Gulasz wołowy • przepis • składniki • przygotowanie
Z najlepszego mięsa wołowego powstaje najlepszy gulasz! Niech kuchnia wypełni się aromatem tego sycącego dania, które z pewnością trafi na Twoją listę ulubionych.

Czas przygotowania
180 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
łatwy
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYPRAWIAMY WOŁOWINĘ
Przyprawy (poza solą i czarnym pieprzem) mieszamy w miseczce. Wołowinę kroimy w kostkę o boku ok. 3 cm, obtaczamy w przyprawach, odstawiamy na kilkanaście minut.
KROIMY GRZYBY I WARZYWA
Grzyby suszone opłukujemy dokładnie. Marchewkę obieramy i kroimy na ok. 1 cm kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Ząbki czosnku przekrawamy na pół.
SMAŻYMY SKŁADNIKI GULASZU
Boczek kroimy w kostkę. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż będzie rumiany. Przekładamy łyżką cedzakową do większego garnka z grubym dnem. Na tłuszczu po boczku wykładamy partiami wołowinę w przyprawach i smażymy z każdej strony.
GOTUJEMY GULASZ
Wlewamy gorący bulion i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień i gotuj przez 1 i ½ godziny pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby, marchewkę, sól i pieprz i gotujemy wszystko jeszcze 25 minut.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1260 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
315 kcal
Tłuszcz
23,3 g
Węglowodany
17,3 g
Błonnik
11,1 g
Białko
11,1 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz jednogarnkowy z warzywami i makaronem
Oto danie, które łatwo przygotujesz na biwaku – gulasz jednogarnkowy!

Gulasz niemiecki
Poznaj przepis na wołowo-wieprzowy gulasz z dodatkiem warzyw korzeniowych i aromatycznych przypraw!

Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
Gulaszu w takiej formie jeszcze nie znacie! Zapiekany gulasz z warzyw korzeniowych z ekspresowymi bułeczkami domowej roboty to sycące i pełne smaków danie.
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Tort Sachera
Tort Sachera to klasyczny wiedeński deser, który zachwyca swoją intensywną czekoladową nutą i subtelnym nadzieniem z morelowej konfitury. Jego wyjątkowy smak, połączenie delikatnego biszkoptu i aksamitnej polewy, sprawia, że wiele osób podróżuje do Wiednia właśnie po to, aby go spróbować. Zrób z nami ten legendarny tort w domowych warunkach!

Antygrawitacyjny tort pistacjowo-czekoladowy z malinami
Miłośnicy tortów odkryją tu coś naprawdę wyjątkowego. Tort, którego nie trzyma się grawitacja i… silna wola w opieraniu się jego wyjątkowemu smakowi!

Krupnik
Tradycyjne przepisy tylko od Karola Okrasy! Tym razem spróbuj krupniku na wywarze z żeberek z kaszą jęczmienną i ziemniakami.
🔥 O podobnym poziomie trudności

Wegański gulasz z ciecierzycą
Ilu kucharzy, tyle gulaszów! A ten jest wyjątkowy, bo w 100% roślinny. Poznaj recepturę Kingi i przygotuj wegański gulasz z dynią i ciecierzycą – idealny na jesień!

Pudding brzoskwiniowy
Miękkie brzoskwinie i smak ciasteczek to połączenie, które pokochają dzieciaki, zwłaszcza jeśli przygotują ten pyszny deser razem z Wami!

Choinki z salami i serem cheddar
Choinki z ciasta francuskiego? Wykorzystaj przepis Kingi i zrób pyszne choinki z serem i salami, które będą smaczną i atrakcyjną przekąską, a także świetną zabawą dla najmłodszych.