Potrawka z wieprzowiny w cytrynach z przyprawami • przepis • składniki • przygotowanie
Łatwe do przygotowania, ale wyrafinowane w smaku danie. Wypróbuj przepis na potrawkę z wieprzowiny w aromatycznym sosie.

Czas przygotowania
60 min
Liczba porcji
Liczba porcji - 4
Poziom trudności
średni
Składniki
Instrukcje przygotowania
PRZYGOTUJ NACZYNIE ŻAROODPORNE
i garnek przystosowany do zapiekania potraw w piekarniku.
ROZGRZEJ PIEKARNIK DO
160 stopni C (termoobieg) lub do 180 stopni C (góra-dół).
POTRAWKA CYTRYNY MYJEMY,
suszymy i kroimy w grube talarki, po czym wrzucamy je do niewielkiego garnka.
DODAJEMY OKOŁO 40
g cukru, następnie całość zalewamy wodą (woda powinna sięgać poziomu cytryn).
PODGOTOWUJEMY PRZEZ OKOŁO
10-15 minut, często mieszając, aż skórki cytryn będą miękkie.
CEBULE OBIERAMY I
kroimy w piórka.
PAPRYKĘ KROIMY NA
pół i usuwamy gniazda nasienne.
NASTĘPNIE KROIMY JĄ
na ćwiartki i usuwamy białe błonki. ĆWIARTKI PAPRYKI KROIMY: w paski.
5 ZĄBKÓW CZOSNKU
przeciskamy przez praskę.
CEBULĘ, CZOSNEK I
paprykę odstawiamy na bok.
MIĘSO GULASZOWE DOPRAWIAMY
pieprzem i solą.
W GARNKU, KTÓRY
możemy włożyć do piekarnika, lub na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego, dodajemy mięso i mieszamy.
GDY MIĘSO SIĘ
podsmaży, przekładamy je łyżką cedzakową do naczynia żaroodpornego, do garnka lub na patelnię wkładamy cebulę, paprykę i czosnek.
MIESZAMY, UWAŻAJĄC, BY
warzywa nie przypaliły się.
GDY WARZYWA JUŻ
się podsmażą, ponownie wrzucamy mięso, dodajemy rozgnieciony kminek (1 łyżka), łyżeczkę gałki muszkatołowej i szczyptę cynamonu.
WSZYSTKO MIESZAMY I
uważamy, żeby się nie przypaliło.
DODAJEMY 1 ŁYŻKĘ
miodu i 250 ml bulionu. MIESZAMY.
JEŻELI SMAŻYLIŚMY NA
patelni, to całość przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika, wcześniej nagrzanego do 180 stopni C (góra-dół) na ok. 45-60 MINUT.
PO 45 MINUTACH
sprawdzamy, czy mięso jest gotowe.
SIEKAMY 3 GAŁĄZKI
tymianku oraz 5 łyżek świeżej kolendry.
WYCISKAMY SOK Z
cytryn, gotujemy je i kroimy na kawałki.
JEŚLI SOS ZGĘSTNIAŁ,
dodajemy gałązki tymianku, kolendrę oraz kawałki ugotowanych cytryn (bez soku).
BARDZO DELIKATNIE MIESZAMY,
żeby mięso się nie rozpadło.
JEŚLI SOS ZBYT
mocno wyparuje, możemy dodać odrobinę wody, w której gotowały się cytryny.
Wartości odżywcze
Wartość energetyczna na całe danie
1852,4 kcal
Wartość energetyczna na 1 porcję
463,1 kcal
Tłuszcz
20 g
Węglowodany
35 g
Błonnik
40,6 g
Białko
40,6 g
Podobne przepisy
🍱 Z tej samej kuchni

Gulasz z warzyw korzeniowych pieczony z bułeczkami
Gulaszu w takiej formie jeszcze nie znacie! Zapiekany gulasz z warzyw korzeniowych z ekspresowymi bułeczkami domowej roboty to sycące i pełne smaków danie.

Pistacjowy makaron naleśnikowy z karmelizowanymi śliwkami
Masz ochotę na naleśniki w nowej odsłonie? Skuś się na ten wyjątkowy makaron naleśnikowy z dodatkiem mąki pistacjowej, podany z aromatycznymi karmelizowanymi śliwkami i sosem czekoladowym.

Zupa gulaszowa z pieczarkami
Zupa gulaszowa z pieczarkami to nieco odświeżona wersja tej klasycznej zupy. Ta tradycyjna potrawa, znana i ceniona na całym świecie, wzbogacona o pieczarki zyskuje jeszcze bardziej wyrazisty charakter. Przekonajcie się, jak w prosty sposób stworzyć to pyszne danie!
⏱️ O podobnym czasie przygotowania

Najlepsze minipączki
Jak uczcić tłusty czwartek? Przygotuj minipączki z pełnoziarnistej mąki z dodatkiem serka homogenizowanego według przepisu Pawła Małeckiego!

Spaghetti cake
Ugotowałeś za dużo makaronu? Zobacz, jak wykorzystać go ponownie i przygotować zapiekankę makaronową z oliwkami!

Śledź w oleju
Śledź w oleju to klasyczny przysmak, które od lat cieszy się popularnością na polskich stołach, szczególnie w okresie świątecznym. Wysokiej jakości śledź, zanurzony w aromatycznym oleju z dodatkiem cebuli, rzodkiewki, ziół i przypraw z naszego przepisu z pewnością stanie się ozdobą każdego stołu. Odkryj, jak zrobić filety śledziowe w oleju!
🔥 O podobnym poziomie trudności

Gofry z kokosową śmietanką
Słodka wariacja na temat smaków i struktur z miodowo-cynamonową nutą – takie gofry możesz przygotować według przepisu Darii. Zobacz, jak sprawdzą się w roli przekąski!

Kuskus z gulaszem jagnięcym
Połączenie zdrowej i szlachetnej jagnięciny z lekkim kuskusem wybrzmi doskonale w towarzystwie warzyw i pomarańczy. Spróbuj gulaszu według przepisu Darii!

Pierś z gęsi z sosem piernikowym
Idealnie wypieczona gęsina z rozmarynowymi gruszkami z piekarnika. Pyszny sposób na tradycyjne polskie mięso.