetnie pasuje do sałatek. Wykorzystaj wszystkie zalety tego warzywa, by przygotować świeżą i aromatyczną sałatkę z dressingiem na bazie tahini!

Rozgrzewające herbaty na 3 sposoby
Wypróbuj rozgrzewające herbaty, doskonałe na jesienne chłody!