Kurczak po toskańsku • przepis • składniki • przygotowanie
Kurczak po toskańsku to odzwierciedlające smak i historię samego regionu Toskanii. Oryginalny przepis jest dość minimalistyczny, dlatego doczekał się wielu smacznych modyfikacji. Przygotowaliśmy dla Was przepis na aromatyczny, kremowy sos na bazie śmietany, sera oraz ziół z dodatkiem pomidorów, szpinaku oraz soczystego kurczaka. Przygotuj to danie wraz z nami!

Czas przygotowania
85 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
KROIMY SKŁADNIKI
Cebulę i czosnek obierz i drobno pokrój, a następnie wrzuć do miseczki. Kurczaka oczyść i usuń z niego błonki, a potem przekrój pierś na pół, by stała się cieńsza.
SMAŻYMY KURCZAKA
Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i rozpuść masło, a potem podsmaż na niej kurczaka. Mięso dopraw na patelni 1 g soli, 0,5 g pieprzu, 0,5 g oregano, 0,5 g rozmarynu i 0,5 g tymianku. Pierś powinna smażyć się z każdej strony do momentu, aż nabierze złotego koloru.
KROIMY POMIDORY
W czasie, gdy kurczak się smaży, umyj deskę, a potem pokrój na niej pomidory w cienkie paski.
SMAŻYMY RESZTĘ SKŁADNIKÓW
Na patelnię dodaj czosnek oraz cebulę i wymieszaj z kurczakiem. Gdy warzywa zaczną robić się szkliste, dodaj suszone pomidory i ponownie zamieszaj. Po 4-5 minutach podlej całość winem i zamieszaj.
BUDUJEMY SOS
Gdy wino zacznie się redukować, powoli dodaj do niego bulion. Całość zamieszaj i gotuj przez 4 minuty. Dodaj resztę przypraw i ziół.
HARTUJEMY ŚMIETANĘ
Do kubka wlej śmietankę, a następnie nabierz łyżką sos z patelni i dodaj do kubka. Całość zamieszaj. Czynność powtórz kilkakrotnie, cały czas mieszając.
DODAJEMY ŚMIETANĘ
Dodaj śmietanę do składników gotujących się na patelni i zamieszaj. Pozwól jej się gotować przez 10 minut, co jakiś czas mieszając.
DODAJEMY SER I SZPINAK
Zetrzyj parmezan na tarce wprost do gotującego się sosu i zamieszaj. Po chwili dodaj także mascarpone i ponownie zamieszaj. Na sam koniec dodaj także szpinak i ponownie zamieszaj.
WYKAŃCZAMY DANIE
Po dodaniu sera lekko zmniejsz ogień pod patelnią i przykryj pokrywką. Całość powinna dusić się przez 15-20 minut, aż sos stanie się gęsty.
SERWUJEMY DANIE
Gotowe danie przełóż na głębokie talerze i serwuj w towarzystwie ulubionego makaronu, pieczywa lub dzikiego ryżu.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
3053,8 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
763,4 kcal
Tłuszcz
31,6 g
Węglowodany
23,3 g
Błonnik
5 g
Białko
55,5 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gnocchi z burakiem
Kluseczki w włoskim stylu – kuzynki polskich kopytek – dzięki przepisowi Kingi rumienią się od buraka! Spróbuj, jak smakuje buraczane gnocchi z dodatkiem rukoli i orzeszków pinii!

Piersi kaczki z sosem czekoladowym i z zapiekanką z kozim serem
Lubisz nieoczywiste połączenia? Wypróbuj wyrafinowany przepis na piersi kaczki z aksamitnym czekoladowym sosem.

Pizza śniadaniowa na słodko
Słodka pizza śniadaniowa, czyli granola w wyjątkowej odsłonie! Duża liczba świeżych owoców i krótki czas przygotowania to idealne połączenie na rodzinne śniadanie. Sprawdź, jakie to proste!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Pollo con pimiento (pieczony kurczak z papryką i warzywami)
Soczysty kurczak z pieczonymi warzywami będzie doskonałym pomysłem na rodzinny obiad!

Tort piernikowy z konfiturą pomarańczową
Na wigilijnym stole panuje elegancka atmosfera - świetnie się w nią wpisze doskonały w smaku tort piernikowy przełożony konfiturą z pomarańczy!

Śledź świeży pieczony
Śledź w nowej odsłonie – marynowany w ziołach, a następnie upieczony i podany z ciemnym pieczywem oraz świeżą sałatą.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Tagliatelle z sosem alfredo
Klasyczny sos alfredo zyskuje na smaku dzięki kilku sekretnym składnikom wybranym przez Karola! Wypróbuj przepis i przygotuj uczę w stylu włoskim dla siebie i bliskich!

Ciasto z morelami i suszoną żurawiną
Łatwe i szybkie w przygotowaniu ciasto z owocami według przepisu mistrza Pawła Małeckiego.

Wegańskie ciasto z rabarbarem
Lubisz rabarbar? Musisz więc spróbować tego prostego i spektakularnego ze względu na smak ciasta. Jest idealne nie tylko dla fanów kuchni wegańskiej!